Kurban vekaleti nasıl verilir, nasıl alınır? Vekalet verme ve alma şartları nelerdir?

Kurban kesmek bilgi ve tecrübe gerektiren bir eylem olduğu için uzman kişiler tarafından yapılması gerekmektedir. Kişi kurbanını başkasına kestirmesi için vekalet vermesi gerekmektedir. Peki kurban vekaleti nasıl verilir, nasıl alınır?

ABONE OL
GİRİŞ 20.07.2021 07:02 GÜNCELLEME 20.07.2021 09:36 DİNİ BİLGİLER
Kurban vekaleti nasıl verilir, nasıl alınır? Vekalet verme ve alma şartları nelerdir?
Kurban vekaleti nasıl verilir, nasıl alınır? Vekalet verme ve alma şartları nelerdir?

Kurbanlık hayvanı kesme yetkinliği olmayan kişiler, kurbanlığın kendi adlarına başkaları tarafından kesilmesi için vekalet verir. Bu duruma kurban vekaleti denilmektedir. Kurban vekaleti verebilmek için günümüzün imkanları arasında bulunan telefon, internet gibi iletişim araçları da kullanılabilmektedir. Nitekim kurban vekaletinde önemli olan kişinin niyetinin Allah için olması ve kurbanın vekaleten kendi adına kesilmesidir. 

Kurban Vekaleti Kimlere Verilir?

Kurban vekaleti verilecek kişinin öncelikle Müslüman olması gerekmektedir. Daha sonra hayvan kesme yetkinliğine sahip olması aranır. Başkaları adına vekil olup kurban kesecek olan kimsenin hem kendi kurbanına hem de vekil olduğu ortakları adına (sahiplerinin adına diye) niyet etmesi şarttır.

Kurbanda Vekalet Nasıl Verilir?

Sözlü olarak vekalet verilirken vekil tayin edilen kişiye “Seni kurbanımı kesmeye, kestirmeye ve kurbanla ilgili işleri yapmaya ve yaptırmaya vekil tayin ettim” demelidir.

Kurbanı kesecek olan kişinin de ''vekaletini aldım, kabul ettim'' şeklinde sözlü olarak onaylaması gerekir. Bu sözlerin ardından vekil tayin eden kişi kurbanı bizzat kendisi kesebilir veya aldığı vekaleti bir başka kişi ya da kuruma devredebilir. Bu duruma umumi vekâlet denilmektedir.

Kurban Vekaleti Verirken Dikkat Edilmesi Gerekenler:

Kurban kesmek isteyen kişinin ilgili kuruluşa kurbanlık alımı ve kesimi için umumi vekâlet vermesi, söz konusu kuruluşun da müvekkili adına taahhüt ettiği bu hayvanı alıp muayyen günlerde kesmesi şeklinde gerçekleşmektedir.

- İlgili kuruluşun, kurban kesmek isteyen kimselere belirli bir bedel karşılığında kurbanlık hayvanı ya da hisseleri satması ve kesim günü geldiğinde de müşteriden vekâlet alarak onun adına kesmesi şeklinde gerçekleşmektedir. Bu uygulamada, önce satım akdi yapılmakta, daha sonra da kesim için vekâlet alınmaktadır. Elde edilen etler de, bazen kurbanı kestirene bazen de onun rızasıyla yoksullara ve hayır kurumlarına verilmektedir.

Kurban Vekaleti Verme ve Alma Şartları

1. Vekilin, kurbanı müvekkil adına kesmesi veya kestirmesi gerektiği,

2. Vekaletin, bizzat ya da çeşitli iletişim araçlarıyla verilebileceği,

3. Vekilin, kâr amacı gütmemek kaydıyla, müvekkil adına kesilmek üzere kurbanlık satın alabileceği,

4. Kurban kesmek yerine bedelinin muhtaç kişilere ya da ilgili kurumlara verilmesi ile kurban ibadetinin yerine getirilmiş olmayacağı,

5. İbadet olması cihetiyle kesilen kurbanın amacına uygun olarak değerlendirilmesi gerektiği,

6. Kurbanda asıl olanın, kişinin bu ibadeti Allah rızası için yerine getirmesi olduğu, bu bakımdan vekaletle de olsa, kurban kesme uygulamasının amacından uzaklaştırılarak “yardım kampanyası” şekline dönüştürülmesinin uygun olmayacağı,

7. Kesilen hayvanın eti, derisi ve diğer herhangi bir cüzünün kesim ücreti olarak verilemeyeceği; ancak bakım, kesim, taşıma ve muhafaza masrafları gibi giderlerin müvekkilin parasından karşılanabileceği mütalaa olunmuştur.