Belirsizlik piyasaları dalgalandırıyor

Ülkelerdeki ve ülkeler arası ekonomik aktivitelerdeki belirsizlik havası, küresel piyasalarda da dalgalanmaya neden oluyor.

ABONE OL
GİRİŞ 04.02.2016 09:47 GÜNCELLEME 04.02.2016 09:47 Dünya Ekonomisi
Belirsizlik piyasaları dalgalandırıyor
Belirsizlik piyasaları dalgalandırıyor

Küresel piyasalar, küresel ekonomik aktiviteye ilişkin beklentilerin çok büyük farklılıklar ve belirsizlikler göstermesinin etkisiyle sert bir şekilde dalgalanmaya devam ediyor.

Dolar üç ayın dibini gördü

Brent petrolün varil fiyatı dün 32 dolar sınırına kadar geriledikten sonra gelen tepki alımları ve dolar endeksinin değer kaybetmesinin etkisiyle hızlı bir şekilde yükselişe geçerek, günü yüzde 9 artışla 35,43 dolardan tamamladı. ABD'de açıklanan verilerin beklentilerden kötü gelmesi ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bu yıl yapması beklenen artırımlarına ilişkin piyasa beklentilerinin azalması ile dolar endeksi düşüşe geçerek yüzde 1,60'lık azalışla son 3 ayın en düşük seviyesine geriledi.

Dolar endeksindeki düşüş, gelişmekte olan ülke para birimlerinin değerlenmesine neden olurken, bu ülke varlıklarına ilginin genel olarak arttığı görüldü. Bu etkiyle dün akşam uluslararası piyasada 2,91'in altına gerileyen dolar/TL bugün bankalararası piyasanın açılışında 2,9160 seviyelerinde dengelendi.

Petrolde risk iştahı arttı

Petrol fiyatları ise dünkü hızlı yükselişin ardından bugün Asya piyasalarında yüzde 0,40 artışla 35,60 seviyelerinde işlem görüyor. Petrol fiyatlarındaki yükselişle artan risk iştahı, dün ABD pay piyasalarına yansırken, özellikle enerji şirket paylarındaki değerlenme ile Dow Jones endeksi yüzde 1,13, S&P 500 endeksi yüzde 0,50 yükseldi, Nasdaq endeksi ise yüzde 0,28 değer kaybetti.

Avrupa borsaları kapandıktan sonra yaşanan bu fiyat gelişmelerinin bugün açılışta pay piyasaları tarafından fiyatlanması ve yükseliş eğiliminin öne çıkması bekleniyor. Dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 1,53, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,43 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,33 değer kaybetmişti.

Bugün petrol fiyatlarındaki yükseliş eğilimine karşın Japonya'da yenin dolar karşısında yüzde 1,75 değer kazanması pay piyasalarını negatif etkiledi. Japonya Merkez Bankası (BoJ) Başkanı Haruhiko Kuroda'nın yaptığı açıklamada enflasyonda yüzde 2 hedefine ulaşmak için ellerinden geleni yapacaklarını ve BoJ'un gerekirse faizleri yüzde -0,1'in altına düşürebileceğini ifade etmesine karşın Nikkei 225 endeksi günü yüzde 0,85 değer kaybıyla tamamlarken, Çin'de Şanghay bileşik endeksi şu dakikalarda yüzde 1,63 değer kazandı.

BİST ABD'yi gözlüyor

Yurt içinde, dün Avrupa piyasalarındaki negatif havanın etkisiyle Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi gün içinde 72.000 puan sınırına kadar geriledikten sonra, düşüş eğilimine giren döviz kurlarından bulduğu destekle yükselişe geçerek, günü yüzde 1,05 artışla 73.267 puandan tamamlamıştı. Analistler, özellikle dolar/TL'deki düşüşün borsa kapandıktan sonra da devam etmesi ve küresel piyasalarda artan risk iştahı ile bugün borsada güne alıcılı bir başlangıç bekliyor. BIST 100 endeksinin 73.400 puanın üzerinde, hedefinin 75.000 direnci olacağını dile getiren analistler, ABD'de açıklanacak verilerin takip edileceğini kaydediyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR