Orucu kolaylaştıracak tok tutan besinler neler? İftarda kilo almayı önlemenin yolları

Ramazan Ayında tüketildiği zaman tokluk hissi verecek olan yiyecekleri sizler için açıkladık. Peki iftarda ve sahurda neleri tüketmeliyiz? Tok tutan sahur yiyecekleri neler? Oruçlu iken kilo alınır mı? Ramazanda kilo almamak için ne yapılmalı? Ramazanda yapılan beslenme yanlışları neler? İşte uzmanların Ramazan ayı için verdiği uyarılar...

ABONE OL
GİRİŞ 02.05.2020 09:25 GÜNCELLEME 02.05.2020 16:14 Diyet
Orucu kolaylaştıracak tok tutan besinler neler? İftarda kilo almayı önlemenin yolları
Orucu kolaylaştıracak tok tutan besinler neler? İftarda kilo almayı önlemenin yolları

Öğün sayısı azalacağından dolayı Ramazan ayında daha kolay kilo verildiği düşünülse de dikkat edilmediği zaman kilo alınabildiği gözden kaçan önemli ayrıntılardandır. Gün boyu aç durduktan sonra geç vakitte yenen ağır ve yağlı yemekler, yetersiz sıvı tüketimi ile beraber yanlış beslenmeye devamında ise ortaya çıkılabilecek bazı sağlık sorunlarını beraberinde getirebiliyor. Normal yaşantılarında fazlalık kilolarına kafayı takan ve buna bağlı olarak da zayıflamaya çalışan kimselerin yanlış beslenmeleri sonucunda verimsiz kalan diyet sonucu ne yazık ki kilolu görünüme yol açabiliyor. Peki hem sağlıklı beslenerek hem diyet nasıl yapılır? Ramazan ayında en çok hangi beslenme hatalarını yapıyoruz? Ramazanda doğru sahur ve iftar nasıl yapılır? İşte Ramazan ayı boyunca kilo almak istemeyenlerin dikkat etmesi gerekenler...

RAMAZANDA KİLO ALMAMAK İÇİN NE YAPILMALI? RAMAZANDA KİLO ALMAMANIN YOLLARI NELER? RAMAZANDA BESLENME TÜYOLARI

KURAL-1/ SAĞLIKLI VE DOYURUCU YİYECEKLERE YÖNELİN

İftar sofrası menüsü! Ramazanda kilo almamak için ne yapılmalı?

Sahurda çok yemek değil doyurucu ve sağlıklı beslenmek önemlidir. Hamur işi yiyecekler, yağlı ve kızartma türü yemek menülerinden uzak durulmalıdır. Sahur menüsü için en güzel yemek türü kahvaltılıklardır. Kefir ve ayranda sahur için çok sağlıklı karışımlardandır.

KURAL-2/ AĞIR YEMEKLERDEN UZAK DURUN

iftarda nelere dikkat edilmeli?

Bir anda yüklenilen iftar yemeğinin hazımsızlık ve gaz sorunu yapmaması için çorba, yoğurt, salata gibi hafif yiyecekler hazırlamalısınız. 10-15 dakika sonra ana yemek yenilmeli ve çorba ile sıvı ihtiyacı karşılanmalıdır. Sahur haricinde ağırlıklı olarak iftarda daha çok yenileceği için tüm besin değerlerinden eşit miktarda alınmalıdır. O gün iftar sonrasında sebze yemeği yeniliyorsa bir sonraki gün iftarda et veya kuru baklagil yenmelidir.

KURAL-3/ YEMEK YERKEN KAHVE YA DA ÇAY İÇMEYİN

İftar yaparken çayı ya da kahveyi yemekle beraber aynı anda almak besinlerdeki vitamin ile mineral emilimini önleyeceğinden yemek yedikten en az 45 dakika sonra içilmelidir. Uzmanlar sahurda çay ya da kahve tüketmenin susuzluğunu arttıracağını söylemektedir.

iftarda çay ve kahve içilir mi?

KURAL-4/ PİDE YERİNE ESMER EKMEK YİYİN

Dört gözle beklenen sıcacık pidenin kokusu ne kadar güzel gelse de 1 avuç içi kadar pidenin 1 dilim ekmeğe denk olduğu bilinmektedir. Tokluk vereceğinden dolayı pide yerine alternatif olarak esmer ekmek yenilmelidir.

RAMAZANDA KİLO ALMAMAK İÇİN İFTARDA TÜKETİLMEMESİ GEREKENLER

İftar sofrasında yapılan hatalar! İftarda kilo almayı önlemenin yolları

PİLAV VE MAKARNA

İftarda fazla tüketilen pilav ve makarna, yüksek karbonhidrat içerdiğinden kilo almaya neden olur. Bu nedenle tükettiğiniz miktara ve zamana oldukça dikkat etmelisiniz. Örneğin her gün pilav ya da makarna çeşitlerini yemek yerine, sebze ağırlıklı beslenebilirsiniz.

ASİTLİ İÇECEKLER

İftarda susuzluğunuzu bastırmak için asitli içecekler tüketmeyin. Çünkü asitli içecekler çok fazla şeker içerdiğinden, vücudun yağlanmasına neden olur.

ŞERBETLİ TATLILAR

Ramazan ayında tüm gün aç kalmanın etkisiyle tatlı yeme isteği artar. Ancak künefe, baklava ve tulumba gibi şerbetli tatlılardan kaçınmanız gerekir. Güllaç, muhallebi ve meyveli tatlılar daha az kalori içerdiğinden, kilo almanızı önleyebilir.

ÖRNEK RAMAZAN MENÜSÜ! SAĞLIKLI VE LEZZETLİ İFTAR LİSTESİ

iftar menüsü

İFTAR 

1 kase çorba, 
8 yemek kaşığı etli sebze yemeği (susuz)
ya da 

2 köfte büyüklüğünde (60 gr) et, tavuk, balık, hindi 
1 kase yoğurt
1-2 ince dilim tam tahıllı ekmek 
Bol salata (yağsız)

ARA ÖĞÜN 

1 kase sütlü tatlı ya da 1 adet meyve 
2 adet ceviz veya 5-6 adet fındık veya 5-6 adet çiğ badem
Açık çay

tok tutan sahur menüsü

SAHUR 

1. yol: 

1 su bardağı süt
1 haşlanmış yumurta
1 kibrit kutusu kadar beyaz peynir
2 adet ceviz / 5-6 adet fındık veya çiğ badem
1–2 ince dilim tam tahıllı ekmek 
Söğüş domates ve salatalık

2. yol: Çorba, et, yoğurt, tam tahıllı ekmek, söğüş̧ domates ve salatalık

3. yol: Süt + tost + söğüş̧ domates ve salatalık

YORUMLAR 2
  • SON DURAK 4 yıl önce Şikayet Et
    Ramazan bitti ama
    Cevapla
  • Türkiye 4 yıl önce Şikayet Et
    sırf çorbayla vücudun kaybettiği sıvı alınmaz yine bol bol su içmek lazım
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR