Genlerdeki kısa boyluluk, çocukların boyunu etkiler mi?

Çocuklarda gelişim geriliği görülmesinin sebepleri nelerdir? Boyu uzamayan çocuklarda genlerin etkisi var mıdır? İşte soruların yanıtı...

ABONE OL
GİRİŞ 14.09.2018 13:03 GÜNCELLEME 14.09.2018 13:05 Çocuk
Genlerdeki kısa boyluluk, çocukların boyunu etkiler mi?
Genlerdeki kısa boyluluk, çocukların boyunu etkiler mi?

Sağlıklı bir gelişimin en önemli göstergesi olan büyüme, ilk 1 yaşta hızlı bir şekilde kendini gösterir. Doğdukları kilonun hemen hemen 3 katı kadar artış gösteren çocuklarda büyüme hızı ergenlik dönemine kadar fark edilir derecede yavaşlar. 

Çocukların boy ve kilolarının düzenli olarak takip altında olması oluşabilecek pek çok hastalığın tanısı bakımından önemlidir.

Boy atma hızının cinsiyete ve yaşa göre farklılık oluşturduğuna değinen Doç. Dr. Samim Özen, çocukların gelişimiyle ilgili şu açıklamayı yaptı:

''Aileler en çok çocuklarının kıyafetlerinin küçülmemesinden ya da sınıftaki arkadaşlarına göre daha kısa boylu olmasından yakınırlar. Büyüme hormonu eksikliği olan çocuklarda vücut ağırlığı ise yaşıtlarına göre çoğu zaman normaldir. Hatta bir miktar karın çevresi yağlanması olabilir.

Bunun dışında yeni doğan döneminde uzamış sarılık, ısrarlı kan şeker düşüklüğü, vücudun orta hattında yarık damak veya dudak gibi doğumsal anomaliler, kalıtsal büyüme hormonu eksikliğini düşündürebilir. Bunlar dışında daha büyük çocuklarda büyüme hormonu eksikliğine neden olan kafa içi olaylara bağlı baş ağrısı, çift görme ve kusma gibi belirtiler gözlenebilir. Anne-baba ya da diğer akrabaların kısa boylu olması, kısa boylu çocukların normal olduğu anlamına gelmemelidir. Kısa boylu her çocuk mutlaka çocuk hekimi ya da çocuk endokrin uzmanları tarafından değerlendirilmelidir.”

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR