Allahın sıfatları ve anlamları nelerdir? Allah'ın Zati ve Subuti sıfatları...

Allahın sıfatları ve anlamları, Allah'ın isimlerini ve anlamlarını bilmek kadar önemli ve faziletlidir. İman eden her Müslüman'ın Allah'ın sıfatlarını anlamlarıyla birlikte öğrenmesi çok faziletlidir. Peki Allah'ın sıfatları anlamları nedir? Allah'ın subuti sıfatları ve anlamları...

ABONE OL
GİRİŞ 09.12.2022 09:15 GÜNCELLEME 09.12.2022 09:15 DİNİ BİLGİLER
Allahın sıfatları ve anlamları nelerdir? Allah'ın Zati ve Subuti sıfatları...
Allahın sıfatları ve anlamları nelerdir? Allah'ın Zati ve Subuti sıfatları...

Allah'ın sıfatlarını ve anlamlarını öğrenmek, bilmek iman eden bir Müslüman için Allah'ı tanımak ve merhametini idrak edebilme bakımından çok kıymetlidir. Din alimlerinin yorumlarına göre Allah'ı tanıyan ve onun merhametini anlayan bir kimsenin günah işlemekten çekineceğine işaret eder. Bu yüzden Allah'ın sıfatlarını öğrenmek çok faziletlidir. Allah'ın sıfatları iki kategoriye ayrılır. Bunlardan biri Zati diğeri ise Subuti sıfatlardır. 

Allah'ın Sıfatları

Sekine duası tam okunuşu | Sekine duası faziletleri ve sırları...Sekine duası tam okunuşu | Sekine duası faziletleri ve sırları...

Allah'ın Zati Sıfatları

Allah'ın zati sıfatları, dünya üzerinde hiçbir varlık üzerinde bulunmayan sıfatlardır. Bu sıfatlar Allah'ta başka hiçbir kimsede bulunmaz. Allah (c.c) toplamda 6 tane zati sıfatı vardır bu sıfatlar anlamlarıyla birlikte şöyledir:

Allah'ın Zati Sıfatları

  1. Vücud: Allah'ın varlığının sonsuz olduğunu ifade eder. Allah, ezeli ve ebedidir. O, sonsuz var olandır. 

  2. Kıdem: Allah, doğmamış ve doğurulmamıştır. Allah'tan öncesi yoktur. Allah'ın varlığının bir başlangıcı ya da sonu yoktur. 

  3. Beka: Allah'ın ölümsüz olduğunu ifade eden sıfattır. Allah, ezelden ebede sonsuz var olandır. 

  4. Vahdaniyet: Allah'ın tek ve eşsiz olduğunu anlatan sıfattır. Allah'ın kainatta eşinin olmadığına, Allah'a denk hiçbir varlığın olmadığını belirtir. 

  5. Muhalefet'ün-lil Havadis: Allah, evrende hiçbir varlığa benzemeyendir. Ne gelecekte ne de geçmişte Allah'a benzeyen hiçbir varlık olmamıştır, olmayacaktır. 

  6. Kıyam bi-Nefsihi: Allah'ın sonsuz var olduğu ve yine evrenin yaratılış esnasında Allah'ın tek başına olduğunu ifade eden sıfattır. Allah (c.c) evreni tek başına yaratmıştır ve Allah'ın kimseye muhtaciyeti de yoktur.

Allah'ın Sıfatları ve Anlamları

Tahmidiye Duası fazileti nelerdir? Tahmidiye Duası günde kaç defa okunur? Tahmidiye Duası fazileti nelerdir? Tahmidiye Duası günde kaç defa okunur?

Allah'ın Zati ve Subuti Sıfatları Anlamaları

Allah'ın Subuti Sıfatları

Subuti sıfatlar ise evrende var olan özelliklerin Allah'tan nasıl alındığını ifade eder. Evrende var olan varlıkların sahip olduğu sıfatların ve özellikleri Allah'ta zaten nasıl da kusursuz olduğuna vurgu yapan sıfatlardır. Allah'ın toplamda 8 adet subuti sıfatı vardır ve bu sıfatlar anlamlarıyla birlikte şöyledir:

Allah'ın Subuti Sıfatları

  1. Hayat: Allah'ın diri bir şekilde vardır ancak bu varlığı insanlar göremez. Allah'ın yaşayışının bir sınırı yoktur. O sonsuz ve sınırsız var olandır. 

  2. İlim: Allah, her şeyi bilen ve görendir. Sonsuz ilim sahibidir. Allah'ın kainattaki her şeyi bilmesine, O'nun bilgisinin insanlarınki gibi sınırlı olmadığına vurgu yapan sıfattır

  3. Semi: Allah'ın her şeyi işitmesini ifade eden sıfattır. Allah, her şeyi sınırsızca işitendir. Allah'ın işitme duygusu insanlarınkiyle mukayese edilemeyecek şekilde güçlüdür. 

  4. Basar: Allah her şeyi görendir. İnsanların gördüğü gibi değil O her şeyi görür. Allah, kainattaki her şeyi, her varlığı görendir. 

  5. Kudret: Allah'ın gücü sonsuzdur. Allah, evreni yoktan var eder ve ne isterse o an gerçekleştirebilir. Allah, kimsenin yardımına ve desteğine ihtiyaç duymayacak güce ve kudrete sahiptir. 

  6. İrade: Allah'ın izni olmadan hiçbir şey gerçekleşmez. Allah, isterse her şey mümkündür. O, her şeyi yapma gücüne sahiptir. Allah'ın iradesi hiçbir varlığın iradesi ile karşılaştırılamaz.

  7. Kelam: Allah, istediklerini söylemek için dile ihtiyaç duymaz, O istediği her şeyi iletmek için sözcüklere ihtiyaç duymaz. 

  8. Tekvin: Allah, ezelden ebede var olandır. Allah, tek başına var olandır. Allah hiçbir varlığa ihtiyaç duymadan tek başına var olan yaratıcıdır. 

Allah'ın Zati ve Subuti Sıfatları