Açılan ilk kan bankası insanlara umut oldu

Suriye'nin Humus ilinin kuzey kırsalında, Esed rejiminin abluka altındaki ilçesi Rasten 'de, ilk kan bankası açıldı. Açılan kan bankası insanların sağlık sorunları için umut oldu.

ABONE OL
GİRİŞ 21.12.2017 14:05 GÜNCELLEME 21.12.2017 14:14 DÜNYA
Açılan ilk kan bankası insanlara umut oldu
Açılan ilk kan bankası insanlara umut oldu

Suriye'nin Humus ilinin kuzey kırsalında Beşşar Esed rejiminin kuşatmasındaki Rasten ilçesinde ilk kan bankası bölge halkının hizmetine girdi.

5 YILDIR ESED ABLUKASINDA TUTULUYOR

Suriye'nin orta kesiminde yer alan Humus'un kuzey kırsalı, yaklaşık 5 yıldır Esed rejiminin ve destekçisi yabancı teröristlerin ablukasında tutuluyor.

Muhaliflerin kontrolündeki Rasten'de ilçe hastanesi yönetiminin kişisel çabalarıyla kurulan ilk kan bankası, bölge halkına hizmet vermeye başladı.

KAN BANKASIYLA HASTALARIN SORUNLARINA ÇÖZÜM ÜRETİLECEK

Kan bankası sayesinde hastaların sorunlarının bir kısmına çözüm üretilmesi bekleniyor.

Rasten hastanesi yöneticilerinden Adnan Ebu Muhammed, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Kan bankasını açmamızın en önemli sebebi bölgedeki hastaların acil kana ihtiyaç duyması oldu." dedi.

Ebu Muhammed, kan bankasının hastalar ve hastane çalışanlarına çok zaman kazandırdığını belirterek "Buradan bütün kuzey kırsalındaki sağlık merkezlerine ihtiyaç duydukları kanı ve kan bileşenlerini ayırıp temin ediyoruz. Rasten dışındaki bölgelerde yaşayan hastalar da buradan yararlanacak." ifadesini kullandı.

Kan bankasında görevli Talal Ebu Ammar, merkezin bölgedeki sağlık merkezlerinin ihtiyacını karşılayacağının altını çizerek "Merkezimizde kan bileşenlerini ayırmaya yarayan santrifüj cihazı, kan titreşim aleti ve elde edilen kan ve bileşenlerini muhafaza edecek derin dondurucular bulunuyor." diye konuştu.

Laborant Ebu Haşim, "Eskiden hastalara plazma, eritrosit ve trombositler gibi kan bileşenlerinin naklinde büyük sorunlar yaşıyorduk, hastaları bazen başka bölgelere göndermek zorunda kalıyorduk. Rasten kan bankası sayesinde kan ve bileşenlerini kolaylıkla temin ediyoruz." dedi.

ESKİDEN KAN ARARKEN CAMİDEN ANONS GEÇİYORLARDI

Çocuğu, Akdeniz anemisi olarak da bilinen talasemi hastası olan Münir Hatib, "Oğlum talasemi hastası olduğu için sürekli kana ihtiyacı var. Kan merkezi açılmadan önce çok büyük sorunlar yaşıyordu. Özellikle de kan bağışı yapan kişileri bulmak çok zordu. Eskiden kan temini için camilerden anons geçerdik, kan bulmak çok zamanımız alırdı." ifadesini kullandı.

Kan bankasının kolaylıklarından yararlanan Ali İzzettin de "Rejimin Humus'un kuzey kırsalına uyguladığı abluka yüzünden kan bulmak ve tedavi görmek için il merkezine ulaşmak çok zordu. Son 6 yılda kan üniteleri ve uygun kan gruplarını temin etmekte büyük sıkıntılar yaşadık. Dolaysıyla kan ararken farklı yöntemlere başvururduk. Bazen telsizler vasıtasıyla anons yapardık." diye konuştu.

KUŞATMA BÖLGESİNDE YAPILAN EN BAŞARILI PROJE

İzzettin, yeni açılan kan merkezinin hastalara büyük kolaylık sağladığını ve kuşatma altındaki bölgede son dönemlerde yapılan en başarılı proje olduğunu vurguladı.

Rejim güçlerinin bölgeye tıbbi ürünlerin girişine izin vermemesi yüzünden, ihtiyaç duyulan ürünler bölgeye kaçak yollardan sokulmaya çalışılıyor.

KAYNAK : AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR