Modern bahçeler, çiftçilerin gelirlerini 10 kat artırdı

AHMET KAPLAN - Diyarbakır'da devletin hayata geçirdiği proje ve desteklerle son 15 yılda oluşturulan badem, ceviz, fıstık ve üzüm bahçeleri sayesinde çiftçilerin geliri 10 kat arttı.

ABONE OL
GİRİŞ 27.10.2018 11:27 GÜNCELLEME 27.10.2018 11:27 GÜNCEL
Modern bahçeler, çiftçilerin gelirlerini 10 kat artırdı
Modern bahçeler, çiftçilerin gelirlerini 10 kat artırdı

İl Özel İdaresi, Bitkisel Üretim Projesi, GAP İdaresi Başkanlığı, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Diyarbakır Batman Siirt Kalkınma Projesi, Genç Çiftçi Projesi ve sertifikalı fidan kullanım proje ve destekleri ile son 15 yılda yaklaşık 1 milyon sertifikalı badem, ceviz, fıstık ve üzüm bağı fidanının kullanımıyla 32 bin 824 dekar alanda modern bahçeler kuruldu.

Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, AA muhabirine, ilin tarımsal alanının büyük bir kısmında tahıl üretiminin gerçekleştirildiğini belirtti.

Tahıl tarımının yapılamadığı küçük parçalı arazilerin bulunduğu kuzey ilçelerinde daha yüksek gelir getiren meyvecilik ve sebzeciliğe yöneldiklerini dile getiren Atalar, buralarda ağırlıklı olarak, bağ, badem, fıstık ve ceviz meyvelerini belirleyerek meyve bahçeleri oluşturmaya başladıklarını anlattı.

Atalar, "Son 15 yılda yaptığımız çalışmalarla meyvecilik alanında ciddi kapasite oluşturduk. Kırsal kesimde sosyal anlamda gelişmenin olabilmesi için özellikle tarımsal geliri artırmamız ve daha yüksek gelir getirici ürünlere yönelmemiz gerekiyor. Yaptığımız çalışmalarla ilde 1 milyona yakın sertifikalı fidanın dikildiği 32 bin dekar tam donanımlı meyve bahçesi oluşturuldu. Burada çiftçinin birim alanda elde ettiği gelir 10 kat arttı." dedi.

- "Devlet bize yardım ediyor"

Dicle ilçesinde sağlanan destekle üzüm bağı oluşturan Ahmet Akmeşe de Tarım ve Orman Bakanlığının sağladığı destekle daha önce buğday ve arpa üretimi yaptığı 20 dekarlık tarlasında şimdi üzüm yetiştirdiğini söyledi.

Bağından son 3 yıldır ürün elde etmeye başladığını ifade eden Akmeşe, "Daha önce buğday ve arpadan kazandığım bin liraydı, bugün ise tarlamdan 20 bin lira kazanıyorum. Çocuklarımla burada çalışıyoruz. Geçimimizi buradan sağlıyoruz, gayet de mutluyuz. Devlet bize yardım ediyor, biz bu yardımları yerinde kullanırsak gerçekten de kazanıyoruz." şeklinde konuştu.

Bu yıl üzüm toplamaları için 70 lira yevmiyeyle 52 işçi çalıştırdığını aktaran Akmeşe, devletin desteğiyle kurdukları bahçe ile işçilerin de kendisinin de kazandığını dile getirdi.

- Mevsimlik işçi olmaktan kurtuldular

Bademli köyünde badem bahçesi kuran Ahmet Ökmen ise tarlasının daha önce kayalık olduğunu, bundan dolayı ekip biçemediklerini aktardı.

Ökmen, şunları kaydetti:

"Daha önce tarlayı bedava verseydim kimse almazdı. Devletin desteğiyle tarlamı bahçe yaptım. Daha önce çocuklarımla Adapazarı'na fındık toplamaya gidiyorduk. Şimdi kendi işimizi yapıyoruz, fındık gibi bademleri topluyoruz, biz işçi çalıştırıyoruz. Bize değil 70 lira 170 lira yevmiye verseler artık gitmeyiz."

Aynı köyde yaşayan Askeri Ökmen de geçmiş yıllarda ailesiyle birlikte mevsimlik işçi olarak il dışına gittiklerini ve bu şeklide geçimlerini sağladıklarını ifade etti.

Sağlanan hibe destekleri sayesinde ceviz, badem ve üzüm bağından oluşan 90 dönümlük bahçe kurduklarını dile getiren Ökmen, "Bu yıl bahçemden 5 ton ürün aldım. Bu 50 bin lira ediyor. Altı kardeşiz, hepimiz bahçemizde çalışıyoruz. Allah devletimizden razı olsun. Bize destek çıktılar, bu imkanı sağladıkları için teşekkür ediyoruz. Eskiden kullanmadığımız tarlamız, şu anda gelir kaynağımız oldu." diye konuştu.

KAYNAK : AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR