Ramazan ayı ne zaman başlıyor? 2022 İlk oruç ve sahur hangi güne denk geliyor?
Nisan ayına kısa bir zaman kala İslam dünyası için oldukça önem teşkil eden Ramazan'ın başlangıç tarihi vatandaşlar tarafından aratılmaya başlandı. İlk oruç tutulacak ve sahura kalkılacak günler merak ediliyor. Diyanet İşleri Başkanlığı 2022 yılı takvimini duyurdu. 1 ay sürecek 11. ayın sultanının ardından Müslüman aleminin iki büyük bayramından birisi olan Ramazan Bayramı başlayacak. Peki Ramazan ne başlıyor? İlk oruç ve sahur hangi güne denk gelecek? İşte yayınlanan dini günler takvimi...
ABONE OLSabır ve oruç ayı olarak da bilinen Ramazan ayının başlamasına kısa bir zaman kaldı. Rahmet ve bereket kapılarının ardına kadar açık olacağı bu anlamlı ayda birlik ve beraberlik için hep bir ağızdan dualar edilecek ve ibadetler yapılacak. Dinen zenginlik ölçüsü kabul edilen oranda mala sahip olan Müslümanlar, yine bu ay içerisinde zekatlarını ihtiyaç sahiplerine verebilecek. Ramazan ayı hicri ve miladi takvim arasındaki farktan ötürü bir önceki yıla göre 11 gün önceden gelir. Hicri takvime Ramazan tarihleri değişmezken miladi takvimde farklı tarihlere denk gelmektedir. Kur'an'da bin aydan daha hayırlı olduğu müjdelenen "Kadir Gecesi" bu mübarek ay içerisinde idrak edilir. Diyanet İşleri Başkanlığı 2022 takvimini açıkladı. İlk oruç tutulacak ve sahura kalkılacak günler belli oldu. Peki 2022 Ramazan ne zaman başlayacak? İşte 11. ayın sultanının başlangıç tarihi...
2022 Ramazan Ne Zaman Başlayacak?
Oruç vazifesini yerine getireceğimiz mübarek Ramazan ayı 2022 yılında Nisan ayının tamamı ve Mayıs ayının başlangıcında idrak edilecek. Hicri takvime göre belirlenen ve her yıl miladi takvime uyarlanan Ramazan ayı bu yıl 2 Nisan Cumartesi günü başlayacak. Mayıs ayının birinci günü ise Ramazan ayı sona erecek.
Müslüman dünyasının en çok merak ettiği konuların başında ise ilk oruç tutulacak gün ve sahura kalkılacak gece geliyor. Zaman zaman bu tarihlerde kafa karışıklığı yaşayan vatandaşlar net olarak tarihlere erişmek istiyor. Ramazan ayının ilk orucu bu yıl 2 Nisan Cumartesi günü tutulacak. İlk sahura ise 1 Nisan'ı, 2 Nisan'a bağlayan gece kalkılacak.
Kadir Gecesi 27 Nisan'da İdrak Edilecek!
Kur'an-ı Kerim'in indirildiği ve yine kutsal kitabımızda bin aydan daha hayırlı olarak tanımlanan Kadir Gecesi bu yıl 27 Nisan Çarşamba gününe denk gelmektedir. Yüce Allah (cc) Kur'an-ı Kerim'in 97. Kadir suresinde bu gecenin anlamını açık bir şekilde ifade etmiştir. Müslümanlar bu anlamlı gecede ellerini semaya açarak dua ve ibadet eder. Kadir kelimesin hüküm, şeref, güç ve yücelik anlamı taşımaktadır. Sizde Ramazan ayı içerisinde idrak edeceğimiz bu anlamlı günde ibadet etmeye özen göstermeli ve kalp kırmama ile günah işlememeye dikkat etmelisiniz.
Ramazan Bayramı Hangi Günlere Denk Gelmektedir?
İslam dünyasının en önemli iki bayramından birisi olan Ramazan Bayramı, 11. ayın sultanının sona ermesinin hemen ardından kutlanır. Bayramlar, Müslüman alemi için birlik ve beraberliğin sembolüdür. Özellikle son 2 yıldır koronavirüs sebebiyle bayramlar buruk geçse de bu yıl alınan tedbir ve önlemler ile bayramda eş, dost akraba ziyaret edilmeli ve gönülleri alınmalıdır. Ramazan bayramı sebebiyle vatandaşlar 3 gün tatil yapacaktır. İşte Ramazan Bayramının başlangıç ve bitiş tarihleri;
Ramazan Bayramı Arifesi | 1 Mayıs Pazar |
Ramazan Bayramının 1. günü | 2 Mayıs Pazartesi |
Ramazan Bayramının 2. günü | 3 Mayıs Salı |
Ramazan Bayramının 3. günü (son) | 4 Mayıs Çarşamba |
2022 yılı içerisinde idrak edilecek dini günler takvimine aşağıdan ulaşabilirsiniz;
8 Temmuz Cuma Kurban Bayramı Arifesi
9 Temmuz Cumartesi Kurban Bayramının 1. günü
10 Temmuz Pazar Kurban Bayramının 2. günü
11 Temmuz Pazartesi Kurban Bayramının 3. günü
12 Temmuz Salı Kurban Bayramı 4. günü (sonu)
30 Temmuz Cumartesi Hicri Yılbaşı
8 Ağustos Pazartesi Aşure Günü
7 Ekim Cuma Mevlid Kandili
Ramazan Ayı Müslümanlar İçin Neden Önemlidir?
Ramazan ayı, kutsal kitabımız Kur'an-ı Kerim'in indirilmeye başlandığı ay olması sebebiyle önemlidir. Oruç vazifesinin yerine getirildiği bu ayda müslümanlar, bu anlamlı ayı ibadetler ile geçirir. İslam'ın temel ibadeti olan 1 aylık oruç bu ay içerisinde tutulur. Bu sebeplerden Ramazan ayı, Müslümanlar için en kıymetli aydır ve on bir ayın sultanı olarak tanımlanmıştır.
Fitre Ramazan Ayı İçerisinde mi Verilecek?
Vatandaşlar arasında fitre diye bilinen fıtır sadakası, insan olarak yaratılmanın ve Ramazan orucunun tutulup bayrama erişmenin bir şükrü olarak verilir. Dinen zengin olup Ramazan ayının sonuna yetişen Müslüman ihtiyaç sahibine vermesi için vacip olan bir sadakadır. Fıtır sadakasının vacip olma zamanı Ramazan bayramının birinci günüdür. Bayramdan önce verilmesi de daha faziletlidir. Ancak fitrenin bayram namazından önce verilmesi müstehap kabul edilmiştir.
-
alii 2 yıl önce Şikayet Etyalakalar oruç tutmasın kjabul olmaz çünkü bile isteye doğruları yazmıyorsunuzBeğen