Halk oyunlarında şampiyonluğu kimseye kaptırmak istemiyorlar

NURTEN ASLAN - Diyarbakır'da 48 yıl önce kurulan Yenişehir Halk Eğitim Merkezi folklor ekibi, bugüne kadar 27 kez elde ettiği Türkiye birinciliği, ikinciliği, üçüncülüğü ile 2 uluslararası yarışmadaki birincilikle göz dolduruyor. Ekip, bu başarılara yenilerini eklemek istiyor.

ABONE OL
GİRİŞ 08.10.2018 11:17 GÜNCELLEME 08.10.2018 11:17 GÜNCEL
Halk oyunlarında şampiyonluğu kimseye kaptırmak istemiyorlar
Halk oyunlarında şampiyonluğu kimseye kaptırmak istemiyorlar

Diyarbakır'da 1970 yılında kurulan Yenişehir Halk Eğitim Merkezi folklor ekibi, şimdiye kadar Türkiye'de 9 birincilik, 10 ikincilik, 8 üçüncülük ve 2 uluslararası yarışmada birincilik elde etmenin gururunu yaşıyor. Türkiye Halk Oyunları Federasyonu Türkiye finalleri yarışmalarında 4 yıl üst üste birincilik kazanan ve son 2 yılın da Türkiye birincisi olan ekibin hedefi bu yıl da birinci olmak.

Yenişehir Halk Eğitim Merkezi Halk Oyunları Koordinatörü Aydın Börü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Halk Eğitim Merkezi folklor ekibinin babası İsmail Börü tarafından 1970'te kurulduğunu, babasının kentin en eski halk oyuncularından biri olduğunu söyledi.

Rahmetli babasından dolayı yaklaşık 40 yıldan bu yana halk oyunlarının içerisinde büyüdüğünü, babası ile Türkiye'nin çeşitli illerinde düzenlenen yarışmalara katıldığını ve çeşitli dereceler elde ettiklerini ifade eden Börü, daha önce yarışmaların Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2001 yılından bu yana da Türkiye Halk Oyunları Federasyonunca düzenlendiğini belirtti.

Babasının bıraktığı bayrağı devam ettirdiğini, Yenişehir Halk Eğitim Merkezi folklor ekibi olarak yıllardır faaliyetlerini sürdürdüklerini anlatan Börü, ekiplerinin son 2 yıl Türkiye birinciliğini elde ettiğini aktardı.

Börü, ekibin daha önce de 2008'den bu yana 4 yıl üst üste Türkiye birinciliğini elde ettiğini, Türkiye'de üst üste birincilik elde eden tek ekip olduklarını vurgulayarak hiçbir ekibin 4 yıl boyunca birincilik kazanmadığına işaret etti. Bu yıl da il birincisi, sonrasında da bölge birincisi olduklarına dikkati çeken Börü, şöyle konuştu:

"Önümüzdeki ay Türkiye Şampiyonasına gideceğiz. İnşallah üçüncü birinciliği de hanemize ekleyeceğiz. Türkiye birincilikleri dışında uluslararası festivallerde de birincilik elde ettik. Çalışmalarımız tam hız devam ediyor. Ekibimiz öğretmenler ve konservatuvar öğrencilerinden oluşuyor. Başarılı bir ekip. Federasyon tarafından düzenlenen yarışmaya hazırlanıyoruz."

- "Diyarbakır'ın halk oyunları hareketli"

Diyarbakır'daki halk oyunları ekibinin çok başarılı olduğunu, yarışmalara çok iyi hazırlandıklarını belirten Börü, yarışmalar için bütün bir yıl boyunca çalıştıklarını, büyük bir emek verdiklerini, emeklerinin de karşılığını aldıklarını dile getirdi. Gençlerin halk oyunlarına rağbet gösterdiğine dikkati çeken Börü, şunları söyledi:

"Diyarbakır'ın halk oyunları hareketli. Hiç sıkıcı değil. Herkes tarafından beğeni topluyor. Gittiğimiz her yarışma ve festivalde yoğun ilgi görüyoruz. Her zaman herkesin beğendiği bir ekibiz. Yetiştirdiğimiz sayısız öğrenci farklı illerde usta öğretici olarak çalışıyor. Bu yıl ekipte yer alan 6 kişi yaz boyunca Anadolu Ateşi'nin ekibinde yer aldı. Diyarbakır kültürünü her yerde yaşatıyorlar. Hedefimiz daha önce üst üste elde ettiğimiz 4 birincilik rekorunu kırmak, hatta üst üste 5 birincilik elde etmek. 5 birincilik elde edersek kendi rekorumuzu kırmış olacağız."

- "Mahallelerimizde davul sesleriyle büyüdük"

Merkezde usta öğretici Yılmaz Kardaş, halk oyunlarının artık hayatlarının bir parçası haline geldiğini, halk oyunları olmadan bir yaşam düşünemediklerini ifade etti.

Gençlerle yıllardır bu çalışmayı yürüttüklerini, merkez bünyesinde çok ciddi başarılar elde ettiklerini dile getiren Kardaş, "İnşallah bu yıl üçüncü birinciliği alacağız. Stilize ve geleneksel dediğimiz 2 grubumuz var. Stilize grupta 32, geleneksel grupta 12 dansçı var. Ekiptekiler çocukluğundan bu yana halk oyunlarında yer alanlardan oluşuyor." diye konuştu.

"Mahallelerimizde davul sesleriyle büyüdük. Bölgede yaşayan insanlar böyle bir kültürle büyüyor, doğru bir eğitimle de gençler halk oyunlarında çok iyi bir düzeye geliyor." diyen Kardaş, ekiptekilerin büyük bir mutlulukla bu işi yaptığını aktardı.

Ekipte yer alan müzik öğretmeni Recep Aras da yarışmalarda Diyarbakır'ın halk oyunlarını, kültürünü tanıttıklarını anlatarak tüm güçleriyle yarışmaya hazırlandıklarını kaydetti. Aras, "Türkiye'nin en başarılı, en renkli halk oyunları ekibi olmaya gayret ediyoruz. Ekipteki diğer arkadaşlarımızla yıllardır kol kola oynuyoruz. Küçüklüğümüzden bu yana halk oyunlarının içerisindeyiz." dedi.

KAYNAK : AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR