Öksürüktür geçer demeyin!

Öksürük önemli bir hastalığın belirtisi olabilir. Bilinçsiz ilaç kullanımı mevcut hastalığın teşhisinde geç kalmaya neden olabilir. İşte öksürüğe neden olan hastalıklar:

ABONE OL
GİRİŞ 21.05.2013 18:04 GÜNCELLEME 21.05.2013 18:04 Doktora Sor
Öksürüktür geçer demeyin!
Öksürüktür geçer demeyin!

Toplumumuzda genel bir yaklaşım, öksürük bir hastalık gibi görülerek özellikle tavsiye üzerine bir takım şurup ve çaylarla tedavi edilmeye çalışılır. Oysa ki öksürük kendi başına bir hastalık değil, vücudun yabancı uyaranlara karşı geliştirdiği bir savunma mekanizmasıdır.

Solunum yollarının dışarıdan gelen kimyasal, mekanik veya ısı değişiklikleri oluşturan etkenlere karşı geliştirdiği bir reflekstir.

Öncelikle öksürük nedeninin ortaya konulması ve tedavinin de nedene yönelik yapılması esastır.

Zeytinburnu Avrasya Hospital'den Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doktor Banu Altoparlak ile öksürük önemli bir hastalığın habercisi midir? Bu önemli sağlık sorununu sizler için konuştuk.

Öksürüğe neden olan hastalıkları madde madde sıralayan Banu Altoparlak, hastalık hakkında önemli bilgiler verdi.

• Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları
• Akut Bronşit
• Kronik Bronşit Atağı
• Zatürre
• Astım
• Verem
• Akciğer Kanseri
• Akciğer Apsesi
• Bronşektazi
• Alerjik Rinit (saman nezlesi)
• Kalp Yetmezliği
• Yabancı Cisim
• Psikolojik öksürük
• Sigara ve diğer çevresel irritanlar
• İlaçlara bağlı öksürük(Bir takım kalp ve tansiyon ilaçları)
• Akciğerde hidatik kist

Öksürüğün şekli bize bu konuda ne gibi bilgiler verebilir sorusuna da cevap veren Altoparlak şöyle devam etti:

"Örneğin üst solunum yolu enfeksiyonlarında genellikle kuru öksürük, bronşektazi, akciğer apsesi gibi hastalıklarda öksürükle birlikte bol iltihaplı balgam çıkarma yakınmaları mevcuttur. Astımda ise kronik öksürük ve beraberinde zor ve az miktarda koyu yapışkan balgam çıkarma öyküsü ile hasta polikliniğe gelir.

Öksürük ile ağızdan kan gelmesi ise yine Akciğer apsesi, Bronşektazi, Tüberküloz ve Akciğer kanseri belirtisi olabilir. Kalp yetmezliğinde öksürük ile ağızdan pembe köpüklü suyun gelmesi önemli bir bulgudur.

Akciğerin hidatik kistinde de ağıza öksürmekle birlikte tuzlu su gelir ve bu acil bir durumdur.
Özellikle öksürük 3 haftadan uzun sürmüşse kronik öksürük olarak tanımlanır ve doktora başvurulmalıdır.

Ayrıca çocuklarda ve yetişkinlerde öksürük ile birlikte ateş, sık nefes alıp-verme acil durum belirtisidir.

Yine çocuklarda öksürük krizi sonrasında kusmalar varsa zaman kaybetmemelidir. Ayrıca kaba havlar tarzındaki öksürüklerde de uzmana başvurulmalıdır.

Öksürükle birlikte dudaklarda ve ellerde morarma durumu da acil olarak değerlendirilir.

Uzun süren ve uygun tedavi edilmeyen öksürük vakalarında komplikasyonlarla karşı karşıya kalınabilir. Örneğin kafa içi, göğüs içi ve karın içi basınç artışına bağlı olarak şiddetli baş ağrıları, göğüs-sırt ve yan ağrılar, karın ağrısı, bulantı-kusma ve idrar kaçırma yakınmaları ortaya çıkar.Bu durumda beklemeden uzmana başvurmalıdır.

Özet olarak öksürük önemli bir hastalığın belirtisi olabilirken tavsiye üzerine kulaktan dolma tedaviler ile zaman kaybediyor olma ihtimalini göz ardı etmemenizi şiddetle öneriyoruz."

ÖKSÜRÜĞÜN TEDAVİSİ ŞURUP DEĞİLDİR

Öksürük oldukça sık rastlanan bir hastalık belirtisi olup, aslında boğaz ve göğüsleri solunum yollarını temizlemeye yarayan bir refleks olduğunu ifade eden Altoparlak, "Özellikle uzun süren öksürük önemli bir ekonomik ve tıbbi sorundur. Çocuklarda bir aydan uzun süren öksürük astım, alerjik, rmit, sinüzit ve solunum yollarının aşırı dayalılığından kaynaklanıyor olabilir.Erişkinlerde ise pasnazel akıntısı sendromu (geniz akıntısı), astım, gaztroözofageal reflü, kronik bronşit, tüberküloz, bronşektazı, sarkaoıdoz, enfeksiyonlar ve akciğer kanseri nedenler arasındadır.Yeni hipertansiyon ve kalp yetmezliği tedavisinde yaygın olarak kullanılan bazı ilaçlar da %0,2-33 arasında kronik öksürük (3 haftadan uzun süren öksürük) nedeni olabilmektedir.

Kronik bronşitte, öksürüğün, başta sigara dumanı olmak üzere solunum yolu ile alınan zararlı durumlara bağlı olarak oluştuğu düşünülmektedir.
Tedavisinde en önemli adım sigaranın bırakılmasıdır. Bronşektazide öksürük, artmış balgamın, solunum solunum yollarından atılmasındaki zorluğa bağlı olarak oluşmaktadır.

Enfeksiyon sonrası kronik öksürük, %11-25 oranında bildirmektedir ve oluşan hava yolu aşırı duyarlılığından kaynaklanmaktadır. Ayrıca akciğer kanseri, ülkemizde sigara kullanımının ve sigara dumanına maruzyetin oldukça fazla olmasından dolayı öksürüğün başta bir önemli nedenidir.

Kronik öksürüğün (3 haftadan uzun süren öksürük ) olası diğer nedenleri kalp zarı hastalıkları sıvı veya katı gıdaların nefes borusuna kaçması, diyafram hastalıkları, çocuklarda yabancı cisim aspirasyonu, dış kulak yolu hastalıkları olarak sıralanabilir." dedi.

Dr. Altoparlak, "sonuç olarak, bir kaç farklı etken madde içeren öksürük şuruplarının kontrolsüzce kullanılmasının baskılanması, solunum yollarının doğal temizleme mekanizmasını engelleyerek durumu kötüleştirebilir.Virüslerin neden olduğu grip gibi enfeksiyonlarda antibiyotiklerin tedavide yeri yoktur.Bakterilerin neden olduğu zatürre , boğmaca, bronşit gibi enfeksiyonlarda hastaneye yatmayı gerektirecek kadar ağır olabilir ve antibiyotikler doktor denetiminde kullanılır" şeklinde konuştu.

KAYNAK : Haber7
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR