Sigara içildiği nasıl anlaşılır, sigara içen çocuğa nasıl davranılmalı?
Sigara içmeyi bağımlılık haline getirmiş olan ve bu illetten en kısa zamanda kurtulmak isteyenlerin çaresini aradıkları yöntemlerde olumlu sonuç alınması için sağlam irade önemlidir. Sağlık açısından zararlarına baktığımızda kişiyi ölüm noktasına getiren sigara ergenlikte kazanılmaya başlamışsa erkenden önlem almak gerekir. Sigara nasıl bırakılır? Sigaranın zararları neler? Ergenlikte sigaraya başlamanın nedenleri...
ABONE OLÇocukluktan erişkinliğe geçiş evresi olarak tanımlayabileceğimiz ergenlik dönemi, fiziksel ve ruhsal değişimlerin en yoğun yaşandığı süreçtir. Aileden kopup kendi egemenliklerini ilan etme evresinde olan ergenlik döneminde arkadaş çevresi çok önemlidir. İyi bir arkadaş seçimi yapılmadığı takdirde sigara, alkol ve uyuşturucu gibi ölümcül sonuçlar verebilen nice zararlı alışkanlıkların kazanılması an meselesi olabilmektedir. Bu gibi kötü alışkanlıklara karşı önlemler alabilmek için anne ve babalar, ergenlik dönemine giren çocuklarını onlara fark ettirmeden yakın takibe almalıdır. Özellikle de Lise zamanında okul çevrelerinde gördüğümüz sigaralı arkadaş ortamları, ardı arkası kesilmeyecek nice kötü alışkanlıkları da beraberinde getirebilir. Bağımlılık derecesine ulaşmasa daha keyfi şekilde birkaç adet içilen sigaralar, zamanla ölümcül sonuçları beraberinde getirebilir. Eğer çocuğunuzun sigaraya başladığını fark ettiyseniz, öncelikli olarak sigaraya başlama nedenini çözümlemeniz gerekir. Gerek uzman yardımıyla gerek kendi yöntemlerinizle sigaradan vazgeçirme yöntemlerini deneyebilirsiniz. Başta kanser, kalp ve akciğer hastalıkları gibi daha birçok ciddi hastalığı beraberinde getiren sigaradan kurtulmak için izleyebileceğiniz adımlar vardır. Peki sigarayı bırakmak için neler yapılabilir?
OKUL ÇAĞINDA SİGARA İÇENLERİN SAYISI ARTIYOR
Dünya Sağlık Örgütü işbirliği ile Küresel Gençlik Tütün Araştırmasının yaptığı araştırmalardan elde edilen bilgilere göre, 13-16 yaş civarındaki öğrencilerde erkeklerin yüzde 33,1’inin; kızların da yüzde 22,3’ünün hayatlarında 1 kere bile olsa sigara içtiği tespit edilmiştir. Sağlık açısından zararlı olan sigaranın vücuttaki etkisini gelin birlikte inceleyelim...
ERGENLİK DÖNEMİNDE KÖTÜ ALIŞKANLIKLARDAN NASIL KORUNULUR?
Sigara, alkol ya da madde bağımlılığı gibi kötü alışkanlıklardan korunmada ailenin davranış ve tutumları önemli bir rol oynayacaktır. Bu evredeki gençlerin ilklere imza atmak adına kendilerinde demek istediği şeylerin başında ne yazık ki sigara ve alkol gibi sıkıntılı alışkanlıklar edinebiliyor. Ergen kişilerden bazıları bunları deneyip bırakabiliyor iken bazıları alışkanlık haline getirip hayatlarını tehlikeye atabiliyor.
Yapılan çalışmalardan elde edilen bilgilere sigaraya ve alkole erkenden başlayan çocukların zaman geçtikçe uyuşturucuya dayandığıdır. Ailede geçimsizlik, çocuk istismarı, anti-sosyal kişilik, derslerde başarısızlık, arkadaşlarının kötü alışkanlıklarının olması en önemli risk faktörleridir. Ayrıca alkol ve sigara gibi bağımlılık yapan maddelerin özendirilmesinden kaçınmak gerekir.
SİGARA İÇMENİN VÜCUDA ETKİSİ NEDİR? SİGARANIN ZARARLARI
Pasif bile olsa sigara tüketen kimselerin yalnızca o kişiyi değil çevresindekileri de olumsuz etkilediği görülüyor. Hamilelik döneminde anne adayının sigara içme gibi büyük bir yanılgıya düşmesi rahimdeki bebeğin akciğer ve beyin gelişimini durdurabilmektedir. Gün içerisinde 10 adet tüketilen sigara ile hiç içilmeyen evdeki çocuğun solunum yolu riski yaşaması kat kat daha fazladır. Bu durumda pasif içiciliğin ne kadar etkili ve kötü bir etkisinin olduğunu gösteriyor. Genel olarak bakacak olursak sigaranın başlıca zararları şunlardır:
-Kanser çeşitleri arasında en fazla görülen rahatsızlık akciğer kanseridir bunun da nedeni sigaradır.
-Kalp ve damar hastalıklarına çok ciddi zararlar verir.
-Damar tıkanıklığı sigaranın doğuracağı olumsuz etkiler arasında başta gelir.
-Sindirim sistemi hastalıklarına yol açabilmektedir.
-Cansız, soluk ve pürüzlü bir cilde neden olarak estetiği bozar.
-Tırnaklarda güçsüzlük ve sararmalara yol açar.
SİGARAYI BIRAKTIRAN MUHTEŞEM KÜR TARİFİ! SİGARAYI İLAÇSIZ BIRAKMAK İÇİN DOĞAL KARIŞIMIN YAPILIŞI:
MALZEMELER:
1 tane portakal
1 tane havuç
1 tatlı kaşığı rendelenmiş zencefil
1 tane limon
15 üzüm tanesi
1 litre su
1 çay kaşığı ginseng
YAPILIŞI:
Karışımı hazırlamaya öncelikli olarak portakalın ve limonun suyunu sıkmakla başlayın.
Sıktığınız limonun kabuklarını sakın çöpe atmayın!
Havuçları yıkayıp parçaladıktan sonra daha öncesinde hazırlamış olduğunuz limon ve portakal suyu ile karıştırın.
Ardından ginseng tozunu, zencefili ve üzümleri ilave edin.
Son işlem olarak ise kabuğuyla birlikte suyunu ekleyip karıştırın. İşte karışımınız hazır bile!
SİGARA İÇTİKTEN 6 SAAT SONRA NELER OLUYOR? NİKOTİNİ VÜCUTTAN ATMAK İÇİN HANGİ BESİNLER TÜKETİLMELİ?
Sigara içildiği zaman 6 saat sonra vücut sistemlerde biriken nikotini dışarı atmaya başlar. Çünkü vücut nikotini filtrelemeye dikkat eder. Ancak bazen vücut iyi çalışmaz ve nikotinin bir kısmı vücutta kalır. Peki nikotini vücuttan atmak hangi besinler tercih edilebilir?
Nar:
Nar kan dolaşımını düzene sokak ve vücut için gerekli kanın artmasına katkıda bulunur.
Kivi:
Sigara içildiği zaman vücutta bulunan A,C ve E vitamin miktarı azalır, bunu yükseltmek için de bol bol kivi tüketilmesi gerekir.
Havuç suyu:
Havuç suyu vücuda A,B,C ve K vitaminlerini vererek nikotinin dışarı atılmasına yardımcı olur.
Brokoli:
B5 ve C vitaminlerinin en iyi kaynağı brokolidir.
Zencefil:
Zencefil akciğerlerin temizlenmesine olanak sağlar ve sigara içme isteğini azaltır.
Portakal:
C vitamini bakımından zengin olan portakal, sigara kullananlar için faydalıdır.
Isırgan otu:
Isırgan otu demir bakımından zengindir ve bağışıklık sistemini güzel çalıştırır.
Su:
Su vücudu baştan aşağı yenilediği için vücutta bulunana fazla toksinlerin içindeki nikotini de dışarı atar.
Sebze:
Sebze tüketimi genel olarak sağlığa faydalıdır. Patlıcan, salatalık, fasulye ve kereviz gibi sebzelerde vücudu nikotinden temizler.
Ispanak:
Ispanak tüketimi vücudun folik asit seviyesini arttırır. Folik asitte tütünden uzak durmanıza yardımcı olur.