İslam’da kadının yeri ve önemi! Geçmişten günümüze kadının toplumdaki yeri

Yaratılanların hepsi Yaratandan ötürü şüphesiz ki eşsiz ve güzeldir. Yeryüzünde yaratılmış en güçlü varlıklarından biri olan kadın da bu eşsiz güzelliklere örnektir. Geçmişten günümüze birçok alanda konu olmuş kadının toplumdaki yeri nedir sorusunun cevabını bir de yazar Derya Gülle'den dinleyelim...

ABONE OL
GİRİŞ 18.02.2024 11:55 GÜNCELLEME 18.02.2024 11:55 DİNİ BİLGİLER
İslam’da kadının yeri ve önemi! Geçmişten günümüze kadının toplumdaki yeri
İslam’da kadının yeri ve önemi! Geçmişten günümüze kadının toplumdaki yeri

Okuduğumuz metinler, tespitler neticesinde bu dünyada kul olmak için kadın veya erkek olmanın bir avantaj sağlamadığı fikrini netleştirelim. Eğer öyle olsaydı Allah’ın adil sıfatından (hâşâ) söz etmemiz mümkün olmazdı. Cinsiyete göre verdiği yetki, hak ve sorumluluklar değişmekle birlikte mükafat da değişiyor. Ancak kadın, erkek için bir imtihan erkek de kadın için bir imtihan diyebiliriz.

İkindi ile akşam arası uyumak neden iyi değildir, zararlı mıdır? Kerahat vakti ne zaman?İkindi ile akşam arası uyumak neden iyi değildir, zararlı mıdır? Kerahat vakti ne zaman?

Tevbe Suresi 128. ve 129. ayet mucizesi! Tevbe Suresi son iki ayetlerin faziletleri!Tevbe Suresi 128. ve 129. ayet mucizesi! Tevbe Suresi son iki ayetlerin faziletleri!

"KADIN"

Cinsiyet kulluk vazifemizde aracı, teknik görev dağılımında fark yaratan bir argüman. Sorun şurada ki; erkek zulüm gören, hakları çiğnenen, anlaşılması için bilimin ilerlemesi beklenen bir varlık olmak zorunda kalmamış. Fiziksel avantaj sağlayan beden yapısının kadına karşı üstünlük sağlamak için verilmediğini anlaması çok uzun sürmüş. Hala bu konuda kafası karışık olanlar da mevcut.

Kadınların parfüm sıkması caiz mi? Koku sürünmek ve parfüm sıkmak günah mı?Kadınların parfüm sıkması caiz mi? Koku sürünmek ve parfüm sıkmak günah mı?

Kadın, tarihsel süreç içerisinde şekilden şekle, kalıptan kalıba girmiş. Fakat erkek hiç değişmemiş. Kadın eğrilebilmiş hatta zaman zaman kırılmış. Coğrafya, kültür, tarih değişse de kadının fizyolojik ihtiyaçları bile değişmemiş. Biyolojik olarak tanımlanamadığı dönemlerde “ötede yaşa” tabiriyle toplumdan tecrit edilmiş. Üzerine emek vermek ve anlamaya çalışmak erkek cinsi için zor bir beceri olduğundan çalıştırmasını bilmediğine bozuk damgası vurmak daha kolay gelmiş. İnsanın kendini anlaması bile asırlar sürmüşken kadının bu kadar çabuk çözülmesini beklemek hata olurdu elbette. Ona hak ettiği adaleti sadece Allah dinin kanunlarıyla yani inanç merkezli nasip etmiş. Kadının biraz olsun anlaşıldığı ve adil bir sistemde yaşadığı topluluk görürsek arkasından din/kanun varlığından söz etmek zorundayız.

İNSANLARIN EN HAYIRLISI KADINLARA HAYIRLI DAVRANANLARDIR!

Yerinde ve yeterli bir statü elde edemese de din sayesinde kadın hak ve özgürlüklerine kavuşma şansı elde etmiş. Fakat uzun soluklu bir süreçten söz etmek mümkün değil. En bariz örneği, peygamberimiz varken sahabenin zorla toplumda yer verdiği kadına bu hakkını peygamberimizin vefatıyla çok geçmeden elinden almasında mevcut. İslam dini ve asr-ı saadet dönemi bile tam olarak başaramadıysa bu adalet meselesi uzun sürecektir. Kuran’ın kadınlarla ilgili açıklamaları erkeklere nazaran çok daha fazla yapması, erkeklerin onları anlayamayacağının bir ispatı niteliğindedir. Peygamberimiz de insanların en hayırlısının kadınlara hayırlı davrananlardan oluştuğunu bildiriyor. Erkeklere motive, kadınlara sigorta niteliğinde bir müjde. Ne kadar zor olsa gerek ki bu durum, Peygamberimiz tarafından hadisle altı çiziliyor. Sadece bu bile kadınların yaratılıştan itibaren yaşayacakları akıbetin demosu gibi.

Burada erkekler yaşananlarda başrolü oynuyor denilemez tabii. Fıtri yapısındaki genetik kodlar algısını bu şekilde yönlendirse de yaşanan tarihsel olaylar, coğrafya, kültürel miras gibi etkenler de tetikleyiciler durumunda yardımcı oyuncu. Değişen dünyamızda kapitalist sistem ve paranın en çok etkilediği varlık yine kadın. Çünkü erkeğin değişmeye açık bir sistemi mevcut değil. İş gücünün azalmasıyla kadını fiziksel olarak rahatlatan bu düzen onu sadece tüketen ve toplumu tüketmeye teşvik eden bir meta olarak kullanılıyor. Sonra da sistemin çarkı olmakla suçluyor.

Kadının zihinlere kazınmış yeri kitlesel olarak değişmeyecek, imtihan olarak devam edecek. Bunu bir yarışa dönüştürmenin anlamsızlığı ahiret inancıyla çelişmekte. Maalesef kadın Hz. Havva’nın yaratılış hikayesinde “günaha sürükleyen” olarak bir yara aldı. Tarih boyunca nerede çözümlenemeyen bir yanı görüldüyse bu yara deşilerek derinleştirildi. Yanına başka argümanlar eklendi. Zaman zaman iyileşir gibi oldu. Ama sonuçta hep kabuk, hep kabuk. Şu an olabildiğinin en iyisi, çünkü dünya nüfusunda artmakta olan bir İslam popülasyonu var. Kadını erkeğin inisiyatifine bırakmayan Rabbime sonsuz şükürler olsun.

KAYNAK : Derya GÜLLE
Beyzanur Özbostan Haber7.com - SEO Editör
Haber 7 - Beyzanur Özbostan

Editör Hakkında

1998'de İstanbul'da doğdu. Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Sistemlerinden derece ile mezun oldu. Ardından Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Medya ve Kültürel Çalışmaları bölümünde tam burslu olarak tezli yüksek lisansını yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda çeşitli kurs ve eğitimlerde lisans aldı. 2017'den 2022'ye kadar bir STK'da sosyal medya yöneticiliği görevini üstlendi. Günümüzde, haber7.com'da SEO haber editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 7 TÜMÜ
  • Nurol 9 ay önce Şikayet Et
    Maalesef günümüzde, "pozitif ayrımcılık" politikalarıyla kadın, erkekle yarıştırılmak isteniyor. Eşitlik iddiasıyla, kadının fıtratına aykırı vaziyetlere kadın sürükleniyor. Halbuki Allah katında kadının vazife ve sorumluluğu farklı, erkeğin ki farklıdır. İslamda erkeğe birtakım pozitif haklar tanınmış gibi görünse de kimse aynı zamanda bunun sorumluluğu ve eziyetinden bahsetmiyor.
    Cevapla
  • Vali 9 ay önce Şikayet Et
    Fuhşiyat HARAM
    Cevapla
  • Muhsin 9 ay önce Şikayet Et
    Saliha kadınları tenzih ederek söylüyorum.. Tv dizileri,, gündüz kadın programları , survivor, ınstengram tik tok ve sosyal medya, kadınların ahlakını bozuyor, Fuhşiyata sebep oluyor... ben şahidim
    Cevapla
  • Habibe YÜKSEL 9 ay önce Şikayet Et
    Kadının toplumdaki yerine İslam'ın verdiği değer ancak bu kadar net anlatılabilirdi. Tebrikler. Kaleminize sqğlık
    Cevapla
  • ALLAH dostu 9 ay önce Şikayet Et
    Dinimizde hanımlar çok değerlidir. Tabiki, NAMUSLU İFFETLİ AHLAKLI İMANLI SALİHA KADINLAR...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR