Çölyak hastaları da artık baklava yiyebilecek

Gaziantep'te, kendi oğlu da ‘çölyak hastası' olan Seher Çolak, çölyak hastalarının baklavaya olan hasretini gidermek amacıyla 5 buçuk yıllık zorlu bir çalışmanın ardından ‘glütensiz un' üretti.

ABONE OL
GİRİŞ 11.03.2014 12:43 GÜNCELLEME 11.03.2014 12:43 Diyet ve Sağlık
Çölyak hastaları da artık baklava yiyebilecek
Çölyak hastaları da artık baklava yiyebilecek

Çölyak hastalığına yakalanan kişiler, vücutlarındaki besin maddelerinin sindiriminin emiliminin bozulmasından dolayı ‘glütensiz un' içermeyen yiyecekleri tüketemiyor. Bu durumun farkına varan Gaziantep Metabolik Hastalıklar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (ÇÖLYAK) Başkanı Seher Çolak, 36 profesörle ARGE çalışması başlatarak glütensiz un üretmenin yollarını aradı. 5 buçuk yıl süren ARGE çalışmalarının ardından Çolak ve ekip arkadaşları, çölyak hastalarının umudu olan ‘glütensiz un' üretmeyi başardı.

Derneğin ilk kuruluş yıllarında çölyak hastalarının ihtiyaçları karşılanamadığı için çilesi bitmek bilmiyordu. Onların sağlığına elverişli olan ‘glütensiz un' ancak yurtdışında üretiliyordu. Yurtdışından gelirleri yüksek olmayan aileler glütensiz un alamıyordu. Çölyak hastalarının sorunlarına kulak veren Çolak, sınırlı imkanlarla 5 buçuk yıl zorlu bir çalışmanın ardından Türkiye'de ilk defa ‘glütensiz un' üreterek önemli bir başarıya imza attı. Glütensiz unun Gaziantep'te üretilmeye başlamasıyla beraber çölyak hastalarının baklava hasreti sona erdi. Yıllar sonra baklavayı tadan çölyak hastası çocukların mutlulukları, gözlerinden okundu. Kendilerine özel olarak yapılan baklavadan tadan çocuklar gözyaşlarına hakim olamayarak duygu dolu anlar yaşadı. Türkiye'de 20 bine yakın çölyak hastası bulunuyor.

Türkiye'de bir ilki başararak glütensiz un ürettiklerini belirten Gaziantep ÇÖLYAK Derneği Başkanı Seher Çolak, "Bugün burada çölyak hastaları için toplandık. Türkiye'de bir ilki başararak glütensiz undan yapılan baklavayı ürettik. Katkılarından dolayı Ömer Güllüoğlu'na teşekkür ediyorum. Özellikle bu zorlu süreçte yanımızda yer alan devlet büyüklerimize teşekkür ediyorum. Çölyak hastalığına yakalanan kişiler un mamulleri tüketemiyor. Tüketebilmeleri için içerisinde glütensiz un bulunması gerekir. Baklava Gaziantep'e özel bir tatlı çeşididir. Ama bizim çocuklarımız bu tatlıdan tadamıyorlardı. Bu durum da bizi oldukça üzüyordu" dedi.

GLÜTENSİZ UNU ÜRETMEK İÇİN 36 PROFESÖRLE ÇALIŞTIK

Glütensiz un üretmek için 5 buçuk yıl çalıştıklarını ifade eden Çolak, "Bu fikri bize çölyak hastalarının yakınları verdi. Glütensiz baklavayı çıkarabilmek için, çölyaklı çocukların anneleri olarak el ele verip glütensiz baklavayı ürettik. Çocuklarımız da bu baklavayı mutlu bir şekilde tüketecekler. Baklavamızın içerisinde glütensiz un ve diğer baklavada kullanılan malzemelerin glüten içermeyenini kullandık. Dernek ilk kurulduğu yıllarda, hastanede bölümümüz yoktu. Çocuklarımızın tatlı yemesi için glütensiz unu bile yoktu. Ama şu anki mutluluğumuz sözlerle ifade edilemez" diye konuştu

"ÇOCUĞUMA BAKLAVA ALAMADIĞIM İÇİN PASTANELERİN ÖNÜNDEN GEÇEMİYORDUM"

Çocukların mutluluk gözyaşları içinde baklavayı tattıklarını dile getiren Çolak, "Çölyak hastalığını kısaca anlatacak olursak hastaların glütensiz un tüketmesi gerekiyor. Glütene alerjisi olan bir hastalıktır. Glütenli un tüketirse kansere neden olan bir hastalıktır. Benim oğlum da çölyak hastası olduğu için pastanelerin önünden geçemiyordum. Ama şimdi mutluyum çünkü artık oğlum baklava yiyebilecek. Unu eşimle biz ürettik. Ama 36 profesörle ARGE çalışması yaparak sonunda bu unu ürettik. 5 buçuk yılın sonunda emeğimizin sonuçlarını aldık. Artık yurt dışında değil kendi ilimizde unumuzu üretiyoruz. Türkiye'de 20 bin Gaziantep'te ise 800 çölyak hastası var. Türkiye'de glütensiz unu ilk defa biz ürettik. Çocuklarımız mutluluk gözyaşları içerisinde baklavalarını yediler" ifadelerini kullandı.

Daha önce hiç baklava tüketmediği söyleyen çölyak hastası Döne Suyabatmaz ise, "Daha önce evde yapamadığımız için baklava yiyemedim. Baklavadan memnun kaldım. Glütensiz baklavanın devamını bekliyorum" şeklinde konuştu.

Glütensiz baklavanın tadının güzel olduğunu ifade eden çölyak hastası Cuma Meşe de, "Daha önce hiç baklava yememiştim. İlk defa baklava yedim. Baklavanın tadı güzeldi. Glütensiz undan yapılan baklavayı yemek benim için güzel bir duygu" dedi.

Glütensiz baklavayı evde uğraştıkları halde yapamadıklarını aktaran Songül Uğurlu, "Evde yiyemediğim tatlıyı burada yiyeceğim. Glütensiz undan baklavayı evde uğraştığımız halde yapamıyorduk. Bugün çok mutluyum. Daha önce hiç tatlı yememiştim. İlk kez yiyeceğim tatlı burada olacak" diye konuştu.

KAYNAK : İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR