Filipinler ve Kanada arasında çöp savaşı!

Filipinler ile Kanada arasında ‘savaş tehdidine’ kadar varan çöp tartışması 'tatlıya bağlanıyor'. Kanada, çöplerini geri almayı ve tüm sevkiyat masraflarını karşılamayı kabul etti. Ancak sürecin haftalar boyunca sürebileceğini açıklaması Filipinli yetkilileri kızdırdı. Yetkililer, "15 Mayıs son gün" dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 08.05.2019 11:07 GÜNCELLEME 08.05.2019 11:18 DÜNYA
Filipinler ve Kanada arasında çöp savaşı!
Filipinler ve Kanada arasında çöp savaşı!

Fox News'in Filipinli yetkililerden aktardığına göre, Kanada yedi yıl sonra çöplerini geri almayı kabul etti. Kanada, çöplerin ülkeye getirilmesi konusunda tüm masrafları üstlenecek. Filipinler, ilk olarak 69 konteyneri göndermeyi planlıyor. 

 

 

KANADA 'BÜROKRATİK İŞLEMLERİ' GEREKÇE GÖSTERİYOR

Filipinli yetkililer çöplerin alınması için 15 Mayıs'ı son tarih olarak belirledi. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Kanadalı yetkililer ise, bürokratik işlemleri gerekçe göstererek taşıma sürecinin "haftaları bulabileceğini" açıkladı.

 

 

Filipinler Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Kanada’nın ‘bürokrasiyi’ öne sürerek süreci yavaşlattığı belirtildi.

Dışişleri Bakanı Teddy Locsin Jr.ise Kanada’yı uyararak, ‘sözde diplomatik işlemlerin’ Filipinler’i durdurmayacağını vurguladı. Devlet Başkanı Rodrigo Duterte’nin 15 Mayıs’a kadar çöplerin alınmasını beklediğini söyleyen Bakan, “Bu beklenti karşılanacak aksi takdirde…” ifadelerini kullandı.

DUTERTE: BİZ ÇÖPLÜK MÜYÜZ?

Kanada merkezli özel bir şirket, 2013-2014 yılları arasında Manila limanına toplam 2450 ton çöp taşıyan 103 konteyner bırakmıştı.

Konteynerlerin üzerinde ‘geri dönüştürülecek plastikler’ yazıyordu ancak Filipinli yetkililer tarafından yapılan inceleme sonucu çöplerin geri dönüştürülemeyeceği anlaşılmıştı. Yetkililer, kargodan sorumlu şirketin gerekli izinlere sahip olmadığını belirterek çöpün yasa dışı olduğunu açıklamıştı.

Kanada’nın çöpünü geri almamasına pek çok kez tepki gösteren Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, “Biz çöplük müyüz? Kanada ile savaş açabiliriz. Onları alaşağı da edebiliriz. Çöplerini geri vereceğim, ne olursa olsun” demişti.

YORUMLAR 1
  • abdullah 4 yıl önce Şikayet Et
    aferin len duterte. adamsın..
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR