Kral 2. Abdullah'ın dedesinin Osmanlı'ya ihaneti

Zamanında İstanbul'da yetişen, Osmanlı İmparatorluğu'nda önemli görevler üstlenen ve bu topraklarda yaşamını sürdüren Ürdün Kralı 2. Abdullah'ın dedesi Kral 1. Abdullah, İngilizlerin 'krallık' vaadine karşı Osmanlı'ya isyan ettiği iddia edildi.

ABONE OL
GİRİŞ 20.03.2013 10:09 GÜNCELLEME 20.03.2013 14:38 Dış Politika
Kral 2. Abdullah'ın dedesinin Osmanlı'ya ihaneti
Kral 2. Abdullah'ın dedesinin Osmanlı'ya ihaneti

Ömer Süt'ün haberi...

İki hafta önce Ankara'yı ziyaret eden Ürdün Kralı 2. Abdullah, ABD basınına verdiği röportajda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la ilgili ağır eleştirilerde bulunmuştu. Kamuoyu Kral 2. Abdullah'ın Erdoğan'a yönelik sözlerini 'iki yüzlülük'; Kralın son Ankara ziyaretinde Anıtkabir'deki göz yaşlarını da 'Timsah gözyaşları' olarak nitelendirdi.

BUNUN DEDESİ DE BÖYLEYDİ

Ürdün Kralı 2. Abdullah'ın Başbakan Erdoğan'la ilgili ağır eleştirilerine sert tepki gösterilirken geçmişte yaşanan bir olay, 'Bunun dedesi de böyleydi' dedirtti.

Türkiye'yi özellikle Ortadoğu'da çok iyi temsil eden eski Dışişleri Bakanı Feridun Cemal Erkin'in kaleme aldığı 'Dışişlerinde 34 yıl' adlı eserinde Ürdün Kralı 2. Abdullah'ın dedesi olan Kral 1. Abdullah'ın Osmanlı'ya karşı İngilizlerle yaptığı işbirliğinden bahsediyor.

OSMANLI'NIN EKMEĞİNİ YEDİ İNGİLİZLERLE İŞBİRLİĞİ YAPTI

Osmanlı İmparatorluğu'nda Danıştay üyeliği yapan ve Türkçe'yi çok iyi konuşan Kral 1. Abdullah'ın oğlu Kral Hüseyin'in davetlisi olarak Ürdün'de bulunan Dışişleri Bakanlığı'nda o zaman büyükelçilik görevini yapan Feridun Cemal Erkin, hatıralarında Kral 1. Abdullah'ın Osmanlı Devleti'ne karşı yaptığı yanlışı anlatıyor.

Feridun Cemal Erkin, 1. Abdullah'ın Osmanlı'ya karşı İngilizlerle yaptığı işbirliğini ve bunun sonucunda duyduğu derin üzüntüyü Kral Hüseyin'in ağzından dile getirdi.

İNGİLİZLERİN 'KRALLIK' VAADİ İSYAN ETTİRDİ

"Müttefikler daha doğrusu İngilizler, babamı Osmanlı idaresine isyan edip, imparatorluğun düşmanlarıyla işbirliği yapması karşılığında, kendisini Hicaz Krallığı'na getirme vaatlerini tuttular. Babam gerçi Hicaz Kralı oldu; fakat bir süre sonra Vahabiler kendisini düşürdüler. Kral Suud onun yerine geçti. Babam İngilizlerin himayesi altında Kıbrıs'a yerleşti. Orada hastalandı, kendisini Amman'a aldım, uzun müddet hasta yattı, çok ızdırap çekti.

Günün birinde, ikindi vakti, sarayın bandosu, öteden beri adet olduğu üzere, bahçede konser veriyordu. Hava sıcak, pencereler açıktı. Bir ara bando hepimizin bildiğimiz İzmir Marşı'nı çalmaya başladı. Babamın birçok eski hatıraları hafızasında canlandırmasını önlemek için pencereyi yavaşça kapadım. Bana seslendi:

KRAL 1. ABDULLAH'IN 'İHANET' İTİRAFI

Evlat, neden o pencereyi kapıyorsun? İzmir Marşının eski günleri bana hatırlatmaması için değil mi? Ben velinimetine ihanet etmiş asi bir kulum, günahım büyüktür. Kral olacağımı sandım. Tanrı beni sürgünlüğe düşürdü. Hasta oldum, buraya sığındım. Bırak pencereyi aç, şu marşı dinleyeyim, duyduğum vicdan azabının şiddeti, o eski hatıraların canlanması ile büsbütün artsın. Bu dünyada çektiğim ızdıraptan artan vicdan azabı ile büsbütün ağırlaşsın, ta ki Cenab-ı Hak bu günahkar kulunu dünyada affederek, Ahirette hesap gününde daha büyük cezadan korusun."

omer.sut@haber7.com

Haber 7

YORUMLAR 67 TÜMÜ
  • siyahnur 11 yıl önce Şikayet Et
    Zahide Hanım. Fikirlerinizin kahiri ekserisine katılmakla beraber, eğer Türkler iyi bir millet olsaydı Avrupa İslamiyet'ten nefret etmezdi sözünüzü şahsen milliyetçilikten ve ırkçılıktan nefret eden ve ümmet olmanın ehemmiyetini savunan biri olarak yadırgadım doğrusu. Avrupanın İslam'a ve müslümanlara nefretinin menşei olarak Osmanlıyı ve Türk milletini göstermenizi bazı yorumculara kızgınlığınıza vermek istiyorum. Zira tarihe baktığınız zaman haçlı seferleri ortada dururken bu söylemenize bir mesned bulamayacağınız aşikardır. Eğer bu sözünüzden hareket edersek pekala endülüs emevileri de suçlanabilir. Ve ayrıca tam tersi eğer bugün Avrupada tarihten gelen Boşnak olsun Arnavut olsun Makedon olsun bir İslam cemiyetinin varlığı söz konusuysa bunun Osmanlı ve Türkler vesilesi ile olduğunu siz benden daha iyi bilirsiniz sanırım. Türk milliyetçiliğini reddederken Arab milliyetçiliği yapmak pek hoş durmuyor.
    Cevapla
  • mert 11 yıl önce Şikayet Et
    sen devam et bakalim Türklerle alay etmeyi. bakalim bunun hesabini nasil vereceksin ahirette !! ALLAH senin arablari affetmesin.
    Cevapla
  • mert 11 yıl önce Şikayet Et
    kurtulamazsin. ahirette hesaplasaciz kim ortaligi karistirmis kim kime iftira atmis hesaplasacagiz. bundan sonra akilli olmussun ya iste bir nevi cezalarin haifler.
    Cevapla
  • zahide özkan 11 yıl önce Şikayet Et
    türk kardeşlerim. bakıyorumda size haksızlık etmemek lazım. ırkçı kafatasçılar Allaha şükürki minimum seviyde .yani sizin aranızda islam kardeşliğini savunan üstünlüğün takvada olduğu bilincinde olanlar daha çok bir kaç boş tenekenin sesi fazla çıkınca insan bir an yanılabilir.kahrolsun her türlü ırkçılık. yaşasın islam kardeşliği..sizi çok seviyorum
    Cevapla
  • siyahnur 11 yıl önce Şikayet Et
    bir türk olarak. Allah Rasulu'nun men etmesine rağmen, ırkçılık yapanlar hususen Arab kardeşlerimize tarihi ne olduğu belli belirsiz vakıalar yüzünden hücum edener zavallı acınası mahluklardır. Kim ki ırkını dininin önüne koyar İslam'dan nasibi yoktur.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR