Balık yiyerek zayıflayabilirsiniz

Diyetisyen Gizem Şeber, son dönemde yeterli omega-3 alımının zayıflamayı kolaylaştırdığın bilimsel araştırmalarca saptandığını söyledi.

ABONE OL
GİRİŞ 17.09.2013 15:27 GÜNCELLEME 17.09.2013 15:30 Diyet ve Sağlık
Balık yiyerek zayıflayabilirsiniz
Balık yiyerek zayıflayabilirsiniz

Şeber, balığın, sağlığımızı koruyan ve geliştiren besinler listesinin en başlarında yer alan bir yiyecek olduğunu ifade etti. Şeber balığın faydalarının saymakla bitmediğini belirterek şöyle devam etti:

"Yüksek kaliteli protein içerir. Proteinler, vücudun yapım ve onarım işlemleri açısından önemlidir. Diğer et çeşitlerine göre yağ içeriği ve kalorisi daha düşüktür. Bu nedenle zayıflama diyetlerinde rahatlıkla yer alabilir. Kalp-damar sağlığı açısından çok önemli yeri olan omega-3 yağ asitlerinden zengindir. Omega-3 yağ asitlerinin beyin sağlığı açısından da çok önemli olduğu biliniyor. Yetersiz omega-3 alan kişilerin gelecekte Alzheimer ve demans (bunama) gibi hastalıklara yakalanma riski daha yüksek. Omega-3 yağ asitleri aynı zamanda vücuttaki iltihaplanmayı azaltarak; artrit gibi hastalıklara karşı koruma sağlıyor. Son dönemde, yeterli omega-3 alımının zayıflamayı kolaylaştırdığı da bilimsel araştırmalarca saptandı.

Görme fonksiyonları, saç ve tırnak sağlığı ve bağışıklık sistemi açısından önemli yeri olan A vitamini ve kemik ve diş sağlığı için gerekli olan D vitamininden zengindir. Sinir sistemi ve metabolizmanın düzgün çalışmasında görevi olan B2 (riboflavin) ve demir mineralinin vücutta kullanılmasında ve tiroid hormonlarının sentezinde yer alan B12 vitamininden zengindir. Kemik ve diş yapısının önemli bir kısmını oluşturan fosfor mineralinden zengindir. Kılçıkları ile tüketildiğinde kalsiyum mineralinden zengindir. Demir, iyot, çinko ve magnezyum minerallerini içerir."

"FIRIN VEYAZ IZGARA"

Şeber, dünya'da birçok sağlık otoritesinin kalp-damar sağlığının korunması için haftada 2-3 defa balık tüketilmesini önerdiğini anlattı. Şeber, balık pişirilirken ızgara, buğulama veya fırında pişirme yöntemleri tercih edilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Balık kızartma yöntemi ile pişirildiğinde omega-3 yağ asitlerinin büyük bir kısmının yapısı bozulur ve balığın sağlığa olan olumlu etkileri azalır" dedi.

Balığın lezzetli olması içerdiği yağ oranı ile paralel seyrettiğine işaret eden Şeber, "Palamudun en lezzetli olduğu ay Eylül-Ekim. Hamsinin ise biraz daha yağlanması gerekiyor, onun ideal zamanı ise Kasım. Palamutun tavası iyidir görüşü yanlıştır, şu an yağlı döneminde olduğundan tava pişirilmesine gerek yoktur. Fırında veya ızgara pişirilmesi daha uygundur. Siyah etli balık grubuna girdiğinden ötürü buğulama yapılması tavsiye edilmez" diye konuştu.

Şeber Japonya'da hayvanların ve insanların üzerinde yapılan bilimsel çalışmalarda, palamutun içerisinde yer alan bir protein yapısının yüksek tansiyonu düşürdüğünün belirlendiğini kaydetti.

(İHA)

KAYNAK : İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR