Çalışan kadınlar çocuklarına vakit ayıramıyor

Sağlık-Sen’in kamuda çalışan kadınlar arasında yaptığı ankete göre çalışan kadınları yüzde 90’ı işi nedeniyle çocuklarına vakit ayıramadıklarından, yüzde 85’i aile ve sosyal hayatının kısıtlandığından yakındı.

ABONE OL
GİRİŞ 07.03.2011 16:18 GÜNCELLEME 07.03.2011 16:18 Çocuk
Çalışan kadınlar çocuklarına vakit ayıramıyor
Çalışan kadınlar çocuklarına vakit ayıramıyor

8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Sağlık-Sen’in sağlık kurumlarında çalışan kadınların yaşadığı sorunlara dikkat çekmek amacıyla yaptığı araştırma ortaya çarpıcı sonuçlar çıkardı. Sağlık-Sen’in 12 ilde bin 260 kadın çalışan ile gerçekleştirdiği ankete katılan kadın çalışanların yüzde 53.4’ü çalışma hayatlarının yoğunluğundan dolayı çocuğuna “yeterince zaman ayıramıyorum” ifadesine katıldıklarını belirtti. Çalışma hayatının yoğunluğundan dolayı çocuğuna hiç vakit ayıramayanların oranı yüzde 6.3 olurken, çalışma hayatının çocuğuna ayırdığı vakitten kısmasına neden olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 30.7 oldu. Yoğun çalışma hayatının çocuğuyla ilgilenmesini engellemediğini ifade edenlerin oranı ise yüzde 9.6 olarak ortaya çıktı.

-ÇALIŞANLARIN YÜZDE 25’İ ALDIĞI ÜCRETTEN ‘KESİNLİKLE’ MEMNUN DEĞİL-

Ankete katılan kadınların yüzde 25.7’si aldığı ücretin yaptıkları işi kesinlikle karşılamadığını ifade ederken, yüzde 16.2’si ise karşılamadığını ve kısmen karşıladığını belirtenlerin oranı ise beşte bir olarak ortaya çıktı.

Çalışanların yüzde 51.6’sı “Çok fazla nöbet tutmam işteki performansımı olumsuz etkilemektedir” ifadesine katıldıklarını belirtti. Bu ifadeye kısmen katılanlar da düşünüldüğünde çalışanların yaklaşık yüzde 77’sinin “Çok fazla nöbet tutmam işteki performansımı olumsuz etkilemektedir” görüşünde olduğu anlaşıldı.

-“SAĞLIKTA ŞİDDETİN EN BÜYÜK MAĞDURU KADINLAR”-

“24 saat halka hizmet eden kadın çalışanların, 8 Mart’ta dahi bir hasta yakını tarafından şiddete uğramamasının hiçbir garantisi yok” diyen Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Kaçar, çalışan kadınlar gününde sağlıkta yaşanan şiddete dikkat çekti. Kadın çalışanların yüzde 76’sının uğradıkları şiddetin kaynağı olarak hasta ve yakınlarını gördüğünü belirten Kaçar, araştırmaya katılan kadınların yüzde 61’inin sözel, yüzde 36’sının psikolojik şiddetle karşılaştığını belirtti.

Sağlık hizmetlerinin aksamadan yürütülmesinde en büyük katkıyı kadın çalışanların sağladığını belirten Kaçar, “Kadın çalışanlar yetersiz istihdama bağlı olarak yaşadığı ağır iş yükünden kurtarılmalı, büyük bir stres kaynağı haline dönüşen şiddete karşı çalışma güvenlikleri sağlanmalı, aile ve sosyal hayatta onları rahatlatacak tedbirler alınmalıdır” şeklinde konuştu

KAYNAK : ANKA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR