İİT kendi Interpol’ünü kuruyor

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üye ülkeler, DAEŞ, Boko Haram ve FETÖ gibi terör örgütleri ile daha iyi mücadele edebilmek için Interpol benzeri bir yapı kuracak.

ABONE OL
GİRİŞ 03.12.2016 12:37 GÜNCELLEME 03.12.2016 12:37 DÜNYA
İİT kendi Interpol’ünü kuruyor
İİT kendi Interpol’ünü kuruyor

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üye ülkeler Avrupa Birliği benzeri bir yapılanmaya müzakere etti. İslami Kalkınma Fonu, aracılığıyla fakir İslam ülkeleri için 10 milyar dolarlık kaynak ayrıldı.

Toplantıda, DAEŞ, Boko Haram ve FETÖ gibi İslam ülkelerinin başına bela olan terör örgütlerine yönelik ortak hareket için de Interpol benzeri bir yapı kurulması kararlaştırıldı.

İslami İşbirliği Teşkilatı kültür kuruluşu IRCICA Başkanı Doç. Dr. Halit Eren, Türkiye’nin dönem başkanı olduğu İslam Ülkeleri Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi toplantısı sonrası değerlendirmelerde bulundu.

İslam ülkeleri arasında Avrupa Birliği benzeri bir yapılanmanın müzakere edildiğini söyleyen Doç. Dr. Eren, fakirlikle mücadeleye 10 milyar dolarlık bir fon ayrılacağını kaydetti. Doç. Dr. Eren, DAEŞ, Boko Haram, FETO ve PKK gibi İslam ülkelerinin başına bela olan terör örgütlerine yönelik ortak hareket için Interpol benzeri bir yapının kurulacağını ifade etti.

FAKİRLİKLE MÜCADELE

IRCICA Başkanı Doç. Dr. Eren, İslam İşbirliği Teşkilatı toplantılarının sonuncusunda 2016-2025 tarihlerini kapsayan 10 yıllık kalkınma planlarının yapıldığını anlattı.

Toplantının içeriğiyle ilgili bilgi veren IRCICA Başkanı Doç. Dr. Eren, “Toplantıda, OIC İş Birliği Teşkilatı ve ISEDAC çerçevesinde, ülkeler arasındaki ticaretin kurulması, geliştirilmesi, üye ülkeler arasında gümrük birliğine gidilmesi müzakere edildi. Daha önce de İslam İşbirliği Teşkilatı tarafından gündemine, İslam Kalkınma Bankası bünyesinde 10 Milyar Dolarlık bir fon ile az gelişmiş üye ülkelere yardım gelmişti. Fakirlikle mücadeleye karşı kullanılacak bir fon tüm İslam ülkelerinin öncelikleri arasına alındı” dedi

İslam ülkeleri arasında zengin ve fakir ülkelerin olduğuna dikkat çeken Halit Eren, bu zenginliğin, ülkelerinin refahına ve birliğine yönelik kullanılmasına engel dış faktörlere vurgu yaptı. Eren, “İslam dünyasında kasıtlı problemler çıkartılıyor. Yemen Savaşı, yanı başımızdaki Suriye ve Irak’taki iç karışıklıklar, bütün İslam ülkelerinin hem dikkatini hem servetini başka yere yönlenmesine neden oluyor. Kendi haline bırakılsa, İslam ülkelerinin kendi imkânları, kendi kaynakları kalkınmalarına ve gelişmelerine yeter” dedi.

TÜRKİYE'NİN NET DURUŞU

Eren, Ortadoğu coğrafyasında güven ve istikrarın önemine vurgu yaptığı konuşmasında Türkiye’nin rol model olarak diğer ülkelere örnek olması gerektiğine değindi.

İstikrar konusunun her şeyin başında geldiğine değinen Eren “Türkiye’de başta Cumhurbaşkanımızın önderliğinde gösterdiği dirayetli tavır bütün İslam ülkelerine cesaret ve güven veriyor. Yalnız İslam ülkeleri yöneticilerde değil halklarında da bunu görüyoruz. Türkiye’ye karşı teveccühüne şahit oluyoruz.Türkiye’nin Batı’nın çifte standardına karşı net duruşu, bütün İslam ülkelerine bir ümit kaynağı oluyor. Temennimiz Suriye’de yaşanan istikrarsızlığın ve iç savaşın, en kısa zamanda sona ermesi” diye konuştu.

TERÖRE KARŞI ORTAK MÜCADELE

İslam ülkelerinin gündeminde İslamafobiye hizmet eden, DAEŞ, Boko Haram ve FETÖ gibi örgütlerin faaliyetlerinin de olduğunu belirten Eren, ülkelerinin İslam İşbirliği Teşkilatı’nın dışişleri başkanları toplantısında konunun enine boyuna bütün ayrıntılarıyla ele alındığını söyledi.

Eren “Önce Özbekistan Taşkent’te yapılan İslam ülkeleri Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı’nda FETÖ bir terör örgütü olarak tanındı ve kınandı. 2 sayfalık uzun bir karar verildi. Karar tasarısı oy birliği ile geçirildi. Dolayısıyla hem FETÖ terör örgütü hem DAEŞ hem diğer Boko Haram gibi bütün terör örgütleri kınanıyor ve bunlara karşı ortak tavır alınmasıyla ilgili de arayış var.” dedi. 

INTERPOL BENZERİ YAPI

İslami İşbirliği Teşkilatı’nın kültür kuruluşu IRCICA Başkanı Doç. Dr. Halit Eren, İslam ülkelerinin bir araya gelerek oluşturacağı terörle mücadele yapılanmasından da bahsetti.

IRCICA Başkanı Doç. Dr. Eren, kurulması planlanan uluslararası polis teşkilatı Interpol benzeri yapı için şunları söyledi: “Nitekim zirve toplantısında İslam ülkeleri polis birliği kurulması Cumhurbaşkanımızın önerisiyle gündeme geldi ve onun altyapı çalışmaları devam ediyor. Bir polis teşkilatı kurulacak ama NATO gibi askeri bir teşkilat olmayacak. İslam ülkeleri polislerinin birlikte hareket etmesini sağlayacak bir yapı toplantıda masaya yatırıldı. İnterpol gibi İslam ülkeleri içinde polis teşkilatlar birliğini oluşturulacak bir yapı ve bunun altyapı çalışmaları da İstanbul’da başladı. Bu tür yapılar gelecekte İslam ülkelerinin güvenliği açısından kendi tedbirlerini kendileri alma imkânı sağlayacak” dedi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR