Çerden çöpten eşya yaptılar - Galeri

İzmir'de düzenlenen ''Dön Çöp Dön'' adlı yarışmada çöp ve atıklardan faklı işlevde çok farklı eşya yaptılar.

ABONE OL
GİRİŞ 19.12.2011 12:47 GÜNCELLEME 19.12.2011 12:47 Dekorasyon
Çerden çöpten eşya yaptılar - Galeri
Çerden çöpten eşya yaptılar - Galeri

Karşıyaka Belediyesi ile Yaşar Üniversitesinin iş birliğiyle düzenlenen ''Dön Çöp Dön'' adlı yarışmada, bozuk rezervuarlar duvar saatine, elektronik atıklar pisuvara, bilgisayar ekranı akvaryuma dönüştürüldü.

Yaşar Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Grafik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gören Bulut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geri dönüşümün çevre açısından büyük önem taşıdığını, bunun yanı sıra ekonomik fayda sağladığını belirtti.

Çöplerin, atıkların yeniden kullanılabilir hale getirilmesinin yaratıcılık gerektirdiğini ifade eden Prof. Dr. Bulut, ''Bedelsiz şekilde işlevleri farklı eşya elde ediyor, üstelik bunu kendiniz yapabiliyorsunuz. Artık düşünmediğiniz eski eşya yeniden kullanıma girebiliyor. Aynı eşyayı dışarıdan bulmanız mümkün olmuyor ya da bedeli yüksek olabiliyor'' dedi.

Bulut, sanayi toplumlarının ortaya çıkmasıyla atık malzemelerin de arttığına dikkati çekerek, ''Her gün üretilen çöplerin tekrar kazanılması için dünyada da üretilen büyük projeler var. Çöplerin yeniden işlev kazanması bir toplumun gelişmişlik düzeyiyle de yakından ilgili'' diye konuştu.

Dön Çöp Dön Yarışması jüri üyesi ve Karşıyaka Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü doktoru Nil Börekçi de yarışmanın sanatsal tasarım ve kullanılabilir eşya tasarımı olmak üzere iki kategoride düzenlendiğini söyledi.

Yarışmayı çevre bilincine dikkati çekmek amacıyla düzenlediklerini ifade eden Börekçi, Türkiye'de ilk kez düzenlenen yarışmaya 78 kişinin katıldığını kaydetti.

Nil Börekçi, yarışma sonunda sanatsal tasarımda ''Don Kişot'' adlı çalışmasıyla Osman Ertöz'ün çivi, tel ve hurda malzeme kullanarak yaptığı bibloyla birincilik kazandığını, kullanılabilir eşya tasarımında ise Anıl Aydemir'in bilgisayar ekranının içini boşaltarak yaptığı ''Biz gerçek miyiz?'' adlı çalışmanın birinciliği elde ettiğini açıkladı.

Yarışmaya katılan eserler arasında bozuk rezervuardan yapılan bir saatin de olduğunu belirten Börekçi, şunları söyledi:

''Basit bir rezervuar bir su tesisatçısı tarafından duvar saati haline getirilmiş. Rezervuara çam çöpleri eklenmiş, arkasına da saat motoru konulmuş. İşçiliği fazla, maliyeti az bir ev eşyası halini almış. Eserinin adını da 'Zamanın gittiği yer' koymuş. Duyma özürlü bir yarışmacı plastik şişe kapaklarını çiviyle birleştirip sabitlemiş, altına da ayakkabı lastiği ekleyip kaymaz banyo paspası elde etmiş. Bilgisayar ekranının içini boşaltan yarışmacımız da akvaryum yapmış, şimdi o ekranda balıklar yaşıyor. Biraz doğal, biraz sanal bir ortam yaratmış. Ayrıca banyo borularından dönüştürülmüş masa lambası, banyo musluğundan yapılmış bir şamdan var. Bu aksesuarlar salonda şıklık yaratabilir. Sanatsal tasarımda ise elektronik atıklardan oluşan pisuvar ilgi görüyor. Aslında elektronik eşyaların gitmesi gereken yere ilişkin bir de mesaj veriyor.''

Eserlerin Yaşar Üniversitesi Sergi Salonu'nda sergilendiğini belirten Börekçi, yarışmayı geleneksel hale getireceklerini bildirdi.

''Don Kişot'' adlı eseriyle sanatsal tasarımda birincilik kazanan Osman Ertöz de atıl durumdaki malzemeleri yeniden kullanıma kazandırmak için çalışmalarını sürdüreceğini söyledi.

KAYNAK : AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR