10 Maddede Ramazanda Beslenme

Öğün sayılarınıza dikkat edin: Ramazanda sadece iftar ve sahura yüklenmek yerine az az sık sık beslenmeye çalışmalıyız.

ABONE OL
GİRİŞ 11.08.2012 09:06 GÜNCELLEME 11.08.2012 09:06 Diyetisyen Zehra M. Kandur
10 Maddede Ramazanda Beslenme
10 Maddede Ramazanda Beslenme

    1.       Çay, kahve gibi içeceklere şeker atmayın: Günümüz şartlarında artık çoğumuz hareketsiz bir yaşam sürüyoruz. Tükettiğimiz miktarlar hep harcadıklarımızın üstünde. Bu durumda aldığımız kalorileri azaltabilmek için başlangıç noktası çaya ve kahveye attığımız şekeri bırakmaktır. Bu sağlıklı beslenmek için atılacak ilk adımdır.

    2.       Yemeklere sofrada tuz eklemeyin: Dünya standartlarının 3 katı tuz tüketmekteyiz. Bu her şeyden önce sağlığımız için büyük bir risk faktörüdür. Tükettiğimiz tuz miktarını azaltmanın ilk basamağı sofrada yemeğe tuz ekleme huyumuzdan vazgeçmektir. Önümüze gelen yemek tuzsuz da olsa tuzlu da olsa olduğu gibi tüketmeye alışmalıyız. Böylece bir öğünde fazla tuz alırsak bir sonrakinde dengeleme şansımız olur. Bu alışkanlığı kazandıktan sonra ikinci aşama da pişirdiğimiz yemeklere attığımız tuz miktarını azaltmak olmalıdır.
    3.       Yemekleri pişirirken sıvı yağ kullanın: Sıvı yağlar (zeytinyağı, ayçiçeği yağı gibi) kalp dostu yağlardır. Bu nedenle yemeklerimizi de tamamen bu yağları kullanarak pişirmeyi alışkanlık haline getirmeliyiz.
    4.       Yemek pişirirken kullandığınız yağ miktarını azaltın: Et veya etli sebze yemekleri pişirirken hiç yağ koymadan kendi yağında pişirmeliyiz. Etsiz yaptığımız sebze yemekleri için ise 1 kg sebze için 2 yemek kaşığını geçmeyecek şekilde yağ kullanmalıyız.
    5.       Bol su tüketin: Bu sene çok sıcak geçen Ramazanda gün içinde kaybettiğimiz suyu geri yerine koyabilmek için iftardan sahura kadar olan sürede ortalama 2 litre su tüketmeliyiz. Bu miktarı saf su olarak almalıyız, diğer içecekleri 2 litreden ayrı olarak düşünmeliyiz.
    6.       Porsiyonlarınızı küçültün: Ramazanda birçok kişiden duyduğumuz “bir çorba içtim doydum” klasiği vardır. Bu fırsatı değerlendirip porsiyonlarımızı küçültmeye çalışmalıyız. Zaten çabuk doyduğumuz iftarlardan tabiri caizse “tıka basa dolu” değil, rahat bir tokluk sağlayacak miktarlarda yiyerek kalkmaya özen göstermeliyiz.
    7.       Beyaz ekmek tüketmeyin: İşlenmiş ekmek olan beyaz ekmek tüketmek yerine daha doğal olan tam buğday, çavdar gibi ekmekleri tüketmeliyiz. Bu tür ekmekler posa içerikleri yüksek olduğu için midede daha uzun süre durur ve daha uzun süre tok kalmamızı sağlar. Ayrıca posa bağırsaklarımızı kansere karşı korur.
    8.       Öğün sayılarınıza dikkat edin: Ramazanda sadece iftar ve sahura yüklenmek yerine az az sık sık beslenmeye çalışmalıyız. İftarla sahur arasında olan sürede 4-5 öğün şeklinde tüketirsek ertesi gün tuttuğumuz oruçta daha rahat ederiz.
    9.       Sahuru ihmal etmeyin: Özellikle erken kalkıp işe gidenlerimiz için sahura kalkmak zor oluyor. Ancak unutulmamalı ki bu sene çok uzun saatler oruç tutuyoruz ve bunu sadece bir önceki iftar tutmak sağlık açısından tehlikelidir. Hepimiz sahura kalkmalı ve tuzsuz, midemizi rahatsız etmeyen besinlerden tüketmeliyiz. Ayrıca sahurda mutlaka en az 2 bardak su içmeliyiz.
    10.   Tatlı tüketiminize dikkat edin: Herhangi bir hastalığı olmayan kişiler haftada 1-2 kez tatlı tüketebilirler. Ancak bu tatlıların hafif tatlılardan ve az miktarlarda olmasına özen göstermeliyiz.

 Dyt. Zehra M. Kandur / Haber 7

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR