Nükleer santralden sızıntı başladı
Japonya'da bu sabah meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremin ardından, Kaşivazaki-Kariva nükleer santralinin bir reaktöründen radyoaktif su sızmaya başladı.
ABONE OLSantralın sahibi Tokyo Elektrik Enerjisi şirketinin bir sözcüsü, depremden sonra bir reaktörden radyoaktif su sızıntısı olduğunu söyledi.
Daha önce santralde depremden sonra yangın çıktığı, ancak sızıntı olmadığı açıklanmıştı.
Sızıntının insanlara ve çevreye zarar verip vermediği konusunda henüz bir açıklama yapılmadı.
Japon nükleer santrallerinin en şiddetli sarsıntılara dayanacak şekilde inşaa edildiği belirtiliyor. Ancak bu sızıntı, bu iddiayı tekrar tartışmaya açacak gibi görünüyor.
Zira, Japon kamuoyunun santrallere duyduğu güven, bazı elektrik şirketlerinin 1978 ile 2002 yılları arasında tesislerde meydana gelen bazı olayları gizlediklerini itiraf etmesinden sonra sarsılmış bulunuyor. Resmi yetkililerden gizlenen bu olaylarla ilgili soruşturma sürüyor.
Japonya ve nükleer enerji
Kaşivazaki-Kariva santrali, 7 kişinin ölmesine, yüzlerce kişinin de yaralanmasına yol açan, birçok binayı yerle bir eden, yolları kullanılmaz hale getiren depremin merkez üssüne sadece birkaç km mesafede bulunuyor.
Şiddetli sarsıntı sonucu, santralin elektrik transformatörlerinden birinde yangın çıktı ve radyoaktif su sızmaya başladı.
Japonya'da bugün enerji ihtiyacının yüzde 35 kadarı nükleer santrallerden karşılanıyor. Hükümet, enerji bağımlılığını azaltmak için bu oranı yüzde 40'a yükseltmeyi tasarlıyor.
Tokyo'nun 250 km güneyindeki Kaşivazaki-Kariva santrali 7 reaktörüyle 8 bin 212 megavat enerji üretiyor. Santral, dünyanın en güçlü santralleri arasında sayılıyor.
Bölgede 2004 ekiminde de aynı büyüklükte deprem meydana gelmişti. Japonya'daki bütün nükleer santrallerde, sismik alıcılar bulunuyor. Bunlar, sarsıntıyı hisseder hissetmez sistemi kapatıyor.
Ayrıca, santraller, sarsıntının şiddetinin azalmasını sağlamak amacıyla sert zeminlere inşa ediliyor. Sahile yakın santraller de tsunami-savar duvarlarla korunuyor.
1995 yılında 6 bin 400'den fazla kişinin öldüğü 7.2 büyüklüğündeki Kobe depreminde de bölgedeki nükleer reaktörler zarar görmediği açıklanmıştı. Buna rağmen, 1978'den kalma santral yapım kuralları daha da sıkılaştırılmıştı.
-
Yılmaz Çelik 17 yıl önce Şikayet EtNükleer santral . Dünya\'da kanserin kaynağı nedir biliyor musun kardeşim, hormon ve petrol içerikli kimyasal ürünlerdir. Sen meyve sebzeye dahi hormon koyarsan istersen bin tane kemoterapi merkezi kur kanseri durduramaz. Ayrıca gene söyledim T.C.\'de nükleer santral için bir alt yapı şuan oluşamaz çünkü sen yani sistem(devlet) olarak daha deterjan fabrikalarına dahi çevreyi kirletmelerinde söz geçiremiyorsun neyine nükleer santral yapacan?Beğen
-
dinçer cengiz 17 yıl önce Şikayet EtNükleer santral. Bize nükleer santrallerin ne kadar güvenli olouğunu söyleyen beyefendilere ithaf olunur. Çernobil faciası yüzlerce kilometre ötedeki Türkiye\'de yıllardır can alıyor. Santralin çevresine halen özel kıyafetler giyilmeden girilemiyor. Bir de buna benzer bir olayın Türkiye\'de yaşandığını düşünsenize... Ya da nükleer santralları hedefleyen bir terör saldırısı olduğunu düşünsenize... Aklın almayacağı ölçüde korkunç olasılıklar bunlar.. Nükleer santrale hayır...Beğen
-
hayri bekcan 17 yıl önce Şikayet Etidris karliova arkadaşıma cevaben. kardeşim fransada 76 tane nükleer santral var(aktif olan)nükleer enerji konsunda bilgi sahibi olan bir insanım. fransada okdar santral olmasına rağmen knserli hsta sayısı türkiyenin 10 da biri. neden biliyormuunuz çünkü tıp alanında izotop incelemsi ve kemoterapi çin yeniaraştırmalr santralledrde yapılıyor. yani kanser olan bir insan santrallerdeki araştımalar sayesinde iyileşme imkanı buluyor. bunu dikkate almak lazım. hiç bir bilimsel projemeizavrupasız olmuyor.neden nüükleer santralimiz olmadığı için.Beğen
-
Yılmaz Çelik 17 yıl önce Şikayet EtNükleer santral T.C. için masal. Nükleer enerji var ama istikrarlı ülkeler için var. Sorarım T.C. bir Japonya mı, bir Fransa mı, bir Almanya mı? Terörist örgütler ülkemizde çirit, atıyor, eylemler yapıyor ayrıca ülke olarak ne özelleştirmede, ne de devletleşmede başarılı olabildik, kimyasal fabrikalar ülkemizde çevreyi pisletirken sistem olarak bir denetleme dahi yapamıyoruz. Bu gibi sorunları düşününce T.C.\'nde nükleer santral yapılmasına şuan için uygun olmadığı görülüyor. Nükleer santral emekleyenden depar atmasını beklenmek olur.Beğen
-
idris karliova 17 yıl önce Şikayet Etkanser . 20 tane santral yapilirsa hapi yutariz. Ben adini anmak istemediim o hastaliktan cok korkuyorum. Dogal ve saglikli yasamdan yanayim. 7 bolgede referandum yapilsin. Hangi bolge istiyorsa, 1-2 tane oraya yapsinlar. benim gibi rahatsiz olanlar baska taraflara goc etsinler bu ulkede.Beğen