Camiye hangi ayakla girilir, hangi ayakla çıkılır? Sağ ayakla girmek bilimsel…

Müslümanlar ibadetlerini normal zamanlarda evlerinde gerçekleştirebilirken, özel günlerde veya dışarıda olduğu vakitler cami, mescit gibi ibadethanelerde ihya ediyorlar. Peki bu ibadethaneye ilk giriş yaparken hangi ayak kullanılmalı ve hangi ayakla çıkış yapılmalı?

ABONE OL
GİRİŞ 15.04.2023 18:05 GÜNCELLEME 15.04.2023 18:06 DİNİ BİLGİLER
Camiye hangi ayakla girilir, hangi ayakla çıkılır? Sağ ayakla girmek bilimsel…
Camiye hangi ayakla girilir, hangi ayakla çıkılır? Sağ ayakla girmek bilimsel…

Cami ve mescit gibi ibadethanelerin verdiği manevi havayla bir bütün olarak dini vecibelerini yerine getiren Müslümanlar, Dünyalık telaşı bir kenara bırakıp bu gibi noktalarda nefes alma imkanı buluyor. Kamuya açık olan her alanda uyulması veya yapılırsa daha hoş olacağı bir takım hususlar mevcut. Bu kuralların birçoğu cami ve mescitlerde de geçerli.

CAMİYE HANGİ AYAKLA GİRİLİR, HANGİ AYAKLA ÇIKILIR?

Camiye sağ ayak ile girilir ve camiden çıkarken, önce sol ayak ile çıkılır.

Uyûn-ül-besâirde deniyor ki:

“Camiye girerken, girmeden evvel, önce sol, sonra sağ ayakkabı çıkarılır. Bundan sonra, önce sağ ayakla camiye girilir. Önce sol ayakla çıktıktan sonra veya çıkmadan evvel, önce sağ ayakkabı giyilir.”

Hadîkada deniyor ki:

“İmâm-ı Nevevî Müslim şerhinde buyuruyor ki; mübarek, şerefli ve temiz işleri yaparken sağdan başlamak müstehabdır. Ayakkabı, don, gömlek giyerken, baş tıraş ederken ve tararken, bıyık kırkarken, misvak kullanırken, tırnak keserken, el, ayak yıkarken, mescide, Müslümanın evine ve odasına girerken, heladan çıkarken, sadaka verirken, yemek yerken, su içerken sağdan başlanır. Bunların zıddı olanları yaparken, mesela ayakkabı, çorap, elbise çıkarırken, camiden ve Müslümanın evinden, odasından çıkarken, helaya girerken, sümkürürken, taharetlenirken soldan başlamak müstehabdır. Bunları tersine yapmak, tenzihi mekruh olur. Çünkü heyette, şekilde olan sünneti terk etmek olur.”

Şiratül İslam’da buyuruldu ki;

“Mescide giderken gülmemeli, boş lâf konuşmamalı ve oyun ile meşgul olmamalıdır. Yürürken uygun dua yapmalı, Rabbinden, her yönden bol rahmete, nûra kavuşmayı istemelidir. Ayakkabılarını câminin kapısında çıkarır. Toprak, çamur gibi şeyleri siler. Mescide pabuçlarını çıkarmadan girmez. Çünkü câmiye pabuçları ile girmek, edep dışı bir davranıştır.”

CAMİDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR NELERDİR?

Camiye giren Müslümanın orada namazı bekleyenlere ve içerideki mevcut kişilere selam vererek buyurması kendisi için sünnettir. Fakat camide sünneti kılıp, farzı beklerken, dışarıdan gelenin selamını almak, sünnet ile farz arasında bir şey okumak, konuşmak ve nafile namaz kılmak sünnetin mevcut sevabını yok eder.

Vakit az ise, tefekkür veya kalben zikretmeli, vakit fazla ise, kaza namazı kılınmalıdır. Eğer Kur’an-ı kerim okunuyorsa, dinlemek çok sevap olup farzdır takip etmek sünnettir. “Kur'an okunduğu zaman ona kulak verip dinleyin ve susun ki size merhamet edilsin.” (A'râf, 7/204)

Soğan, sarmısak gibi pis kokulu şey yiyerek, camiye gelmek de doğru değildir. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
“Sarmısak yiyen, kokusu gitmeden mescidimize yaklaşmasın, insanın rahatsız olduğu şeylerden melekler de rahatsız olur.” [Taberani]

Kur’an-ı kerimde birçok yerde , “Temiz olanları severim” buyuruluyor. Yağlı, kirli ve pis kokan iş elbisesiyle, kirli ayakla, pis kokan çorapla camiye gelip halkı rahatsız etmemelidir! Bazıları sigara kokusundan da rahatsız olur. Onun için ağzında ve elbisesinde sigara kokanlar da temizleyip, kokuyu giderdikten sonra camiye gelmelidir.

Çıplak ayakla namaz kılmak Hanefi’de mekruhtur. Çorabı kirli olan ve temiz çorap da bulamayan kimse, halkı rahatsız etmemek, yani haram işlememek için çorapsız namaz kılabilirse de, mekruh işlememek için daha önceden tedbir alıp, eski de olsa, temiz çorapla camiye gelmelidir.

Büyük camide ayaklar ile secde yeri arasından, küçük camide, ayakları ile kıble duvarı arasından geçen günaha girmiş olur. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
“Bir kimse, namaz kılanın önünden geçmenin, ne kadar çok günah olduğunu bilseydi, geçmeyip, yüz yıl beklemeyi tercih ederdi.” [İbni Mace]

Camiye girince ön safa durmalı, yaşlılar var diye geride durmamalı. Birinci safta yer varken, ikinci safta durmak mekruhtur. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:

“İlk safın fazileti bilinseydi, oraya geçmek için kura çekilirdi.” [Müslim] Cennete girmek için ne yapacağını soran bir zata, Peygamber Efendimiz (s.a.v.), ‘Müezzin veya imam ol’ buyurdu. O da, ‘Yapamam’ dedi. ‘O hâlde namazını ilk safta kıl!’ buyurdu. (Buhari)

KAYNAK : Dinimiz İslam
Beyzanur Özbostan Haber7.com - SEO Editör
Haber 7 - Beyzanur Özbostan

Editör Hakkında

1998'de İstanbul'da doğdu. Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Sistemlerinden derece ile mezun oldu. Ardından Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Medya ve Kültürel Çalışmaları bölümünde tam burslu olarak tezli yüksek lisansını yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda çeşitli kurs ve eğitimlerde lisans aldı. 2017'den 2022'ye kadar bir STK'da sosyal medya yöneticiliği görevini üstlendi. Günümüzde, haber7.com'da SEO haber editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR