Türkiye Ulusal Menü’ye geçiyor

Sağlıklı ve doğru beslenmenin öneminin her geçen gün arttığı günümüzde Sağlık Bakanlığı harekete geçti ve tüm Türkiye’yi kapsayan “Ulusal Menü Programı”nı başlattı.

ABONE OL
GİRİŞ 29.05.2019 12:51 GÜNCELLEME 29.05.2019 12:51 Diyet
Türkiye Ulusal Menü’ye geçiyor
Türkiye Ulusal Menü’ye geçiyor

Günlük yoğun iş yaşamı, gıda sektöründe yaşanan gelişmeler ve beslemenin ülke çapındaki mikro ve makro düzeyde etkileri Sağlık Bakanlığını harekete geçirdi. 
Üniversiteler ve STK’lar da destek verdi

Sağlık Bakanlığı’nın “Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı” kapsamında başlattığı çalışmaya çok sayıda Kamu Kurumu, Sivil Toplum Örgütü ve Üniversiteler de destek verdi. 

TÜM TOPLU ALANLARI KAPSIYOR

Ulusal Menü Rehberi, ülke genelinde toplu yemek üretimi yapılan tüm kamu kurumları, okullar, iş yerleri, kreş ve bakımevleri ve cezaevleri gibi tüm alanları kapıyor. Çalışmadaki amaç, öğünlerde tuz- şeker ve yağın azaltılması, posanın arttırılması ve porsiyon kontrolünün olması gereken düzeylere getirilerek daha sağlıklı öğünlerin oluşturulması ve aynı zamanda toplu yemek tüketilen alanlarda israfın azaltılması. 

Hedef Kitleye Özel Glutensiz – Vejeteryan yada Alerji Türüne Göre Menüler Geliyor
Ulusal Menü Rehberi ile kişilerin ihtiyaç ve tercihlerine göre yemek seçebilmesine de imkan sağlanıyor. Glutensiz, vejeteryan ve özel besin alerji durumlarına göre farklı yemek seçimleri yapılabilecek. 

diyetisyen Arzu Uzun

AKILLI TELEFONLAR İÇİN UYGULAMALAR DA HAZIR

Konuyla ilgili konuşan Mamabüs Catering AŞ’den Diyetisyen Arzu Uzun “Söz konusu menü programı ülkemiz için çok önemli bir çalışma. Çalışanların ve özellikle çocuklarımızın okul ve mesai saatlerinde kendi sağlık durumlarına göre seçim yapabilmelerine ve daha sağlıklı beslenmelerine imkan tanıyan bir uygulama. Uygulamaya çok sayıda üniversite ve ilgili STK da destek verdi ve tabii ki Türkiye’nin yalnızca eğitim sektöründe hizmet veren tek catering şirketi Mamabüs Catering olarak biz de gerekli ilgi ve dikkati göstermeye gayret ettik. Çünkü; Ulusal Menü Programı çocuklarımızın geleceğe hazırlanması noktasında hayati önem taşıyor. Aslında bu denli kapsamlı olmasa da bu programa benzer uygulamalar kendi sistemimizde de mevcut. Bünyemizde hizmet verdiğimiz okullarda, çocuklarımızın günlük besin ihtiyacını karşılayacak menülerin hazırlanmasından tuttun da sağlıklı beslenme alışkanlıkları üzerine seminerler vermeye dek birçok konuda bu programla benzerlik gösteren, destekleyen faaliyetlerimiz var. Bu yönüyle; hem tasarrufu hem de sağlıklı yaşamı özendiren ve Ulusal Menü Programı’nı da tamamlayacak ve hatta farklı noktalarda da destekleyecek bir mobil aplikasyon projesi üzerine yoğun olarak çalıştığımızı şimdiden ifade edebilirim. Projemizi tamamladıktan sonra Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı’mıza sunacağız” dedi.

Ulusal Menü Rehberi Temmuz 2019’da yayınlanacak 

Hazırlıklarına 2018 yılında başlanan ‘Toplu Beslenme Yapan Kurumlarda Menü Planlama ve Menülere Yönelik Standart Gramajların Yer Aldığı Toplu Beslenme Sistemlerinde Ulusal Menü Planlama ve Uygulama Rehberi’nin 2019 yılı Temmuz ayında yayınlanması hedefleniyor. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR