Diş ağrıları, nedenleri ve çözümleri

Diş ağrısı neden olur? Hangi durumlar diş ağrısını tetikler ve diş ağrısı nasıl çözülür?

ABONE OL
GİRİŞ 13.11.2012 15:58 GÜNCELLEME 13.11.2012 16:30 Doktora Sor
Diş ağrıları, nedenleri ve çözümleri
Diş ağrıları, nedenleri ve çözümleri

Diş ağrısı hemen herkesin hayatı boyunca en az bir kere karşılaştığı, oldukça can sıkıcı ve sevimsiz bir durumdur. Ancak diş ağrısı çözümü olan ve çeşitli nedenlere bağlı gelişen bir rahatsızlıktır. Peki, diş ağrısı neden olur? Hangi durumlar diş ağrısını tetikler ve diş ağrısı nasıl çözülür?

Diş Ağrısı Genel Olarak Üç Şekilde Gelişir

1. Yemek Sırasında veya Sonrasında Meydana Gelen Diş Ağrısı
Yemek esnasında veya yemek sonrası ilk yarım saat içerisinde dişin üzerindeki çürük boşluğuna yiyecek artığının girmesi ve bu yiyeceklerin ürettiği asidin diş sinirini etkilemesi ile keskin bir diş ağrısı oluşur. Diş fırçası veya diş ipi yardımı ile yemek artıklarından temizlenen dişin ağrısı kısa bir süreliğine geçer. Tekrardan bu tip bir diş ağrısı oluşmaması için diş hekimine müracaat edilip gereken diş tedavisi yapılmalıdır.

2. Dinmeyen Diş Ağrısı
Genel olarak gece meydana gelen bu tip diş ağrıları uzun süreli olur. İlerleyen diş çürüğü sebebi ile diş sinirinin ölümü ve dişin enfekte olması, dişin etrafında veya yüzde şişlik meydana getirir. Böyle bir durumda da diş ağrısını dindirmek oldukça zordur. Diş ağrısını dindirmek için önce diş yüzeyinde yemek artıkları temizlemek gereklidir. Dinmeyen bir diş ağrısı ile karşılaşıldığında öncelikle diş hekiminin tavsiye ettiği bir ağrı kesici ilaç veya dişteki enfeksiyonu kontrol altına alacak antibiyotik alınmalıdır. Ancak mutlaka diş hekimine enfekte durumdaki dişe müdahale edilmesi için başvurulmalıdır.

3. Yaralanmalar
Yüz bölgesinde, çene kemiğinde ve dişlerde yaralanmalar fiziksel travma sonucu meydana gelir. Çene kemiğinde veya dişlerde travma sonucunda kırık ve çatlaklar oluşur hatta diş yerinden de çıkabilir. Bu tip yaralanma vakalarında en kısa süre içerisinde hasta diş hekimine ulaştırılmalıdır. Kırılan bir diş parçası var ise bu kırık diş parçası muhafaza edilmeli ve en yakın diş hekimine başvurulmalıdır. Dişte yaralanmaya sıklıkla çocuklarda, trafik kazası geçirenlerde ve sporcularda rastlanır. Sporcular diş yaralanmalarından kendini korumak için bir takım apareyler kullanır. Travma sonucunda karşılaşılabilecek önemli durumlardan biri de dişin kemik yuvasından çıkmasıdır. Diş yuvasından çıkmışsa dişin diş hekimine ulaştırılma şekli ve süresi oldukça önemlidir. Diş, dokulara zarar vermemesi ve dişin yuvasına rahatça tekrardan yerleşmesi için kök kısmından değil kron kısmından tutulmalıdır. Kron kısmından tutulan diş yabancı maddelerden arındırılması için ovalanmadan su ile yıkanmalıdır. Bu işlemde diş fırçası kullanılmamalıdır. Temizliği yapılan diş fizyolojik serum, süt veya hastanın yanağı içerisinde muhafaza edilerek diş hekimine otuz dakika içerisinde ulaştırılmalıdır.

Hospitadent

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR