Bağış: AB üyeliği mümkün değil

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türkiye'nin bugünkü anayasa ile AB'ye üye olmasının mümkün gözükmediğini belirtti.

ABONE OL
GİRİŞ 31.05.2011 13:55 GÜNCELLEME 31.05.2011 13:55 Dış Politika
Bağış: AB üyeliği mümkün değil
Bağış: AB üyeliği mümkün değil

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türkiye'nin bugünkü anayasa ile AB'ye üye olmasının mümkün gözükmediğini belirterek, "Artık Türkiye, seçilmiş milletvekillerinin kaleme alacağı sivil bir anayasaya kavuşacaktır" dedi.

Egemen Bağış, Avrupa Birliği Genel Sekreterliği'nde (ABGS) düzenlenen ''Avrupa Birliği Yolunda ABGS'nin 10 Yılı'' kitabının tanıtım kokteylinde yaptığı konuşmada, ABGS'nin 10 yıllık hikayesinin bir "başarı hikayesi" olduğunu söyledi.

Bu hikayenin son 2,5 yılına katıldığını kaydeden Bağış, "Bu hikayede çaresizlikle kahramanlığı, karamsarlıkla umudu, yoklukla varlığı, terk edilmişlikle buluşmayı bir araya getiren bir hikayeyi anlatıyor aslında ABGS" dedi.

Bakan Bağış, 10 yılda fiziksel olarak çok önemli aşamalar kaydeden ABGS'nin, adeta bir reform merkezi haline geldiğini ve Türkiye'nin şeffaflaşmasının adımlarını hazırladığını belirtti.

Kitap incelenince Türkiye'nin 10 yılda nereden nereye geldiğinin görüleceğini ifade eden Bağış, ABGS kurulmadan önce AB süreci ile ilgili çok nutuk atıldığını, ama bunun "dostlar alışverişte görsün" türünden çalışmalar olduğunu söyledi.

Bağış, "Bugün Türkiye'de herşeyi konuşabiliyorsak, her şeyi tartışabiliyorsak ABGS'nin mutfağında yapılan çalışmaların bunda çok büyük bir rolü var" dedi.

1970'li yılların başında dönemin Başbakan Yardımcısı Atilla Karaosmanoğlu'nun "Ortak Pazar seviyesine ulaşmamız için 2359 yıl geçmesi gerekiyor" dediğinin gazetelere yansıdığını aktaran Bağış, bugün müzakere sürecinde AB üyesi birçok ülkeden daha ileri bir noktada olduklarını ifade etti.

Türkiye'nin 12 Haziran'ın ardından istihdamın artırılmasında çok büyük bir patlama yaşayacağını da kaydeden Bağış, "Çünkü istikrarın sürmesi, Türkiye'nin büyümesi, Türkiye'de işsiz kardeşlerimizin iş bulabilmesi için küresel sermayenin gelip burada yatırımlarını yapabilmesi için çok önemli bir adımı oluşturacak" diye konuştu.

-SİVİL ANAYASA-

Bağış, AB müzakere sürecindeki gelişmeleri değerlendirmek üzere, kamu kurum ve kuruluşlarının katılımıyla ABGS'de düzenlenen 9. İç Koordinasyon ve Uyum Komitesi (İKUK) toplantısında yaptığı konuşmada da bugün Türkiye'nin geldiği noktada, siyaset kurumunun AB konusundaki ortak kararlılığı olduğunu kaydederek, iktidar ve muhalefet partisi üyesi milletvekillerine ve bürokratlara teşekkür etti.

AB'nin Genişlemeden Sorumlu Komisyon Üyesi Stefan Füle'nin bir gazeteye verdiği demeçte, "Aman AB sürecinizi seçimlere kurban etmeyin" dediğini hatırlatan Bağış, seçimlere 12 gün kalmasına rağmen Türkiye'nin bütün kurumlarının aynı masanın etrafında aynı kararlılıkla çalışmaya devam ettiğini söyledi.

AK Parti ve muhalefet partilerinin, AB konusunda ortak bir kararlılıkla hareket ettiklerini ve seçim mitinglerinde tartışılan bir konu olmadığını kaydeden Bağış, "Ama AB üyesi ülkelerin seçim kampanyalarına baktığınız zaman maalesef Türkiye konusu her zaman istismar edilmiştir. Onun için Sayın Komisyon Üyesi uyarı yapmakta haklı, ama uyarıyı yanlış yere yapmış. AB üyesi ülkeleri uyarmasında fayda var" dedi.

Anayasa tartışmalarına da değinen Bağış, üzerinde yapılan bütün değişikliklere rağmen mevcut anayasanın, Türkiye'nin demokratik olgunluğuna ve küresel saygınlığına eş konuma sahip olmadığını söyledi.

Bağış, "Artık Türkiye, seçilmiş milletvekillerinin kaleme alacağı sivil bir anayasaya kavuşacaktır. O da beni AB sürecinde çok heyecanlandırıyor. Bizim gibi daha evvel de sivil olmayan anayasalarla başvuran Portekiz, İspanya ve Yunanistan'ın da gerçekten sivil anayasalara kavuştuktan sonra AB sürecinde hızlandıklarını gördük. Bugünkü Anayasa ile AB'ye üye olmamazı mümkün gözükmemektedir" diye konuştu.

"Bizim için önemli olan Avrupa'nın ülkeleri değil Avrupa'nın ilkeleridir" ifadesini kullanan Bağış, gelecek seçimleri değil gelecek nesilleri düşünerek adım atmak durumunda olduğunu kaydetti.

AB konusundaki son anketlere de değinen Bağış, "yaşanılan bütün çifte standartlara rağmen" Türkiye'de vatandaşların yüzde 56'sının AB sürecine destek verdiğini, ancak vatandaşların yüzde 68'inin Türkiye'nin AB üyesi olamayacağını, yüzde 8'inin de AB'nin Türkiye'ye karşı samimi davrandığını düşündüğünü anlattı.

Türk gençlerinin yüzde 70'inin "Avrupa'da çalışmak ister misiniz?" sorusuna "hayır" cevabını verdiğini belirten Bağış, artık Türk gençlerinin, umudun kapısı olarak Avrupa'yı değil kendi ülkelerini gördüklerini ifade etti.

Bakan Bağış, toplantının ardından gazetecilerin, askerlerin ifadeye çağrılması ve Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Bilgin Balanlı'nın tutuklanmasına ilişkin soruları üzerine, "Bana sormayın. Benim huyumu biliyorsunuz, Başbakan'ın yorum yapmadığı bir konuda yorum yapmam" dedi.

12 Eylül komutanlarının yargılanmasına ilişkin soru üzerine de Bağış, zaman zaman siyasetçilerin de ifadeye çağrıldığını belirterek, yargının bağımsız olduğunu vurguladı.

KAYNAK : AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR