İçişleri Bakanı Ala'nın STK temsilcileri ile görüşmesi
Diyarbakır'da İçişleri Bakanı Efkan Ala ile bir araya gelen sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri bölgede yaşanan terör olaylarına ilişkin gerçekleştirilen görüşmeyi değerlendirdi.
ABONE OLGüneydoğu Genç İş Adamları Derneği (GÜNGİAD) Başkanı Hakan Akbal, Bakan Ala ile Valilik Toplantı Salonu'nda yaptıkları görüşmeye ilişkin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bakan Ala'nın Diyarbakır'ı ziyaretinin önemine değindi.
Bakan Ala'nın bölge ile aktardıkları sorunları dikkatle dinlediğini ifade eden Akbal, görüşmenin bölgedeki sorunların sona ermesi adına önemli sonuçlar getirmesini beklediklerini bildirdi.
Akbal, son dönemde bölgede yaşanan sorunların arttığına da işaret ederek, şunları söyledi:
"Mesele sadece Sur ilçesi ve bölgedeki 12 ilçeden değil topyekun bir bölgeden ibaret. Bakan Ala görüşlerimizi not aldı. Yeni anayasanın önemine değindik. Tüm sıkıntıları kendisine iletme fırsatı bulduk. Destek paketinin yeniden gözden geçirilebileceğini belirttiler. Bu süreçte ve ortamda Sayın İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın bölgeyi ziyaret etmesini son derece önemli buluyoruz."
- "Müzakerelere ve Çözüm Süreci'ne geri dönülmesini istiyoruz"
Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (DESOB) Başkanı Alican Ebedinoğlu da bölgede yaşanan olaylardan vatandaşların olumsuz etkilendiğini kaydetti.
"7 Haziran'dan bu yana bölgede yaşanan çatışmalar, kent merkezinde kazılan hendekler ve sivil alandaki olaylar hayatı olumsuz yönde etkilediği gibi bölge ekonomisini de bitme noktasına getirdi. Sayın Ala'ya tüm bu sorunları iletme fırsatı bulduk" diyen Ebedinoğlu, bu sorunları daha önce de Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ile Gümrük ve Ticaret Bakanı ve Kalkınma Bakanına da aktardıklarını belirtti.
Kürt sorununun çözümü noktasındaki taleplerini ve beklentilerini görüşmede dile getirdiklerini anlatan Ebedinoğlu, şöyle konuştu:
"Önceliğimizin ekonomik destekler olmadığını ifade ettik. Çünkü burada şu anda insanlarımız hayatlarını kaybediyor. Kürt sorununun çözümü noktasında anayasal düzen olmazsa olmazlardan. Daha önce yaptığımız görüşmelerde yeni bir anayasal düzen çalışmalarının başlatıldığını öğrenmiştik. Sorunların çözüm yeri Meclis'tir. Müzakerelere ve Çözüm Süreci'ne geri dönülmesini istiyoruz."
Bölge halkının zor günler geçirdiğine dikkati çeken Ebedinoğlu, "Sadece esnafın değil bölge halkının da hayat mücadelesi verdiğini belirttik. 2013 yılındaki Çözüm Süreci'ne ivedilikle geri dönülmesinin önemini dile getirdik" dedi.
- "Düşüncelerimizi ve önerilerimizi ifade ettik"
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Ahmet Sayar da Ala'nın daha önce Diyarbakır Valiliği görevini yürüttüğünü anımsatarak, Ala'nın bölge sorunlarını iyi bildiğini aktardı.
"Bakan Ala 2006 yılında gerçekleşen olayların büyümesini gösterdiği sağduyulu yaklaşımla önledi. Bölgeyi iyi bilen birisi olarak Sayın Ala'nın kenti ziyaret ederek bizi dinlemesi önemliydi. Kendisi buranın gerçeklerini ve sosyolojisini bilen biridir" ifadelerini kullanan Sayar, görüşmeye katılan 15'e yakın sivil toplum kuruluşunun temsilcileri olarak önerilerini Ala'ya ilettiklerini belirtti.
Sayar, "Sayın Ala'ya bu meselenin bir şekilde parlamentoda tartışılması ve çözülmesi gerektiği yönündeki düşüncelerimizi ve ekonomik tedbirlere ilişkin önerilerimizi ifade ettik" dedi.