Balığa her geçen gün talep artıyor

Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOPÜ) Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Bölüm Başkanı Doç. Dr. Şenol Akın, sağlıklı beslenmenin giderek önem kazandığı günümüz dünyasında her geçen gün arttığını belirtti.

ABONE OL
GİRİŞ 24.10.2010 10:27 GÜNCELLEME 24.10.2010 10:27 Diyet ve Sağlık
Balığa her geçen gün talep artıyor
Balığa her geçen gün talep artıyor

Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOPÜ) Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Bölüm Başkanı Doç. Dr. Şenol Akın, sağlıklı beslenmenin giderek önem kazandığı günümüz dünyasında, gerek doymamış yağ asitleri, gerekse protein bakımından zengin olan balık ve diğer su ürünlerine olan talebin her geçen gün arttığını bildirdi.

Akın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, balık ve su ürünlerinin beslenme açısından önemine dikkati çekti. Sağlıklı beslenmenin giderek önem kazandığı günümüz dünyasında, gerek doymamış yağ asitleri, gerekse protein bakımından zengin olan balık ve diğer su ürünlerine olan talebin her geçen gün arttığını ifade eden Akın, ''Bu talebi karşılamak için doğal stoklar, gerek kirlilik, gerekse bilinçsiz avcılık nedeniyle yetersiz kalmakta, bu talebi karşılamak için ise su ürünleri yetiştiriciliği hızla artmaktadır'' dedi.

Dünya Gıda Örgütü ve Avrupa Birliği verilerine göre, dünyada en hızlı gelişen gıda sektörünün su ürünleri olduğunu kaydeden Akın, ''Bu durum söz konusu birliğe aday olan ülkemizde de giderek önemi artacak ve önemli bir istihdam oluşturacaktır'' diye konuştu.

Su ürünleri işleme tesisleri, balık unu ve yemi fabrikaları, kuluçkahaneler, üretim çiftlikleri ve avlama alanlarında önemli bir istihdam olduğunu kaydeden Akın, ''Bölümümüzden mezun olan mühendisler, kamu sektöründe tarım, çevre ve orman bakanlıklarında istihdam edilmektedir. Gelecekte kurulması düşünülen Denizcilik Bakanlığı ile kamu alanındaki su ürünleri mühendisi istihdamında artışı hızlandıracaktır. Ayrıca su ürünleri mühendisleri devletimizin sunmuş olduğu hibe veya düşük faizli krediler ile kendi yetiştiricilik tesislerini açmak suretiyle mezuniyetten sonra iş hayatına atılabilirler'' dedi.

-GOPÜ SU ÜRÜNLERİ BÖLÜMÜ-

GOPÜ Su Ürünleri Bölümü'nün 1992 yılında Ziraat Fakültesi'ne bağlı olarak açıldığını belirten Doç. Dr. Akın, 2009-2010 eğitim-öğretim yılında lisans öğrenimine öğrenci alınması için YÖK'e yapılan başvuru sonunda, YÖK'ün bölüm adını ''Su Ürünleri Mühendisliği Bölümü'' olarak değiştiriğini söyledi.

Türkiye'de, Su Ürünleri Fakültelerine bağlı Su Ürünleri Bölümü ile Ziraat Fakültelerine bağlı Su Ürünleri Mühendisliği Bölümünün artık eş değer sayıldığını anlatan Akın, ''Bizim bölüm, Türkiye'de Ziraat Fakültelerine bağlı olarak Su Ürünleri Mühendisliği öğrenimi veren 4 bölümden biridir. Su Ürünleri Mühendisliği Bölümü 2003 yılında başlayan yüksek lisans öğrenimine, 2010-2011 eğitim öğretim döneminde araştırma ve eğitim alt yapısını tamamlayarak lisans öğrenimini de ekleyerek devam etmektedir. Bölümümüzün, öğrenci uygulamaları için Taşlıçiftlik Yerleşkesinde Su Ürünleri Üretim Tesisi ile Almus Baraj Gölü'nde kafes yetiştiricilik üniteleri bulunmaktadır'' diye konuştu.

-TOKAT'IN SU ÜRÜNLERİ POTANSİYELİ-

Tokat'ın su ürünleri üretim potansiyeli bakımından Türkiye'de sayılı illerden biri olduğunu ifade eden Akın, kentin balıkçılık potansiyelini artırmak, bölgedeki doğal stokları korumak için önemli araştırma faaliyetlerinde bulunduklarını belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:

''Bilindiği üzere Yeşilırmak ile Kelkit, Tozanlı ve Çekerek kolları Tokat ilimizin sınırlarında yer almakta, bu kaynakların etkin bir şekilde kullanılmasında bölümümüz, önemli katkılar sağlamaktadır. Bu nehir ve kolları üzerine kurulu barajların oluşturduğu baraj göllerinde bugün itibariyle bin ton civarında olan balık üretimi, 3 bin ton civarında proje kapasitesine ulaşmış olup, yakın gelecekte 10 bin tonu bulabilecektir. Bu artış Tokat'ta başta su ürünleri mühendisleri için önemli istihdam yaratacaktır.''

KAYNAK : AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR