Nazarbayev yeni kalkınma tedbirlerini açıkladı

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev 27 Şubat 2019 tarihinde Astana’da gerçekleştirilen Nur Otan Partisi 18. Olağan Kongresinde konuştu.

ABONE OL
GİRİŞ 27.02.2019 17:26 GÜNCELLEME 27.02.2019 17:26 DÜNYA
 Nazarbayev yeni kalkınma tedbirlerini açıkladı
Nazarbayev yeni kalkınma tedbirlerini açıkladı

Katılımcıları Partinin 20. yıldönümü vesilesiyle tebrik eden Kazakistan Devlet Başkanı Nur Otan’ın geçen süre içinde halkın güvenini kazanmış ve ülkenin istikrarlı gelişimini temin etme gücüne sahip yegane siyasi harekete dönüştüğünü söyledi.

 

Geçtiğimiz yıllarda elde edilen başarıları sıralayan Nursultan Nazarbayev bu süre zarfı içinde aşağıdakilerin gerçekleştiğini kaydetti:

- Dış ticaret hacmi 9 kattan fazla büyüdü;

 

- Kazakistan’a 320 milyar dolar civarında doğrudan yabancı yatırım yapıldı;

- Halkın gelirleri 16 kat büyüdü;

- 141 milyon metre kare konut inşa edildi;

- 1 400 modern hastane ve poliklinik, 2 865 yeni okul, kreş ve meslek yüksek okulu açıldı.

Bununla birlikte dünyanın kalıcı çalkantı dönemine girdiğini vurgulayan Nazarbayev doğru gelişim yönünü seçtiği ve toplumu belirlenen hedefler doğrultusunda mobilize ettiği takdirde Kazakistan’ın gelecekten endişe etmeyeceğini ifade etti.  

Nur Otan Kongresinin Partinin 2030 yılında kadarki “Refah Toplumu: 10 yılın 10 hedefi” adlı programını ele alacağını söyleyen Nazarbayev önümüzdeki 10 yılın Kazakistan’ın en gelişmiş 30 ülke arasına girmesi bakımından kritik olacağını kaydetti.

Halkımın yarın değil, bugün mutlu olduğunu görmek istiyorum

Geleceği düşünürken günümüzün de unutulmaması gerektiğini söyleyen Kazak Cumhurbaşkanı bir sosyal devlet olan Kazakistan’ın temel önceliğinin vatandaşların yaşam standartlaını yükseltmek olduğunu vurguladı. Halkın yarın değil, bugün mutlu olduğunu görmek istediğini ve 2019 yılında devlet bütçesinin yüzde 45’inden fazlasının sosyal alandaki harcamalara tahsis edildiğini ifade eden Nursultan Nazarbayev sosyal politikaların 3 ana doğrultuda gerçekleştirileceğini belirtti:

1. Gelirlerin arttırılması ve az gelirlilerin desteklenmesi;

2. Az gelirlilerin konut meselelerinin çözümü ve eğitim ve sağlık alanlarının geliştirilmesi;

3. Kapsamlı bölgesel kalkınma.

Bu çerçevede Kazakistan Devlet Başkanı en yakın zamanda aşağıdaki adımların atılacağını ifade etti:

- 1 Temmuz 2019’dan itibaren az gelirli kamu çalışanlarının maaşlarına yüzde 30 zam yapılacak;

- İl ve ilçelerde vatandaşlarla temas halinde çalışan alt kademe kamu çalışanlarının maaşlarına ortlama yüzde 25 zam yapılacak;

- Dört ve fazla çocuk sahibi ailelere çocuk başına yapılan yardım miktarı aylık 15 000 tengeden 21 000 tengeye çıkarılacak;

- Engelli çocuk sahibi ailelere yapılan yardım miktarına yüzde 30 zam yapılacak;

- “Nurlu Yer” programı kapsamında az gelirli ailelerin istifadesi için 40 binden fazla kiralık daire inşa edilecek;

- 2025 yılına kadar il ve ilçelerdeki karayollarının yüzde 95’i onarılacak. Tüm havaalanları, otogar ve tren garları modernizasyondan geçirilecek.

- Astana, Almatı ve Şımkent gibi büyük şehirlerin problemlerini çözmek için 2019-2021 yılları için ek 90 milyar tenge tahsis edilecek. Küçük şehirlerin kalkınması için önümüzdeki üç yılda ek olarak 30 milyar tenge tahsis edilecek.

- Köylerin ve kasabaların kalkınması için tarım ve hayvancılık desteklenecek, her türlü altyapının geliştirilmesine ivme kazandırılacak. Bu amaç için 2019-2021 yılları arasında 90 milyar tenge tahsis edilecek.

Bu ve diğer amaçlar için önümüzdeki 3 yılda 2 trilyon tenge harcanacağını belirten Nursultan Nazarbayev Kazakistan’da Hükümetin değiştiğini hatırlattı ve yeni Kabinenin Valilerle birlikte verilen talimatların gerşekleştirilmesi için hemen çalışmaya başlaması gerektiğini vurguladı. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR