Fitre ücreti ne kadar 2022? Fitre vermenin önemi ve faziletleri neler? Diyanet fitre ücreti…
Müminler arasında dayanışma ve paylaşma erdemlerinin kuvvetlendiği Ramazan ayında fitre vermek de vacip olan ibadetler arasında yer alır. Fitre vermek, her Müslüman için geçerlidir. Diyanet İşleri Başkanlığı da her yıl fitre ücretini yayınlamaktadır. 2022 yılında ödenecek rakam da belli oldu. Peki, fitre vermenin önemi ve faziletleri arasında neler var?
ABONE OLRamazan-ı Şerif ayı, günahların eridiği; Müminin ilim deryasından feyizlendiği, yakınları ve kapı komşularıyla dostluklarını filizlendirdiği bir zaman dilimidir. Bu ayda yapılacak her ibadet ve hayır hasene, başka aylarda yapılan farzlar gibidir. Bu ibadetler arasında fitre ödemek de vardır. Fitre, vacip olan ibadetler arasında yer alır. Fitre, farz ibadet olmadığı için her Mümin fitre ödemekle yükümlü değildir. Gönülden isteyen kimseler, kendisinin; çoluk çocuğunun ve eşinin fitresini yoksul durumdaki kimselere ödeyebilir. Diyanet İşleri Başkanlığı, her yıl ödenecek fitre miktarını asgari tutarda belirler. Önceki yıl ödenmesi gereken rakam 28 TL’ydi. Bu yıl, mal ve gıdadaki fiyat artışından ötürü fitre ücreti de güncellendi. Peki, fitre vermenin önemi ve faziletleri arasında neler var? İşte, 2022 Diyanet fitre ücreti…
Fitre Ücreti (2022) Yılında Ne Kadar Oldu?
Diyanet İşleri Başkanlığı, 2022 yılının Ramazan ayında ödenmesi gereken fitre ücretini 40 Türk Lirası olarak belirledi. Önceki yıl bu rakam 28 TL’ydi. Lakin dileyen Müminler bundan daha fazla ödeme yapabilir. 40 TL, asgari ölçütte belirlenmiş bir rakamdır. Bu rakam, önümüzdeki yıl Ramazan ayının ilk gününe kadar geçerli olacaktır. Yani, Mart 2023’e kadar dileyen Müminler bu ödemeyi yapabilir.
Fitre Ödemesi Ne Zaman Başlayacak?
40 TL’lik fitre ücreti, Ramazan ayının ilk gününde başlayacak. Yani, bu yıl 2 Nisan Cumartesi günü dileyen kimseler fitre ödemesini gerçekleştirebilir. Lakin bu ödemenin ne zaman biteceğine ilişkin son karar kişinin kendisindedir. Önerilen süre bir aydır. Ramazan ayı boyunca fitre ödemesi yapılması aklı başında, buluğ çağına ermiş tüm Müslümanlar için önerilir. Yalnız isteyenler de yıl boyunca fitre ödemesi yapabilir.
Fitre Ücretini Kimler Ödeyebilir? Sınır Var Mı?
Fitre ibadeti vacip bir ibadet olduğu için dileyen herkes fitre ücretini ödeyebilir. Bunun için herhangi bir sınır veya ölçüt belirlenmemiştir. Sadece geçim zorluğu çeken, maddi durumu kısıtlı olan, fakir ve yoksun kimselerden fitre ücreti beklenmez. Bunun dışında, maddi durumu yerinde olan; gücü ve imkânı olan herkes fitre ödemesini yapabilir. Paylaşma ve dostane ilişkilerin kuvvetlendiği Ramazan ayında bu ve buna benzer ibadetlerle hemhal olmak son derece mühimdir. Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed (s.a.v.) sadaka verilecek en hayırlı ayın Ramazan ayı olduğunu belirtmiştir.
Kadınlar Fitre Verir Mi?
Hazreti Muhammed (s.a.v.) Efendimiz, fitrenin kadın erkek demeden tüm Müslümanlara vacip olduğunu buyurmuştur. Bu sebeple, bu dostane ibadeti yerine getirmek için cinsiyet ayrımı yapılmaz veya cinsiyet farklılığı aranmaz. Burada önemli olan unsur, bireyler arası şefkat duygusunu geliştirmektir. Dileyen kadınlar; kendilerinin, çocuklarının ve akrabalarının fitrelerini kendi adına ödeyebilir. Bu yıl ödenecek fitre ücreti 40 TL’dir.
Fitre Tek Sefere Mi Mahsus?
Fitre ödemesi sadece bir gün yapılan bir erdem değildir. Dileyenler bir günlük fitre ödemesi de yapabilir. Lakin alimlerin ortak kanaati, bu ödemenin Ramazan ayı boyunca toplu halde verilmesidir. Ayrıca, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın belirlediği fitre miktarı, önümüzdeki yıl Ramazan ayına kadar ödenebilir. 2023 yılında da yine Diyanet’in belirleyeceği rakam geçerli olacak.
Fitre Vermenin Önemi ve Fazileti
Fitre, esas olarak vacip olan bir ibadettir. Diğer taraftan sadaka olarak geçmektedir. Hazreti Muhammed (s.a.v) Efendimiz bu ayda verilecek sadakanın en hayırlı sadaka olduğunu buyurmuştur. Lakin Ramazan ayı boyunca yapılacak tüm ibadetler ve hayır hasene işleri diğer aylara nazaran daha hayırlıdır. On bir ayın sultanı esnasında fitre ödemelerinin yaygınlaşması da bu sebepledir. Fitre, Arapça’da “yarmak ve ikiye bölmek” anlamlarına gelen “fatr” fiilinden türemiştir. Kelimenin doğası itibariyle paylaşma duygusu ön plandadır. Fitre, anlam ve önem itibariyle “Alan el değil veren el üstündür” kapısına çıkar. Veren verdiğiyle eksilmez.
Fitre Kime Verilir, Kime Verilmez?
Kişi, fitre ödemesini kan bağı bulunan kimselere veremez. Anneye, babaya; eşe, çocuğa, toruna ve diğer aile eşrafından bireylere fitre verilmez. Eğer fakir ve müşkül durumdaysa kayınpedere, kayınbiradere ve diğer kan bağı bulunmayan ama akraba olunan kimselere fitre verilebilir. Bunun haricinde, zengin olan Müslümanlara da fitre verilmez. Sadece yoksun durumda olan, geçimini sağlayamayan veya miskil halde bulunan Müslümanlara fitre verilmesi uygun görülmüştür.