Emziren anne oruç tutabilir mi? Emzirirken oruç tutulur mu?

"Emziren anne oruç tutabilir mi" sorusu birçok annenin araştırma konusu oldu. On bir ayın sultanı Ramazan'ın gelmesi ile birlikte hem anne adayları hem de emziren kadınlar oruç tutma konusunda tereddüte düştü. Konu kapsamında Diyanet, Ömer Döngeloğlu, Cevat Akşit, Mustafa Karataş, Nurettin Yıldız ve İhsan Şenocak gibi isimlerin fetvalarını bir araya getirdik.

ABONE OL
GİRİŞ 04.04.2022 10:58 GÜNCELLEME 04.04.2022 10:58 DİNİ BİLGİLER
Emziren anne oruç tutabilir mi? Emzirirken oruç tutulur mu?
Emziren anne oruç tutabilir mi? Emzirirken oruç tutulur mu?

Ramazan'ın gelmesi ile birlikte hamile kadınlar ve bebek emziren anneler oruç tutup tutmama konusunda tereddüt yaşamaya başladı. Bu dönemde anneler, bir yandan orucun sevabından yaralanmak istiyor, diğer yandan da bebeğinin sağlığından endişe duyuyor. Bu noktada ne yapılması gerektiği birçok farklı kaynaktan araştırıldı. İşte "Emziren kadın oruç tutabilir mi?" sorusuna verilen fetvalar...

Emzirirken oruç tutulur mu?

Oruç açarken bunlara dikkat! İftar sofrasında dikkat edilmesi gereken 9 kural!Oruç açarken bunlara dikkat! İftar sofrasında dikkat edilmesi gereken 9 kural!

DİYANET'İN FETVASI: 

İbadet etmek için sağlığın riske atılması mekruhtur. Ancak bu konu iki şekilde değerlendirilebilir. 

1. Annenin oruç tutmayı engelleyecek bir sağlık problemi yoksa ve çocuğunun da sağlığı riskli bir durumda değilse oruç tutması farzdır. Sağlık tehdidi ile karşı kaşıya olmayan annenin orucu bozması caiz değildir. 

2. Ancak annenin sağlığı risk altındaysa ve bebeğin besininde ciddi eksiklikler meydana geliyorsa oruç tutulmayabilir. Bu oruç sağlıklı günlerine geri döndüğünde kaza edilmelidir. 

CEVAT AKŞİT VE ÖMER DÖNGELOĞLU'NUN FETVASI

Cevat Akşit ve Ömer Döngeloğlu

Bir annenin oruç tutması kendisine ve bebeğine zarar veriyorsa tutmaması lazım. Oruç sağlığa zarar verecekse dini açıdan da iyi olmaz. Ancak sağlığının tehdit altında olup olmadığı bir Tıp doktoru (Allah'tan korkan ve Müslüman bir doktor olduğundan emin olun) ile görüşerek ve gerekli muayeneleri olarak öğrenmelidir. Eğer doktoru oruç tutmanız size zarar verir diyorsa kesinlikle oruç tutulmamalıdır. 

Sonrasında oruç kaza edilmelidir. 

NURETTİN YILDIZ'IN FETVASI

 Eğer annenin bir ağlık sorunu yoksa ve bebeğin beslenmesinde bir etki yoksa oruç tutabilir. bir rahatsızlık söz konusu değilse Ramazan'ın 1-2 günü oruç tuttuktan sonraki etkilere bakarak oruç tutması bırakması doğru görülmüştür. Oruç tutma sonucunda annede çocuğuna bakamayacak kadar bir halsizlik ve süt yetersizliği meydana gelirse oruç tutmasına gerek yoktur. 

Ancak bu oruçlar daha sonradan kaza edilmelidir. 

MUSTAFA KARATAŞ'IN FETVASI

Mustafa Karataş

Ramazan şerbeti nasıl yapılır (detaylı tarifi) ? Ramazan şerbeti faydaları...Ramazan şerbeti nasıl yapılır (detaylı tarifi) ? Ramazan şerbeti faydaları...

Hamile kadın ve emziren bir kadın oruç tutmayabilir, başka bir zaman kaza etmek kaydıyla. Allah, hastaların oruç tutmamasına izin vermiştir (Bakara Suresi 183-184-185).

Ancak anne orucu tutabiliyorsa, buna gücü yetiyorsa tutması onun için daha iyidir. 

İHSAN ŞENOCAK'IN FETVASI

Süt emziren bir anne eğer bebeği zarar görecekse oruç tutmayabilir. Bu orucun terk edilmesi yavrusunu beslemek maksadı taşır.