Nükleer santralden sızıntı başladı

Japonya'da bu sabah meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremin ardından, Kaşivazaki-Kariva nükleer santralinin bir reaktöründen radyoaktif su sızmaya başladı.

Bizi Takip Edin
GİRİŞ 16.07.2007 19:00 GÜNCELLEME 16.07.2007 19:00 DÜNYA
Nükleer santralden sızıntı başladı
Nükleer santralden sızıntı başladı

Santralın sahibi Tokyo Elektrik Enerjisi şirketinin bir sözcüsü, depremden sonra bir reaktörden radyoaktif su sızıntısı olduğunu söyledi.

Daha önce santralde depremden sonra yangın çıktığı, ancak sızıntı olmadığı açıklanmıştı.

Sızıntının insanlara ve çevreye zarar verip vermediği konusunda henüz bir açıklama yapılmadı.

Japon nükleer santrallerinin en şiddetli sarsıntılara dayanacak şekilde inşaa edildiği belirtiliyor. Ancak bu sızıntı, bu iddiayı tekrar tartışmaya açacak gibi görünüyor.

Zira, Japon kamuoyunun santrallere duyduğu güven, bazı elektrik şirketlerinin 1978 ile 2002 yılları arasında tesislerde meydana gelen bazı olayları gizlediklerini itiraf etmesinden sonra sarsılmış bulunuyor. Resmi yetkililerden gizlenen bu olaylarla ilgili soruşturma sürüyor.

Japonya ve nükleer enerji

Kaşivazaki-Kariva santrali, 7 kişinin ölmesine, yüzlerce kişinin de yaralanmasına yol açan, birçok binayı yerle bir eden, yolları kullanılmaz hale getiren depremin merkez üssüne sadece birkaç km mesafede bulunuyor.

Şiddetli sarsıntı sonucu, santralin elektrik transformatörlerinden birinde yangın çıktı ve radyoaktif su sızmaya başladı.

Japonya'da bugün enerji ihtiyacının yüzde 35 kadarı nükleer santrallerden karşılanıyor. Hükümet, enerji bağımlılığını azaltmak için bu oranı yüzde 40'a yükseltmeyi tasarlıyor.

Tokyo'nun 250 km güneyindeki Kaşivazaki-Kariva santrali 7 reaktörüyle 8 bin 212 megavat enerji üretiyor. Santral, dünyanın en güçlü santralleri arasında sayılıyor.

Bölgede 2004 ekiminde de aynı büyüklükte deprem meydana gelmişti. Japonya'daki bütün nükleer santrallerde, sismik alıcılar bulunuyor. Bunlar, sarsıntıyı hisseder hissetmez sistemi kapatıyor.

Ayrıca, santraller, sarsıntının şiddetinin azalmasını sağlamak amacıyla sert zeminlere inşa ediliyor. Sahile yakın santraller de tsunami-savar duvarlarla korunuyor.

1995 yılında 6 bin 400'den fazla kişinin öldüğü 7.2 büyüklüğündeki Kobe depreminde de bölgedeki nükleer reaktörler zarar görmediği açıklanmıştı. Buna rağmen, 1978'den kalma santral yapım kuralları daha da sıkılaştırılmıştı.

YORUMLAR 8 TÜMÜ
  • Yılmaz Çelik 19 yıl önce Şikayet Et
    Nükleer santral . Dünya\'da kanserin kaynağı nedir biliyor musun kardeşim, hormon ve petrol içerikli kimyasal ürünlerdir. Sen meyve sebzeye dahi hormon koyarsan istersen bin tane kemoterapi merkezi kur kanseri durduramaz. Ayrıca gene söyledim T.C.\'de nükleer santral için bir alt yapı şuan oluşamaz çünkü sen yani sistem(devlet) olarak daha deterjan fabrikalarına dahi çevreyi kirletmelerinde söz geçiremiyorsun neyine nükleer santral yapacan?
    Cevapla
  • dinçer cengiz 19 yıl önce Şikayet Et
    Nükleer santral. Bize nükleer santrallerin ne kadar güvenli olouğunu söyleyen beyefendilere ithaf olunur. Çernobil faciası yüzlerce kilometre ötedeki Türkiye\'de yıllardır can alıyor. Santralin çevresine halen özel kıyafetler giyilmeden girilemiyor. Bir de buna benzer bir olayın Türkiye\'de yaşandığını düşünsenize... Ya da nükleer santralları hedefleyen bir terör saldırısı olduğunu düşünsenize... Aklın almayacağı ölçüde korkunç olasılıklar bunlar.. Nükleer santrale hayır...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle