Rusya ve Çin'den dolara karşı hamle

Rusya ve Çin, ülkelerinin dolar karşısında bağımsız olması için ticarette ulusal para kullanımını arttırmak için düğmeye bastı.

ABONE OL
GİRİŞ 26.06.2016 12:35 GÜNCELLEME 26.06.2016 12:35 Dünya Ekonomisi
Rusya ve Çin'den dolara karşı hamle
Rusya ve Çin'den dolara karşı hamle

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ikili ticarette ulusal para birimlerinin kullanımıyla ilgili, "İkili ticarette ruble yüzde 3'lük, yuan ise yüzde 9'luk paya sahip" derken, bu oranları daha yukarı çekmek için girişimleri çoğaltacaklarının altını çizdi. Nükleer enerji alanındaki faaliyetleri de ele aldıklarını belirten Putin, "Rusya ve Çin, üçüncü ülkelerdeki nükleer enerji sektöründe daha aktif çalışma yürütme konusunda anlaşma sağladı" dedi.

PUTİN'İ G20'YE DAVET ETTİ

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Moskova ile Pekin'in mevcut uluslararası durumda siyasi işbirliğini geliştirmesi gerektiğini söyledi. Çin'in tek taraflı yaptırım uygulama ve güç kullanma politikasına karşı olduğunu vurgulayan Şi, Putin'i Eylül ayında Çin'de yapılması planlanan G20 zirvesine davet etti.

Şi'nin daveti üzerine Putin, G20 zirvesinin hazırlık sürecinde Çin'e yardım edecekleri yanıtını verdi. Daha önce bu organizasyona ev sahipliği yaptıklarını anımsatan Putin, Çinli partnerlerin G20'ye büyük önem verdiklerini bildiklerini ifade etti.

50 ANLAŞMA İMZALANDI

Öte yandan Rusya ve Çin arasında küresel stratejik istikrarı güçlendirme, geniş gövdeli uzun menzilli uçak geliştirme, sivil amaçlı ağır helikopter üretme, Çin'in nükleer enerji santrali inşasıyla ilgili borcunu vadesinden önce kapatma, Gazprom ile CNPC arasında elektrik üretimi ve gaz depolama, Rusya Merkez Bankası — Çin Menkul Kıymetler Borsası arasında işbirliği, Rusya Demiryolları ile Çin Demiryolları arasında stratejik işbirliği, enformasyon sektörünü geliştirme, Rostelekom-Huawei arasında işbirliği konulu anlaşmalara imza atıldı.

İki ülke arasında yaklaşık 50 anlaşma imzalandığı belirtildi.

KAYNAK : Uzmanpara
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR