Hüsuf namazı nedir? Husuf namazı nasıl kılınır? Ay tutulması namazı kaç rekat?

Husuf namazı, Peygamber Efendimiz (s.a.s)'in tavsiye üzerine ay tutulması esnasında kılınması gereken nafile namazdır. Sünnet hükminde olan husuf namazı, ay tutulması esnasında doğada gerçekleşen büyük devrimin kaza ve şerrinden Allah'a sığınmak için kılındığı rivayet edilir. Peki husuf namazı ne zaman kılınır? Husuf namazı nasıl kılınır?

ABONE OL
GİRİŞ 19.11.2021 12:35 GÜNCELLEME 19.11.2021 12:37 DİNİ BİLGİLER
Hüsuf namazı nedir? Husuf namazı nasıl kılınır? Ay tutulması namazı kaç rekat?
Hüsuf namazı nedir? Husuf namazı nasıl kılınır? Ay tutulması namazı kaç rekat?

Ay tutulması, en önemli gök olaylarından biri olmasının yanında insanlık içinde büyük bir ehemmiyete sahiptir. Peygamber Efendimiz (s.a.s) ay tutulmasında insanların ruhsal ve zihinsel olarak çok etkilendiklerini, maddi olarak dahi zorlanabileceklerine işaret eder. Bazı İslam alimleri ay ve güneş tutulmasından göklerde kopan kıyamet olarak bahsetmektedir. İnsanlık için böylesi önemli bir süreçte husuf namazının kılınması tavsiye edilir. 

Sübhaneke duası ve meali | Sübhaneke duası ne zaman okunur?Sübhaneke duası ve meali | Sübhaneke duası ne zaman okunur?

Ay ve Güneş Tutulmasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Peygamber Efendimiz (s.a.s), ay ve güneş tutulması esnasında bolca dua edip namaz kılarmış. İslam alimlerin tavsiyelerine göre ay ve güneş tutulmalarında dikkat edilmesi tavsiye edilen davranışlar şöyledir:

  • Gereksiz harcamalardan uzak durarak ekonomik durumumuza dikkat etmeli,

  • Kesinliğinden emin olmadığımız haberlere itibar etmeyerek galeyana gelmemeli,

  • Sırlarımızı güvenmediğimiz insanlara açmamalı,

  • Yalandan ve iftiradan uzak durmalı, fitne insanlardan uzak durulmalı

  • Öfkemize hakim olarak aklı selim hareket etmeliyiz. 

Kafirun Suresi kelime anlamı ne demek? Kafirun Suresi Arapça ve Türkçe okunuşu...Kafirun Suresi kelime anlamı ne demek? Kafirun Suresi Arapça ve Türkçe okunuşu...

Husuf Namazı Nasıl Kılınır?

Ay tutulması esnasında kılınması sünnet olan hüsuf namazı, evde tek başına kılınabilmektedir. Farz ya da vacip hükmü olmayan hüsuf namazı, Peygamber Efendimiz (s.a.s)’in ay tutulması esansında kıldığı namazdır ve sünnet hükmündedir. 

Öğle namazının son sünneti gibi kılınabilen husuf namazına başlamadan önce ‘niyet ettim Allah rızası için husuf namazı kılmaya’ şeklinde niyet edilir ve namaza durulur. 
Ardından Tekbir getirerek Subhaneke, Euzu Besmele çekerek Fatiha ve zammı sure okunur. Zammı sureyi okuduktan sonra rükuya inerek 3 defa ‘Subhane Rabbiyel Azim’ okunur ve ayağa kalkınır. 

Ardından 2 kez art arda secdeye varılır ve 3 defa ‘Subhane Rabbiyel Ala’ okunur. Tekrar ayağa kalkılır ve Besmele ile Fatiha, zammı sure okuduktan sonra rükuya inerek 3 defa ‘Subhane Rabbiyel Azim’ okunur ve ayağa kalkınır. Ardından 2 kez art arda secdeye varılır ve 3 defa ‘Subhane Rabbiyel Ala’ okunur. Son olarak oturur vaziyette Tayyihat, Allahümme Salli, Allahumme Bari ve Rabbena duaları okunarak selam verilir.

Rabbena Duaları Arapça ve Türkçe okunuşu | Rabbena Duaları meali...Rabbena Duaları Arapça ve Türkçe okunuşu | Rabbena Duaları meali...

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR