Matteo Renzi: Anlaşma gerçekçi ama...

İtalya Başbakanı Matteo Renzi, sığınmacı krizine ilişkin Türkiye ile 28 üyesi bulunan AB'nin vardığı anlaşmayı değerlendirdi.

ABONE OL
GİRİŞ 19.03.2016 00:03 GÜNCELLEME 19.03.2016 00:03 Dış Politika
Matteo Renzi: Anlaşma gerçekçi ama...
Matteo Renzi: Anlaşma gerçekçi ama...

Matteo Renzi, ''Gerçekçi, ama gerçekleştirmesi zor'' diye niteledi. Renzi, Türkiye'nin AB'ye girişinin çok karışık bir konu olduğunu da söyledi. Brüksel’de anlaşmanın duyurulmasının ardından bir basın toplantısı düzenleyen Başbakan Matteo Renzi, yarı umutlu ifadeler kullandı. 

Renzi, ''Bu anlaşma gerçekçi, ancak gerçekleştirmesi zor; zira çok uzun tartışmalar ve zorlukların meyvesi. Öte yandan, Türkiye için geçerli olanlar, diğer ülkeler içinde geçerli olmalı'' dedi. 

''Şu anda bu anlaşma metni konusunda olumlu bir yargıya sahibim, önümüzdeki haftalar da bize bunun gerçekleşip gerçekleşmediğini gösterecek” diyen Renzi, “Umarım göçmen değişimi hayata geçirilebilir. Ancak ben Aziz Thomas’ın yolunu izliyorum: Görmeden inanmam'' ifadelerini kullandı.

''İNSAN HAKLARI VE BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ AÇIKÇA İFADE EDİLDİ''

Renzi, bu anlaşma çerçevesinde elde edilen olumlu sonuçlar arasında şunun olduğunu da aktardı: 

''Anlaşma, insan hakları, basın özgürlüğü ve Avrupa’nın temel değerlerine saygı duyulmasını da öngörüyor. Şimdi bunun uygulanıp uygulanmayacağını izleyeceğiz. Bunlar AB’nin kuruluş değerleridir ve bizim kimliğimizi yansıtıyor. Bunların olmadığı bir anlaşma yapılsaydı, bu affedilemez olurdu. İtalya olarak her şeyin yolunda gitmesini diliyoruz.'' 

Renzi, bu anlaşma sayesinde bir çocuğun, bir gencin bile hayatının kurtulmasını sağlasalar bile bunun, üzerlerine düşen görevi yerine getirdikleri anlamına geleceğini söyledi.

''TÜRKİYE’NİN AB'YE GİRİŞİ ÇOK AMA ÇOK KARIŞIK BİR KONU''

Öte yandan Renzi, ''Cumhurbaşkanı Erdoğan AB’yle görüşmeler sırasında da haklar konusunda ihlallerde bulundu. Sığınmacılar gibi hassas bir meselede bu çeşit bir muhataba güven duyulur mu?'' sorusuna şöyle yanıt verdi: 

''Türkiye’nin sorunu insan hakları meselesidir. Türkiye’nin AB’ye giriş süreci çok ama çok karışık bir konu: bugün bu konuda bir adım ileri atıldı, ama bu yol ne kolay ne de kısa olacak. Geçmişte İtalya’da hem sağ hem sol hükümetler olsun Türkiye’nin birliğe girişinden yanaydı. Gerek Silvio Berlusconi gerekse de Romano Prodi çok sıkı kişisel ilişkilere sahipti bu ülkeyle.''

'2O ZAMAN TÜRKİYE DAHA AZ TERÖR TEHDİDİ ALTINDAYDI''

Türkiye’nin üyeliğinin önünü tıkayanların Almanlar ve Fransızlar olduğunu belirten Renzi, ''O zamanki Türkiye ile şimdikinin karakteristik özellikleri farklıydı. Diplomatik bir ifade kullanmak gerekirse, o zaman Türkiye bugüne göre daha az saldırılarla sarsılıyordu ve terör tehdidi daha azdı. Şimdi bu ülkeyle sığınmacılar konusunda bir anlaşmaya vardık. İtalya olarak bizim çok açık bir amacımız var: Çocukların yaşamını kurtarmak, ama aynı zamanda önemli değerde olan insan haklarını korumak'' diye sözlerini sürdürdü. 

KAYNAK : DHA
YORUMLAR 5
  • cihangir 8 yıl önce Şikayet Et
    bu ab denen yobaz topluluk bize insan hakları ve basın özgürlüğü konusunda şartlar sunuyor ama biz elimizde 100 senede 1 kez geçecek fırsat varken, pkk terör örgütünü neden şart koşamadık? ab ile anlaşma yapılan binanın arka tarafında pkk çadırı vardı! bizim insanlarımız suriyelilerin yaşam kalitesinden, eğitiminden ve avrupa'nın refahından daha önemli değil mi?
    Cevapla
  • deger mi 8 yıl önce Şikayet Et
    Ulan insan haklari Ab nin temel degeri de Psv li taraftarlarin birkac gun once gocmenlere yaptiklari ne peki. Sizin degeriniz falan yok siz nerde petrol,nerde gaz,nerde silah satisi,nerde elmas. Sizin derdiniz ulkeri zayiflatip zenginliklerine cokmek
    Cevapla
  • Kenan 8 yıl önce Şikayet Et
    Mültecileri hayvan yerine koyan ey Batı, sen hangi insan haklarından bahsediyorsun? Senin tarihini de seni de, senden iyi biliriz biz!
    Cevapla
  • Bekir Öztürk 8 yıl önce Şikayet Et
    italyanlari severim, Türklerle karakter benzerligi var. sicak kanli insanlar ve dobradirlar tipki bizim gibi , sokaklari pazarlari canli canli, sohbetleriyle istanbulu andiriyo . Ama bazen italyan devletine sizmis gizli el Gladio'gibi örgütlerin , fitneci derin devlet misali italyan Milletine müdahil oluyor ... Gladio ve FETÖ'in beslendigi kaynakda aynidir. Yani Milletleri fitnesiyle sömüren bölmeye çalisan gizli bir intelijans organizasyon var .
    Cevapla
  • hamit 8 yıl önce Şikayet Et
    sende fazla iyimser ve biraz da hayranlik olmus italyanlara karsi.. bilmem ,beklide onladan birisyle evlisin..akdeniz ulkelerinin hepsi sicak kanlidir o mantiktan yola cikarsan..ama kazin ayagi oyle degil iste, ben avrupa da yasiyorum ve burada gordugum kadariyla, hic senin anlattigi gibi degiller.. turkleri de zaten dinci katolik olduklari icin, ve biraz da tarihten gelen atilla , daha sonra da osmanli lar olan maglubiyetlerinin kinini besliyorlar.. uyan kardesim uyan.. Rabinin sozunu nasil unutuyorsun, bunlar size dost olmazlar taaa ki dinini degistirene kadar..degistirsen bile onlar yine seni turk ve musluman diye bilirler..saygilar.
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR