Kanser olmamak için süte yoğurt katın!

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in sütte zararlı maddelerin yol açacağı çeşitli hastalıklara ilişkin yaptığı açıklamayı sağlık dünyasında tartışılıyor.

ABONE OL
GİRİŞ 24.01.2012 11:11 GÜNCELLEME 24.01.2012 11:11 Doktora Sor
Kanser olmamak için süte yoğurt katın!
Kanser olmamak için süte yoğurt katın!

Eker'in sütte zararlı maddelerin yol açacağı çeşitli hastalıklara ilişkin yaptığı açıklamayı Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölüm Başkanı Prof.Dr. Özer Kınık değerlendirdi. Prof. Kınık, sütte uygulanabilecek basit antibiyotik testini anlatarak; "Sütün içine bir miktar yoğurt koyun. Bakın süt pıhtılaşıyor mu? Asitliği ilerliyor mu? Pıhtılaşmazsa zararlı süt olabilir" dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in piyasada satılmakta olan sütlerde karaciğer kanseri, sarılık ve siroza yakalanma riskini artıran antibiyotik kalıntısı ve aflatoksin M1 olduğuna dair iddialarının ardından vatandaşların tedirginliğinin artması üzerine, Prof.Dr. Özer Kınık bir açıklama yaptı. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Özer Kınık, paket sütlerde bu sütlerin üretime katılmadığını ifade etti. Bakan Eker'in açıklamalarının yanlış anlaşıldığını
dile getiren Kınık; "Bakanlığımız son yıllarda denetimlerini artırmış durumda analizleri düzenli olarak yaptığı için bakanlık çalışmalarına güvenmeliyiz" dedi.

Medyada yanlış yönlendirmelerin olduğuna dikkat çeken Kınık; şöyle konuştu: "Bakanımızın açıkladığı bilgi yanlış yorumlanıyor. Sayın Bakanımızın söylediği hep gündeme getiriliyor. Asıl söylenmek istenen 13 milyon ton süt içerisinde 1000'de birlik alanı kapsadığıdır. İnsanları uyarmaya yönelik bir açıklamadır. Süt elbette her gıda maddesi gibi taşıyıcı kaynak olabilir. Süt aflatoksin de barındırabilir. Başka maddede barındırabilir. Ama bunu süt için özelleştiremeyiz. Bunu yağ içinde söyleyebiliriz. Et
içinde tavuk içinde söyleyebiliriz. Önemli olan bilinçli tüketici olmaktır. Sütte antibiyotik var deniyor. Elbette hasta hayvanlarımız var. Doğumdan sonra hastalanan hayvanlarımız oluyor. Onlara antibiyotik veriyoruz. Bir kısmı dokuda birikiyor. Ancak, bir kısmı vücuttan atılıyor. Sütte hayvan açısından yaklaştığımızdan bu atılımlar oluyor."

Son yıllarda eğitim arttığı için süt firmalarının artık bu sütleri ayırdığını anlatan Kınık, şunları söyledi: "İmha ediyor. Sütte elbette aflatoksin sorunu olabilir. Silajlar iyi olmazsa hayvan bunu yer ve bu bir miktar süte geçebilir. Ama son yıllarda geliştirilen gıda kodeksi ve bakanlığın gıda güvenliğine yönelik yaptığı çalışmalar bu kalıntıları izlenilebilir olarak denetliyor. Belli dönemlerde süt ürünlerine test yapıyor. En başta bunu göz önüne almamız ve bakanlığın çalışmalarına güvenmemiz
gerekiyor."

AMBALAJLI SÜTTEN ŞAŞMAYALIM

Toplumda süt ürünlerinin nasıl alınması gerektiğinin altını çizen Kınık; sözlerine şöyle devam etti: "Bizim, tüketici olarak yapmamız gereken en önemli görev marketten paket ve ambalajlı süt almamızdır. O ister pastörize olur ister sterilize olur. Bu sütlerde üretici firma belli seri numarası ve üretildiği tarih bellidir. Bundan şüphe duyuyorsanız hepiniz o firmayı izlettirebilirsiniz. O ürünlere analiz yaptırabilirsiniz. Bakanlık açıklaması var. 'Şüpheli durumda ve analizinde saptadığım firmayı hemen beyan edeceğim' diyorlar. Ancak ben sokak sütü kullanıyorum diyorsanız hiç doğru değil. Bir kere sütün hangi koşullarda olduğu bilinmiyor içinde aflatoksin mi var antibiyotik mi var bilmiyoruz. Ben bundan vazgeçmem diyorsanız alın sütünüzü kaynatın sonra soğutun. Sütün içinde bir miktar yoğurt koyun. Bakın süt pıhtılaşıyor mu? Asitliği ilerliyor mu? Pıhtılaşmazsa zararlı süt olabilir. Bu evde yapacağınız basit bir antibiyotik testidir. Bu en basit bir çözümdür."

Antibiyotik analizlerini rutin olarak yaptıklarını anlatan Kınık; sözlerini şöyle sürdürdü: "Aflatoksin cihazımız geliştirilmektedir. Bu denetimler zaten Tarım Bakanlığımız tarafından düzenli yapılıyor. Tarım Bakanlığı gelişmiş laboratuvarlarda elektronik kütüphanelerdeki bilgiler çerçevesinde steril ortamda tüketim araştırmaları yapılmaktadır. Bu açıdan paket süt tüketiminde hiçbir endişe bulunmaması gerektiğini söyleyebilirim."

İHA

YORUMLAR 1
  • NİYAZİ KARACA 12 yıl önce Şikayet Et
    MADDİ ÇIKAR UĞRUNA SÜTÜ BOZMANIN ANLAMI YOK. Çamur at izi kalsın misali okul kantinlerinde gazlı içeceklerin yasaklanmasından sonra sütte kanserojen madde olduğu iddiası ortaya atıldı. Yani insanları bir şekilde gazlı içeceklere yönlendirmenin hileli yolu. Süt hile götürmez, dolayısıyla içinde yabancı madde olması halinde kesinlikle süt bozulur. Dolayısıyla bu haberlerin amacını aşan yalan haber olduğuna inanıyorum.
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR