Muradiye Külliyesi'nde "sesli rehberlik sistemi" devrede
Bursa Büyükşehir Belediyesince aslına uygun restore ettirilen ve yılda 1,5 milyon kişinin ziyaret ettiği Muradiye Külliyesi'nde "sesli rehberlik sistemi" devreye girdi.
ABONE OLBüyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, bünyesinde 12 türbe barındıran ve Bursa'nın en önemli manevi odak noktalarından Muradiye Külliyesi'ni ziyarete gelen yerli ve yabancı turistler, oluşturulan sistemle türbelerin mimari yapısı, burada türbesi bulunan padişah ve şehzadelerle ilgili bilgileri Türçe dahil 4 dilde dinleyebilecek.
Külliyeyi gezerek yeni sistemle ilgili yetkililerden bilgi alan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, sesli rehberlik uygulaması ile ziyaretlerin Muradiye Külliyesi'ni gezerken hem mekan hem de o dönemin padişahları hakkında bilgi sahibi olabileceklerini belirtti.
Ziyaretçi sayısının sürekli arttığı Muradiye Külliyesi'nde başlattıkları uygulamanın yerli ve yabancı turistlerin gezilerini kolaylaştırdığını ifade eden Altepe, şunları dile getirdi:
"Turlarla değil de bireysel olarak külliyeyi gezmeye gelen yerli ve yabancı turistler artık kimseye gerek kalmadan bu bölge hakkında bilgi sahibi olabiliyor. Sistem 4 dilde hazırlandı ve ayrıca Türkçe olarak yetişkinlerin yanı sıra çocuklar için de daha sadeleştirilmiş bir anlatım var. Ziyaretçilerimiz bu uygulamayı şimdiden çok beğendi."
Altepe, ziyaretçilerin İngilizce Almanca ve Arapça sesli sistemden de yararlanabileceğini ifade etti.
- Muradiye Külliyesi
Sultan 2. Murad tarafından 1425-1426 yılları arasında yaptırılan "Muradiye Külliyesi" Fatih Sultan Mehmed'den itibaren 100 yılı aşkın bir dönem içinde peyderpey yaptırılan 12 adet türbeden oluşuyor.
Külliyede Fatih Sultan Mehmed'in annesi Hüma Hatun (Hatuniye) Türbesi, II. Murad'ın oğlu şehzade Alaaddin Türbesi, şehzade Ahmet Türbesi, Fatih’in oğlu şehzade Mustafa (Cem Sultan) Türbesi, Kanuni Sultan Süleyman'ın oğlu şehzade Mustafa Türbesi, Sultan II. Bayezid'in eşi Şirin Hatun Türbesi, II. Bayezid'in diğer eşi Gülruh Hatun Türbesi, Fatih Sultan'ın ebesi Ebe Hatun (Gülbahar Hatun) Türbesi, II. Bayezid'in oğlu şehzade Mahmud Türbesi, II. Bayezid'in gelini Mükrime Hatun Türbesi, Fatih Sultan'ın eşlerinden Gülşah Hatun Türbesi ile Saraya mensup kimselerin (cariyelerin) gömülü olduğu Cariyeler/Saraylılar Türbesi yer alıyor.