İngiltere ayrılınca Ankara Anlaşması ne olacak?

Türkiye ile birlik üyeleri arasında imzalanan Ankara Anlaşması, İngiltere'nin birlikten ayrılmasıyla çok tartışılacak konulardan biri olacak

ABONE OL
GİRİŞ 24.06.2016 20:35 GÜNCELLEME 24.06.2016 21:26 Dış Politika
İngiltere ayrılınca Ankara Anlaşması ne olacak?
İngiltere ayrılınca Ankara Anlaşması ne olacak?

İngiltere'de seçmen, 'AB'den ayrılma' kararı aldı. Bu kararla beraber Avrupa Birliği'nin yapısına ve genişlemesine dair tartışmalar devam ederken Brexit'in Türkiye'yi nasıl etkileyeceği merak konusu oldu.

BBC Türkçe'nin haberine göre; Türkiye ile AB ilişkilerinin yanı sıra Ankara ile Londra arasında uygulanan 'çalışma vizesi' hakkı da Brexit'le beraber değişebilecek maddelerden.

ANKARA ANLAŞMASI NE OLACAK?

Bu açıdan öne çıkan sorulardan biri de Türkiye'den çalışmaya İngiltere'ye gelenler için uygulanan 'Ankara Anlaşması'nın akıbeti.

İngiltere'nin AB'den çıkmasıyla Ankara Anlaşması sona erer mi?

O HÜKMÜ UYGULAYAN TEK ÜLKE İNGİLTERE'YDİ

Türkiye, kuruluşundan bir yıl sonra 1959'da Avrupa Ekonomik Topluluğu'na başvurmuş, müzakereler sonucunda da 1963 yılında, Türkiye vatandaşlarının topluluğa üye ülkelerde hizmet verebilmek için vize almalarını da sağlayan Ankara anlaşması imzalanmıştı. Anlaşmanın 'hizmetlerin serbest dolaşımı' hükmünü uygulayan tek ülke İngiltereydi.

"ANLAŞMA BOZULUR"

Londra merkezli STS Solicitors avukatlık bürosundan Hüsniye Sera Üstek-Bazen, referandumdan 'AB'den ayrılma' kararının çıkmasıyla anlaşmanın da bozulacağını söylüyor.

Üstek-Bazen, "Bu hak, er geç feshedilecektir. İngiltere İçişleri Bakanlığı, muhtemelen bu kategoride başvuruda bulunanlara, ECAA (Ankara Anlaşması) kapsamında tanınan hakların feshedilmesinden önce belli bir geçiş süresi tanıyabilir" diyor ancak mevcut durumda, bunun zamanlaması ve tanınacak süre konusunda bir şey söylemenin mümkün olmadığını belirtiyor.

Avukat Üstek-Bazen, son dönemde İçişleri Bakanlığı'nın önceki yıllara kıyasla ECAA başvurusunda bulunanların vize süreçlerini güçleştirdiğini belirtiyor ve anlaşma uyarınca haklardan mahrum bırakmadığı için bazı kısıtlamalar getirdiğini söylüyor ve ekliyor:

"Tabii, Türk vatandaşlarının nitelikleri karşılamaları durumunda başka iş amaçlı başvuru imkânları olabilir. Fakat bu vize türleri ECAA kurallarının tanıdığı haklar kadar kolay değil."

YORUMLAR 9 TÜMÜ
  • drsdr 8 yıl önce Şikayet Et
    dert etmeyin yaşlı nüfus napacak eli mahkum bir dönem sıkıntı olsa da sonra düzelir
    Cevapla
  • Realist 8 yıl önce Şikayet Et
    ingiltere halkı eşsiz öngörüsüyle gelecekleri için en doğru kararı alarak bir çok buhran ve krizi daha şimdiden gerisinde bırakmıştır.
    Cevapla
  • Levent 8 yıl önce Şikayet Et
    Adamdaki isme bak : Realist. HAYRANLIĞA BAK. sanırım direkt ingilizsiniz. Yaşasın kraliçe :) Buhran ve kriz aşıp aşmadığını ve hatta içine düşüp düşmediğinin kararını şimdiden veremezsiniz. Zaman bunların hepsini yanıtlayacak cevapları getirecek. Ben ce bu kan emenlerin en egemeninin en zelil olma yolundaki en kararlı adımı. Ateşleri bol olsun akıttıkları kanda boğulsunlar.
    Cevapla
  • vay bee 8 yıl önce Şikayet Et
    sizde bi ingiliz akrabaligi var galiba?
    Cevapla
  • almere 8 yıl önce Şikayet Et
    hic kusura bakmayin 3.dunya savasi basladi hemde muslumanlara karsi,uyanan islam ulkeleri uyandi(katar,turkiye,suud)digerleri dingiltere abd kuklalari olarak somurulecek,bakin daha neler neler olcak.
    Cevapla
  • ben 8 yıl önce Şikayet Et
    Bütün bu durumlara karşı nüfusumuzu arttirmaliyiz.
    Cevapla
  • Comment..! 8 yıl önce Şikayet Et
    İngiltere, aklı sıra AB'den ayrılarak mülteci sorununa kapılarını kapadığını düşünsede geçmişten bu yana az az devam eden 'modern bir kavimler göçü' dalgasının önünü asla alamayacağını düşünüyorum.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR