Boeing tartışmalı yazılımı güncelleme karar aldı!

Önce Endonezya daha sonra Etiyopya'daki aynı tip iki yolcu uçağının düşmesi ve toplam 346 insanın can vermesi sonucu tartışmaların ortasındaki Boeing şirketinden önemli hamle geldi. Yaşanan kazalar sonrası hisselerinde yüzde 10'luk kayıp yaşayan şirket, en büyük rakibini geçmek için geliştirdiği o yazılımı güncelleme kararı aldı. Çok sayıda ülke ise bu kaza sonrası harekete geçti.

ABONE OL
GİRİŞ 12.03.2019 11:24 GÜNCELLEME 14.03.2019 10:27 DÜNYA
Boeing tartışmalı yazılımı güncelleme karar aldı!
Boeing tartışmalı yazılımı güncelleme karar aldı!

Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'dan Kenya'nın Nairobi kentine uçuş yapan Boeing 737 Max 8 tipi yolcu uçağı, Pazar sabahı 149 yolcu ve 8 mürettebatı ile düşmüştü. Korkunç kaza sonrası uçakta bulunan 157 kişi de hayatını kaybetmişti.

2018 yılı üretim tarihli uçağın aynı modeli 29 Ekim 2018'de adı yine büyük bir kazaya karışmıştı. Endonezya Lion Havayolları'na ait Boeing 737 Max 8 tipi uçak, Jakarta-Pangkalpinang seferini yaparken denize düşmüş, 181 yolcu ve 8 mürettebat yaşamını yitirdi.

 

 

Etiyopya ve Endonezya'daki kazalar sonrası dün, Çin, Endonezya ve Etiyopya Boeing 737 Max 8 tipi uçaklarının uçuşlarına engel koyma kararı almıştı.

BUGÜN İKİ KRİTİK GELİŞME YAŞANDI

Dün yaşanan bu gelişmelerin ardından bugün önemli iki gelişme yaşandı. Brezilya'nın Gol Hava Yolları, Meksika'nın hava yolu şirketi Aeromexico ve Hindistan'ın havayolu şirketi Jet Airways Boeing 737 Max 8 tipi uçaklarını seferlerinden çektiğini açıklarken, Malezya, Avustralya ve Arjantin'in hava yolu şirketi Aerolineas Argentinas B737 Max 8 tipi uçakların kullanımını geçici olarak durduracağını duyurdu. Singapur Sivil Havacılık İdaresi ise bu uçakların ülkeye giriş ve çıkışlarının bir süreliğine yasaklandığını belirtti.

Norveç ve İngiltere de Boeing 737 MAX 8'in kullanımına yasak getirdi. Hava sahasını da bu uçaklara kapattığını bildirdi.

Güney Kore ulaştırma yetkilileri, 737 Max kullanan yerel bir hava yolu şirketine güvenlik denetimi yapıldığını belirterek, bu süreçte bu uçakların seferlerinin durdurulduğunu kaydetti.

İkinci gelişme ise tartışmaların odağındaki Boeing şirketinden geldi. Quartz'ın Asya bürosunun şefi Tripti Lahir imzalı haberde şirket, Boeing 737 Max 8'in daha güvenli hale gelmesi için çok tartışılan o yazılımını güncelleme kararı aldı.

Reuters'ta yer alan haberde ise, Boeing'in Endonezya'daki kazadan sonra yaklaşık 2 aydır uçağın daha güvenli bir hale getirilmesi için yeni bir yazılım üzerinde çalıştığı belirtildi.

İŞTE BOEİNG'İN EN BÜYÜK RAKİBİ OLAN AİRBUS'I GEÇMEK İÇİN GELİŞTİRDİĞİ O YAZILIM

Boeing, Avrupalı rakibi Airbus'ın orta mesafede daha verimli yakıt kullanan A321 model güncellemesine karşı geliştirdiği 737 Max modellerinde, uçak motorunu daha etkin hale getirmek için daha büyük bir motor inşa etmişti. Yeni motorun idaresi için de yeni bir uçuş kontrol yazılımı geliştirilmişti. Söz konusu yazılımın "kontrol yasası" adı verilen otomatik pilot aktifken pilotların müdahalesini devre dışı bırakan bir sistem içerdiği biliniyor.

Hatta kazanın 737 Max 8'lerin uçuş kontrol yazılımındaki pilot kontrolünü devre dışı bırakan bu özellikten kaynaklanmış olabileceği ihtimali üzerinde duruluyor.

Endonezya'da yaşanan kaza sonrası 737 Max'in bu özelliğiyle ilgili pilotların daha fazla bilgilendirilmesi gereğine vurgu yapılmış, pilotlara bu konuda kurslar verilmişti. Etiyopya Havayolları pilotlarının söz konusu kursları alıp almadığı bilinmiyor.

KAYNAK : Haber7 / Dış Haberler Servisi
YORUMLAR 17 TÜMÜ
  • Vatandaş 5 yıl önce Şikayet Et
    Her Ülke Bu Modele Yasak Getiriyor inşallah türkiye'deki hava yolları bunu fırsata çevirmez..
    Cevapla
  • nuri enver 5 yıl önce Şikayet Et
    Thy ve pegasus ta aldı mı bunlardan? Bilen car mu?
    Cevapla
  • Tahsin 5 yıl önce Şikayet Et
    THY hem 737 MAX 8 hemde 737 MAX 9 siparişi verdi
    Cevapla
  • NURI PASA 5 yıl önce Şikayet Et
    Bilen car. Deyi dayı ayrı yazacam derken doğru becerebilen ancak, Taya çeviren güzel yürekli insan. Almadı. Sipariş verdi ancak. Suç uçakta değil yazılımda. Merak etme biz biraz geriden geliriz.
    Cevapla
  • Fehmi 5 yıl önce Şikayet Et
    Avrupadaki boengler neden dusmuyor
    Cevapla
  • LAMW 5 yıl önce Şikayet Et
    güzel tespit. fazla zorlama yinede . sonra bizim gibi insanlara komplo teorisyeni diyorlar. paronayak diyorlar.. yazılım senin olmadıktan sonra tek bir bozucu kodla zahmetsiz uçak düşürebilirsin. yerli olmayan hiç bir şeye güvenmemek lazım. bilgi silahtır. Ülkemde yeterince önemsenmese de hala
    Cevapla
  • Yakub 5 yıl önce Şikayet Et
    Bence yazılım her ülkenin kendine ait olmalı.
    Cevapla
  • hüdai ÇAKMAK 5 yıl önce Şikayet Et
    Trump yakında yasaklayan ülkelere tehditlere başlar. Engel olmazlarsa bu olay domino etkisi yapacaktır. Bu da ABD ekonomisinin çöküşü demektir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR