Kraliçe Elizabeth'ten gaf: Çinliler çok kabaydı

İngiltere Kraliçesi İkinci Elizabeth'in geçen yıl Çin Devlet Başkanı'nın Londra ziyareti sırasında Çinli yetkililerin 'çok kaba' davrandığını söyledi.

ABONE OL
GİRİŞ 11.05.2016 12:20 GÜNCELLEME 11.05.2016 12:20 DÜNYA
Kraliçe Elizabeth'ten gaf: Çinliler çok kabaydı
Kraliçe Elizabeth'ten gaf: Çinliler çok kabaydı

İngiltere Kraliçesi İkinci Elizabeth'in bir davet esnasında, geçen yıl Çin Devlet Başkanı Şi Jinping'in Londra ziyareti sırasında Çinli yetkililerin 'çok kaba' davrandığını söylediği kameralara yansıdı.

BBC'de yer alan habere göre, dün Buckingham Sarayı'nda 90. doğum günü onuruna verilen bir davette sarayın bahçesinde üst düzey bir emniyet yetkilisiyle konuşurken kaydedilen Kraliçe, İngiltere'nin Çin'deki Büyükelçisi'nin maruz kaldığı davranışlardan şikayet ederken görülüyor.

Kraliçe'nin 'Çinliler çok kaba' sözleri, Başbakan David Cameron'un Afganistan ve Nijerya'yı kameralar kayıttayken 'müthiş derecede fazla yolsuzluk yapılan ülkeler' olarak nitelemesinin hemen ardından ortaya çıktı.

İngiltere'nin davetiyle Londra'ya gelen ve bir dizi temasta bulunan Çin Devlet Başkanı Şi Jinping'in gündeminde ülkedeki Çin yatırımlarının artırılması vardı.

Kraliçe Elizabeth'in Çinli yetkililerle ilgili yorumları, Şi Jinping'in ziyareti sırasında Çin heyetinin güvenliğinden sorumlu olan polis şefi Lucy D'Orsi'yle yaptığı görüşme sırasında kayda geçti. İşte o görüşme: 

Kraliçe'nin sözleri üzerine D'Orsi'nin "Tüh, kötü olmuş" dediği duyuluyor.

Daha sonra söze giren başka bir yetkili, polis şefi D'Orsi'nin yetki alanının Çinliler tarafından ciddi biçimde sınandığını söylüyor ve "Ama komutayı elden bırakmadı" diyor.

Polis şefi D'Orsi ise "Bilmiyorum haberiniz varmıydı ama benim için gerçek bir sınav oldu" diyor ve Kraliçe de "Evet farkındayım" diyor.

D'Orsi söze "Lancaster House'tan çıktıklarında bana ziyareti sonlandıracaklarını söylediler" diyerek devam ediyor.

Kraliçe'yse söze "Büyükelçiye karşı da çok kabaydılar" diyerek giriyor.

D'Orsi ise "Hem kaba hem de diplomasiye yakışmayan tavırları vardı" diyor.

İkili arasındaki diyaloğu Kraliçe Elizabeth, "Olağandışı" diyerek noktalıyor.

Buckingham Sarayı'ndan Kraliçe Elizabeth'in gafı için: Yorum yok

Video kaydının ortaya çıkmasının ardından kısa bir açıklama yapan Buckingham Sarayı, "Kraliçe'nin özel temasları hakkında yorum yapmıyoruz" dedi.

Açıklama, "Ancak Çin heyetinin ziyareti son derece başarılı geçmiş ve her iki taraf da temasların sorunsuz gerçekleşmesi için uyum içerisinde çalışmıştır" ifadeleriyle devam ediyor.

Çin hükümetinden konuyla ilgili bir açıklama gelmese de haberin yayınlandığı dakikalarda BBC Dünya Servisi'nin Çin'deki televizyon yayını sansürlendi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR