Çocuklarla 2 bin 600 yıl öncesine yolculuk

Dünyanın en ünlü masal anlatıcılarından olan ve tüm ülkelerde çocukların ilgiyle okuduğu fablların sahibi Ezop'un konuşturduğu hayvanlar, onun doğup büyüdüğü topraklarda hayat bulacak.

ABONE OL
GİRİŞ 10.08.2013 13:58 GÜNCELLEME 10.08.2013 14:03 Çocuk
Çocuklarla 2 bin 600 yıl öncesine yolculuk
Çocuklarla 2 bin 600 yıl öncesine yolculuk

Ezop'un, yaşadığı MÖ 500'lü yıllarda fabllarında yer verdiği ağustos böceği, karınca, tilki, kurbağa, aslan, fare gibi hayvanların figürleriyle o dönemin evleri, Kütahya'da belediye tarafından yapımına başlanan "Masal Adası"nda çocukları 2 bin 600 yıl öncesine götürecek.

Akkent Mahallesi'nde, Yedigöller mevkisinde inşası süren "Masal Adası Projesi"nin illüstrasyon çizimlerini üstlenen Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Grafik Bölümünde görevli Uzman Adem Dönmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kütahya Belediyesine ait projenin, 17 dönüm alanı kapsadığını söyledi.

Projenin, 2007 yılında DPÜ GSF Grafik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Levent Mercin danışmanlığında hazırladığı "Masal Şehri Kütahya" adlı illüstrasyonlar içeren yüksek lisans teziyle ortaya çıktığını belirten Dönmez, Ezop'un, o dönem adı Frigya olan Kütahya'da doğup büyümesinden yola çıkarak çalışmasına bu ismi verdiğini anlattı.

Kütahya Belediyesinin, tanıtımlarında kullandığı bu temayı bir arazide oluşturmayı hayal ettiğini dile getiren Dönmez, şöyle devam etti:

"Bu konuda planlamalar yaptım. 6 yıl sonra Kütahya Belediye Başkanı Mustafa İça'nın teklifiyle 17 dönümlük bir alanda uygulanmasına karar verildi. Bu projenin hem fikir babası hem de tasarımcısı olarak görev aldım. Projede yer alan tüm figürleri, Frigya dönemini araştırarak alanında uzman kişilerden ve komisyonda görevli Kütahya Müze Müdürü ve Arkeolog Metin Türktüzün ile akademisyenlerin bilgilerinden yararlanarak çizdim. Masal Adasındaki bütün figürler, Ezop'un yaşadığı Frigya dönemine uygun tasarlandı. O dönem kullanılan giysiler, günlük eşyalar, mimari yapılar, saç ve sakal stilleri, müzik aletleri, tarım aletleri, dış ve iç mimarilerine kadar derinlemesine araştırmalar yapıldı. Örneğin 'Ağustos Böceği ile Karınca Masalı'ndaki ağustos böceğinin çaldığı müzik aleti genelde gitar, keman veya Türk sazı olarak resmedilmiştir. Biz burada lir olarak çizdik. Lir en eski çalgılardan biridir. Bundan da önemlisi bir Frig çalgısıdır. Ezop'u canlandırdık. Ezop bir Frig köylüsüdür. Bizim için Dede Korkut neyse Batı kültürü için de Ezop öyledir. Onun şapkası ve kıyafeti, o dönemdeki bütün unsurlar araştırılarak yapıldı. Ezop başlığı vardır. Frigkep diye geçer. Bunu kullandık."

Ağustos böceği lir çalacak, karınca yuvasına yiyecek taşıyacak

Dönmez, Masal Adası olarak adlandırılan bu mini kentin, günümüze ulaşmış izleriyle Frigya'yı ve 2 bin 600 yıldır anlatılan masallarıyla ünlü Ezop'u, Kütahya ile özdeşleştireceğini dile getirdi.

DPÜ GSF öğretim elemanlarından bir danışma kurulunun projeye bilimsel rehberlik yaptığı bilgisini veren Dönmez, mini kentteki giysi, ev ve sokakların, heykellerdeki tiplemelerin, duvar resimlerinden yararlanılıp aslına uygun olarak Heykeltıraş Mustafa Kemal Altınsoy tarafından yapıldığını bildirdi.

Ezop'un tüm dünyada bilinip tanındığını ancak ilk kez aslına uygun bir projenin Kütahya'da olacağını vurgulayan Dönmez, şöyle konuştu:

"Sadece Güney Kore'de Neverland diye bir yerde çok büyük bir eğlence merkezinde Ezop köyü diye bir yer yapılmış ama bu şekilde yapılmamış. Sadece Ezop kuklaları ve hayvan kuklalarını giymiş insanların Ezop masallarını canlandırır şekilleri var. Projemiz, Ezop'un anlattığı Frigya'yı ve masal kahramanlarını yansıtan özellikleriyle dünyada bir ilk olacak. Araştırmalarıma göre başka hiçbir yerde bu şekilde yok. Bu projede Ezop'un çok bilinen 13 masalı canlandırılıyor. 'Ağustos Böceği ve Karınca', 'Tilki ve Üzümler', 'Tilki ve Karga', 'Çiftçi ve Oğulları', 'Çiftçi ve Kızları', Kaplumbağa ile Tavşan', 'İki Kurbağa', 'Yalancı Çoban', 'Yaşlı Aslan Kurnaz Tilki', 'Arıcı ve Hırsız', 'Tarla Faresi ve Ev Faresi', 'Tilki ve Tavşan', 'Kartal ve Çiftçi' masalları aslına uygun mimari çerçevede canlandırılacak. Çocuklar hem öğrenecek hem de eğlenecek. Burada bizden binlerce yıl önce yaşamış Friglerin oyunlarını oynama imkanı bulacaklar, bir zaman tünelinde gezinecekler."

İnşaatın yapımını üstlenen müteahhit firma yetkilisi Yunus Yurtaran ise kafeteryalar, seyir terasları, çocuklar için sinema salonları, kayma pisti, yeşil alanlar gibi unsurlar da bulunacak projede yer almaktan büyük memnuniyet duyduklarını dile getirerek, inşaatı ekim ayında tamamlamayı planladıklarını ifade etti.

KAYNAK : AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR