Putin onayladı! İşte yeni dış politika konsepti

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesinin ABD ve NATO ilişkileri ile Suriye politikası gibi konuların ön plana çıktığı yeni dış politika konseptini onayladı.

ABONE OL
GİRİŞ 01.12.2016 20:52 GÜNCELLEME 01.12.2016 20:52 DÜNYA
Putin onayladı! İşte yeni dış politika konsepti
Putin onayladı! İşte yeni dış politika konsepti

Putin'in imzaladığı kararnameyle onaylanan yeni dış politika konseptinde uluslararası terör tehdidindeki artışın günümüzdeki en tehlikeli gerçekliklerden biri olduğu ve terörle mücadelede temel unsurun geniş kapsamlı uluslararası koalisyon kurulması olduğu vurgulandı.

IŞİD ve benzeri örgütlerin doğuşuyla birlikte uluslararası terör tehdidinin tamamen yeni bir kimliğe büründüğü belirtilen belgede, bu örgütlerin şiddeti daha önce görülmedik seviyelere çıkardığı, kendi devlet düzenlerini kurma amacı güttüğü ve nüfuzlarını Atlantik kıyısından Pakistan'a kadar genişlettiği vurgulandı.

'RUSYA SİYASİ VE DİPLOMATİK ÇÖZÜME BAĞLI KALACAK'

Konsepte göre Rusya, Suriye krizinde barışçıl çözümü, ülkenin toprak bütünlüğünü, bağımsızlığını ve birliğini destekliyor. Ayrıca Moskova, Ortadoğu'daki meselelerde dış müdahale olmaksızın siyasi ve diplomatik çözüme bağlı kalacağını teyit ediyor.

ULUSLARARASI HUKUK VE SİLAH KONTROLÜ

Rusya'nın yeni dış politika konseptinde öne çıkan maddeler şöyle:

- Rusya, uluslararası hukuka uygunluğu dış politikada bir öncelik olarak kabul ediyor. Moskova, anayasaya aykırı iktidar değişimi amacıyla iç işlerine yönelik dış müdahale girişimlerine karşı koyacak.

- Rusya, silah kontrolüyle ilgili uluslararası yükümlülüklerine kati biçimde bağlı olmaya devam ediyor ve diğer ülkeleri de aynı şekilde hareket etmeye çağırıyor. Moskova, özellikle Ortadoğu'da nükleer silahlardan ve diğer kitle imha silahlarından arındırılmış bölgelerin kurulmasını destekliyor.

- ABD ile imzalanan Stratejik Silahların Azaltılması Anlaşması'nın uygulanması önem taşıyor.

- Uzayda silahlanma yarışının önlenmesi için uluslararası anlaşmalar imzalanmalı ve ülkeler uzaya silah göndermemeli.

- Büyük güçler arasında savaş tehdidi düşük ancak bölgesel çatışmalara sürüklenme riskinde artış kaydedildi.

ABD, AB VE NATO İLE İLİŞKİLER

Washington ve müttefiklerinin izlediği politika, Rusya'nın gözünü korkutmayı amaçlıyor ancak siyasi ve ekonomik baskılar bölgesel ve küresel istikrara zarar veriyor. Moskova, ABD'nin baskı uygulama politikasını kınıyor ve dostça olmayan eylemlere karşılık verme hakkını gizli tutuyor.

- Rusya, ABD'nin uluslararası arenadaki eylemlerinde uluslararası hukuk normlarını sıkı biçimde gözetlemesini ümit ediyor. Moskova ve Washington uluslararası güvenlikten sorumlu olduğu için Rusya, ABD ile her iki tarafın yararına olacak ilişkiler geliştirilmesini destekliyor.

- Rusya, ABD'nin sınırları dışında kendi yargılama yetkisini kullanma girişiminde bulunmasını kabul edilemez buluyor Zira bu uluslararası hukuka aykırı.

- AB, Rusya'nın önemli ekonomik ve siyasi partneri olmaya devam ediyor. Moskova, Avrupa ile istikrarlı ve öngörülebilir işbirliğine ilgi gösteriyor.

- Rusya-AB ilişkilerinin gelişmesi önündeki ana engellerden biri vize rejimi. Vizelerin kaldırılması, işbirliğini yukarıya taşımada itici güç olabilir.

- NATO'nun genişlemesi, İttifak'ın Rusya sınırları yakınındaki altyapısı ile askeri yapılanması Moskova'yı tedirgin ediyor.

- Rusya, NATO ile ilişkilerini İttifak'ın eşit diyalog kurmaya hazır olma durumuna göre inşa edecek.

- Rusya, NATO ve ABD'nin küresel füze savunma sistemi planlarını tehdit olarak görüyor ve buna yanıt verme hakkını saklı tutuyor.

ASYA POLİTİKASI

Rusya ve Çin'in küresel konulardaki pozisyonu birbiriyle örtüşüyor. Moskova, Pekin ile ilişkileri pekiştirmeye devam edecek.

- Rusya, Çin Halk Cumhuriyeti ile kapsamlı, eşit, güvene dayalı ortaklık ve stratejik iletişimi artırmayı sürdürecek, işbirliğini tüm alanlarda aktif şekilde geliştirecek.

- Rusya, Japonya ile iyi komşuluk ilişkileri geliştirmeye devam edecek. Moskova, Asya Pasifik bölgesinde istikrarı ve güvenliği temin etmek amacıyla Japonya ile iki tarafa da katkı sunacak işbirliğini daha üst seviyelere taşıyacak.

- Rusya, Kore yarımadasında ihtilafın ve gerilimin azalması ve taraflar arasında diyalog yoluyla uzlaşma sağlanması yönünde çağrı yapıyor.

- Moskova, Asya Pasifik'teki pozisyonunun güçlenmesini dış politikada stratejik öneme sahip vektörlerden biri olarak görüyor.

ARKTİK BÖLGESİ

Rusya, Arktik bölgesine siyasi ve askeri cepheleşme unsurları getirmeye ve bölgedeki uluslararası etkileşimi politize etmeye yönelik tüm girişimlere sert biçimde karşı koyacak.

- Rusya, Arktik bölgesi de dahil olmak üzere Kanada ile ilişkileri karşılıklı çıkarlara saygı duyulması temelinde geliştirmeye hazır.

MEDYA

Moskova yönetimi, Rus medyasının yurtdışındaki konumunu güçlendirmek ve enformasyon güvenliğini korumak amacıyla modern teknolojiler kullanmaya devam edecek.

YORUMLAR 2
  • Sinoplu Hamdi 7 yıl önce Şikayet Et
    biz müslümanlar kuran ne diyorsa peygamberimizin sünneti ne ise onu uygulamalıyız biz kurana ve şeriata karşı olanlarla savaşıp boyun eydirmeliyiz. Allahımızın müslümanlara allah yolunda canıgızla malıgızla cihad edin diye buyuru var. Kafire biz müslümanlıtan taviz veremeyiz müslümanların görevi tebliğ ve allahın adaletine karşı koyanla savaşmakla mûkellef. Kafirin etkisinden müslümanların kurtulması için lazer silahı projem var. Şeriatçılar imal etsin. 1.metalli enerjiye duyarlı lazer . 2. Zehirleyen lazer. Nasıl yapılcanı biliyorum.
    Cevapla
  • Hikmet Toker 7 yıl önce Şikayet Et
    Yaw biz dunya insanlari olarak, ayni yaraticinin yarattigi kullar olarak dunya'da baris istiyoruz. Cok sey mi istiyoruz? Putin ile Trump satranc oynasin kim kazaniyorsa onun dedigi olsun :)))
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR