Diyette doğru bilinen yanlışlar

Diyetisyen Özge Akar, gerçeğe dayanmayan önerilerin çoğunlukla kilo almaya bile yol açtığını söylüyor.

ABONE OL
GİRİŞ 18.02.2016 15:45 GÜNCELLEME 18.02.2016 15:45 Diyet ve Sağlık
Diyette doğru bilinen yanlışlar
Diyette doğru bilinen yanlışlar

Diyetisyen Özge Akar, son yıllarda özellikle internet ve sosyal medya nedeniyle diyetle ilgili bilgi kirliliğinin oluştuğunu, ortaya atılan yanlış önerilerin bir süre sonra efsaneleşerek zihinlere yerleştiğini belirtiyor.

Şehir efsanesine dönüşen bilgilerin çoğunun bir işe yaramadığını belirten Akar, “Bazı öneriler öylesine benimsenmiş durumda ki, artık 'kesin doğru' ya da 'vazgeçilmez bir kural' gibi algılanıyor. Oysa çoğu, uygulandığında zayıflatmadığı gibi kilo almaya dahi yol açabiliyor. Kimileri de sağlığa zarar veriyor” diyor.

Özge Akar'ın verdiği bilgilere göre diyetle ilgili şehir efsaneleri ve işin doğrusu şöyle:

"Ilık suya sirke damlatıp içmek, yağları eritir: Bunun kilo vermeye hiçbir faydası yok. Ancak sabahları ılık su içmeyi, hem tokluk süresini uzatması hem de bağırsakları çalıştırması nedeniyle öneriyoruz. Sirkeli su veya limonlu su ise fazla tüketildiğinde vücuttaki vitamin ve minerallerin dışarı atılmasına yol açar. Saç dökülmesi ve tırnak kırılmasına yol açabilir.

İşte diyetle ilgili o şehir efsaneleri

Yoğurt, limon, kırmızı biber karışımı yağları yakar: Doğru değil, bu karışım yağ yakmayı sağlamaz.

İstediğim kadar çay ve kahve içebilirim: Bu ikisinde kafein var. Dolayısıyla günde bir bardak kahve ve 3-4 bardaktan fazla çay içilmemeli. Fazlası, yağ yakımını durdurur.

Kilo verebilmek için, hiç yağ tüketmemeliyim: Yağ tüketimi kesilince, vücut kendi bünyesindeki yağları korumaya alır. Bunun doğrusu, 'en sağlıklı yağ' diyebileceğimiz zeytinyağını tüketmek. Diğer yandan fındık ve badem yenmeli.

Şok diyet uygulayarak hızlıca zayıflayabilirim: Şok diyetlerde vücut su atar. Uzun sürerse, kaslar erir. Kilo verme çabasına, şok diyetlerle başlanmamalı.

Diyet yaparken sınırsız meyve yiyebilirim: Meyve şeker demektir. Diyetteyken sınırsızca yiyebileceğimiz gıdalar, çiğ sebzelerdir.

Ekmek yemezsem hızla kilo veririm: Ekmeksiz diyette vücut, kasları eritmek ister. Kan şekerini de dengeleyemez. Diyet yapılırken belirli miktarda ekmek yenmelidir. Çünkü hem kan şekerini dengeler hem de en iyi karbonhidrat kaynağıdır.

İstediğim kadar beyaz et yiyebilirim: Fazla protein tüketiminde, böbrekler proteini süzemiyor. Ürik asit artıyor, gut hastalığı ve böbrek yetmezliği tehlikesi başlıyor.

Diyetle birlikte yoğun bir şekilde spor yaparsam hızla kilo veririm: Yanlış. Ağır sporlar, kas yapar ama yağ eritmez. Yağ yakmak için hafif sporlarla (aerobik, koşu, bisiklet) başlamak gerekir. Diyetin başlangıç aşamalarında ağır sporlar (halter, vücut geliştirme, hatta pilates) yapılmamalı. Yağlar eridikten sonra bunlara başlanmalı."

KAYNAK : İHA
YORUMLAR 1
  • TuğruL 8 yıl önce Şikayet Et
    M.Ali Bulut'un "Can Boğazdan Çıkar" kitabını okuyup uygulayınca epey zayıflamıştım. Sonra devamı gelmedi. İrade ve istikrar çok önemli
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR