Cuma Hutbesinin konusu açıklandı! 19 Nisan hutbesi konusu: Öfkemize hakim olalım

Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı olarak çalışan Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü, 19 Nisan2024 tarihli Cuma Hutbesinin konusunu açıkladı. Bugün camilerde 'Hayatın her alanında öfkemize hakim olalım' konusu işlenecek.

ABONE OL
GİRİŞ 18.04.2024 19:21 GÜNCELLEME 18.04.2024 19:21 DİNİ BİLGİLER
Cuma Hutbesinin konusu açıklandı! 19 Nisan hutbesi konusu: Öfkemize hakim olalım
Cuma Hutbesinin konusu açıklandı! 19 Nisan hutbesi konusu: Öfkemize hakim olalım

HAYATIMIZIN HER ALANINDA ÖFKEMİZE HAKİM OLALIM

 ۪ذي َن يَ ْجتَِنبُو َن َكـبََٓائِ َر ا َ َوال َن يَ ْغِفُرو . ا ل وَ َ ق مَ ْيِهَ و سلٰ َ عل ُ يَا ّٰلل ه َِ صلٰ ُل : َا ّٰلل ه ُسو ر ْيَ ص رَ ِ ل سَ َ ال ُٰ د َب ُ ِدي ال ٰش ع ِةَ مَ نٰ ِ د َ ُ ، َإ ِدي ا َال ٰش ذَ ٰ ك ال ي َي ْمَ َنَ سُهَ ْف َ ِل َ ُ دَ َ ِع

Muhterem Müslümanlar!

Bir gün Peygamber Efendimiz (s.a.s)’e bir adam gelerek, “Ey Allah’ın Resûlü! Bana bir tavsiyede bulun?” dedi. Sevgili Peygamberimiz (s.a.s) ona, “Öfkelenme!” buyurdu. O adam, bu soruyu defalarca sordu. Allah Resûlü (s.a.s) ise ona her seferinde, “Öfkelenme!” diyerek nasihatte bulundu. 1 Aziz Müminler! Bizler insanız. Yaratılışımız gereği bazen neşelenir, bazen hüzünleniriz. Bazen sükûnetle, bazen de kızgınlıkla hareket ederiz. Bize düşen, olumsuz duyguların esiri olmamak, güzel hasletlerle hayatı anlamlı kılmaktır.

Kıymetli Müslümanlar!

İnsan olarak sahip olduğumuz duygulardan biri de öfkedir. Öfke yerinde kullanılırsa, ailemize, vatanımıza ve değerlerimize saldırıları bertaraf etmemize yardımcı olur. Ancak öfkenin esiri olmak, telafisi güç sorunlara yol açar. Bizi Allah’ın rahmetinden, insanların muhabbetinden uzaklaştırır. Öfkeye yenilmek, toplumda şiddet, huzursuzluk ve kargaşaya sebep olur.

Değerli Müminler!

Müminin öfkesi, Hakkın tarafında, batılın karşısındadır. Müminin öfkesi, mazlumun dostu, zalimin düşmanıdır. Müminin öfkesi, iyiler için şefkat ve merhamet, kötülerin önündeki engeldir. Hâsılı müminin öfkesi, hayra anahtar, şerre kilittir. Öfke aklı örtünce, idrak ve şuur ortadan kalkar. Göz görmez, kulak duymaz olur. Öfke gönlü kuşatınca hisler körelir, kalp katılaşır. Sevgi ve saygı azalır, şiddet ve nefret çoğalır. Öfke nefse hâkim olunca, sabır ve tahammül gider. Lisan, kırıcı; insan, yıkıcı hale gelir.

Aziz Müslümanlar!

Maalesef öfkesine yenik düşen insanların ibretlik haberlerini her geçen gün daha fazla duyuyoruz. Ailede, sosyal medyada, trafikte, hayatın farklı alanlarında öfke nice üzücü olaylara sebebiyet vermektedir. Bir anlık öfkeyle akrabalık, dostluk ve kardeşlik bağları kopmakta, geriye kin, nefret ve husumet kalmaktadır. Aileler dağılmakta, ocaklar sönmekte, canlar yitirilmekte, umutlar yok olmaktadır.

Kıymetli Müminler!

Yüce Rabbimiz bir ayette şöyle buyuruyor: “O müminler ki, büyük günahlardan ve hayâsızlıktan kaçınırlar. Öfkelendikleri zaman affederler.” 2 Öyleyse merhameti öfkenin panzehiri yapalım. Yaratılan her cana şefkatle davranalım. Şiddet, nefret ve zorbalığın her çeşidinden uzak duralım. Öfkenin esiri olmaktan af ve bağış yolunu tutmakla kurtulalım. Kalbimizi düşmanlıktan, kin ve intikam duygularından arındıralım.

Muhterem Müslümanlar!

Peygamber Efendimiz (s.a.s) bir hadis-i şerifinde şöyle buyuruyor: “Gerçek pehlivan güreşte rakibini yenen değil, öfkelendiğinde kendisine hâkim olandır.”3 O halde öfkemizi sabırla dizginleyelim. Musibet anında metanetli olalım, soğukkanlılığı elden bırakmayalım. Zorluklar karşısında Allah’a sığınalım. Peygamber Efendimiz (s.a.s)’in bize öğrettiği gibi öfkelendiğimizde َ ِ ِجيــم ْي طاِن َال ٰر ِ َ ِمـ نَ َال ٰش ِا َ ٰ ّلل ه ُعوُذ َب ا “Kovulmuş şeytanın şerrinden Allah’a sığınırım” diyelim. İmkânımız varsa abdest alalım. Ayakta isek oturarak, oturuyorsak uzanarak öfkemizi dindirmeye çalışalım. 4 Hutbemi Yüce Rabbimizin muttaki kullarını tanıttığı şu ayetin mealiyle bitiriyorum: “Onlar bollukta ve darlıkta Allah yolunda harcayanlardır. Öfkelerini yenenlerdir. İnsanları affedenlerdir. Allah iyilik edenleri sever.”

5 1 Buhârî, Edeb, 76. 2 Şûrâ, 42/37. 3 Buhârî, Edeb, 76; Müslim, Birr, 107. 4 Buhârî, Edeb, 44; Ebû Dâvûd, Edeb, 3. 5 Âl-i İmrân, 3/134. 

Rabia Şekerci Güler Haber7.com - SEO Haber Editörü
Haber 7 - Rabia Şekerci Güler

Editör Hakkında

1995'te Konya'da dünyaya geldi. Elazığ Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Fırat Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümünden derece ile mezun oldu. Ardından Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalında yüksek lisans yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda edebiyat dergilerinde deneme ve metin yazarlığı yaptı. Yine aynı dönemde, yerel televizyon kanalında program sunuculuğu yaparak mesleki kariyerine ilk adımını attı. 2016'da başladığı internet gazeteciliği serüveninde birçok haber portalında editör olarak yer aldı. Günümüzde, haber7.com'da SEO haber editörü olarak görev yapmaktadır. Diğer yandan İnsicam Dergisi'nde yazmaktadır.
YORUMLAR 2
  • Özcan 1 hafta önce Şikayet Et
    Bırakın herkes kendisi hutbe konusunu belirlesin, bu kadar kontrollü din olmaz! Faizin, torpilin, rüşvetin, hırsızlığın, yalan söylemenin, ticarette dürüst olmanın, anne ve baba haklarından bahsetsin imamlar, imamların eline yazıyı verip okutuyorsunuz bildiğiniz memur olmuş onlar.
    Cevapla
  • moskova 1 hafta önce Şikayet Et
    butun hutbeler her Cuma gazze fılıstın ıcın haykirilmali, kandirmayalim kendimizi
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR