Tunus devrimi hedeflerinin ancak yarısında!

Eski Tunus Cumhurbaşkanı Munsif el-Merzuki, ekonomide beklenen başarıyı sağlayamayan Tunus devriminin ancak hedeflerinin yarısını gerçekleştirdiğini söyledi.

ABONE OL
GİRİŞ 15.01.2019 14:38 GÜNCELLEME 15.01.2019 14:38 DÜNYA
Tunus devrimi hedeflerinin ancak yarısında!
Tunus devrimi hedeflerinin ancak yarısında!

Tunus devriminin 8. yıl dönümü dolayısıyla Cezayir'in El-Habar gazetesine konuşan Merzuki, "Tunus devrimi iş, aş gibi ekonomik vaatleri henüz karşılayamadı. Tunus devrimi hedeflerinin ancak yarısını gerçekleştirdi." dedi. 

 

Tunus'un 2019'da gerçekleştireceği cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleriyle "karşı devrim girişimlerini" sonlandıracağını belirten Merzuki, "Tunus, bugün daha özgür. Basın, son noktasına kadar hür. Tunus halkının artık yeni bir anayasası ve demokrasiyi kuran gerçekten önemli kurumları var. Ama, geçiş süreci uzadıkça sorunlar da birikiyor." diye konuştu. 

TÜRKİYE VE KATAR'A ÖVGÜ

 

Tunus ordusuna silah ve teçhizat desteği dolayısıyla Türkiye'den övgüyle söz eden Merzuki, "Terörle mücadelede Avrupalıların aksine bize Türkler ve Katarlılar yardımcı oldu. Tunus'taki karşı devrim güçleri Türklerden ve Katarlılardan nefret eder." ifadelerini kullandı. 

Merzuki, terörle mücadelede Batılı ülkelerden yardım gelmediğinin altını çizerek, Tunus güvenlik birimlerinin terörle mücadeleyi çok zayıf ekipmanla yürütmeye çalıştığını hatırlattı. 

"DEVRİMİ YOK ETMEK İSTEYENLER ARASINDA BAE VAR"

Merzuki, görevi sırasında Tunus'un birçok ülke tarafından tarafından hedef alındığına dikkati çekerek şunları söyledi:

"Devrimi yok etmek isteyenler arasında Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) vardı. BAE'nin bizlere bu kadar düşmanca davranacağını hiçbir zaman tasavvur etmemiştim. Tunus'a finans terörünü saldılar. Arap Baharı deneyiminin başarısızlığı için üzerimize bozguncu basını musallat ettiler."

Tunus'un devrimden sonraki ilk cumhurbaşkanı Merzuki, Tunus halkının bilinci nedeniyle karşı devrimin başarıya ulaşamayacağı değerlendirmesinde bulundu.  

Munsif el-Merzuki, 2019'daki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olup olmayacağına henüz karar vermediğini, ancak bu konuda esas meselenin seçimlerin herhangi bir şüphe bırakmaksızın gerçekleştirilmesi olduğunu vurguladı.  

Devrik lider Zeynel Abidin bin Ali rejiminin kalıntılarının "tüm partilerin aynı, siyasetin rezil bir şey" olduğu şeklinde seçmenleri ikna etmeye çalıştığı yorumunu yapan Merzuki, bunun Tunusluların sandıklardan uzak durmasına ve seçimlere katılımın düşük olmasına yol açtığını söyledi.

SURİYE REJİMİNE İLİŞKİN TAVIR

Merzuki, Tunus'un 2012'de, cumhurbaşkanlığı döneminde, Suriye rejimiyle ilişkilerin koparılmasına ilişkin soruyu yanıtlarken, "Ben başından beri Suriye devriminin silahlı boyuta ulaşmasına karşıydım. Yıl 2013 olduğunda Suriye rejimi ve Beşşar Esed sivil halka varil bombalarıyla saldırarak vahşetin zirvesine yükselmişti. Sonra da benden bir insan hakları savunucusu olarak susmamı mı bekliyordunuz?" ifadelerini kullandı.

Tunus, 14 Ocak 2011'de Arap Baharı'ndaki ilk devrimi gerçekleştirmişti. Tunus'ta başlayan süreç kısa süre içinde Arap başkentlerine yayılarak kitlesel protestolara yol açmıştı.

Arap Baharı devrimlerinin ulaştığı diğer ülkelerin aksine Tunus, "karşı devrim, askeri darbe, iç savaş ve dış müdahale" gibi süreçlere kurban gitmeden, iktidarın seçim yoluyla değiştiği bir sisteme kavuşmuştu.

KAYNAK : AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR