'Türkiye, S-400'den vazgeçerse hiçbir şeyin arkasında duramaz'

ABD Savunma Bakanı Vekili Patrick Shanahan, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'a gönderdiği mektup ile, adeta Türkiye'yi S-400 üzerinden F-35'leri vermemekle tehdit etti. Strateji Uzmanı Emekli Tuğgeneral Dr. Naim Babüroğlu ve Eski Genelkurmay İstihbarat Dairesi Başkanı emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, ABD'nin tutumuna tepki göstererek kararlılık mesajı verilmesi gerektiğini vurguladı.

ABONE OL
GİRİŞ 08.06.2019 15:46 GÜNCELLEME 08.06.2019 15:47 DÜNYA
'Türkiye, S-400'den vazgeçerse hiçbir şeyin arkasında duramaz'
'Türkiye, S-400'den vazgeçerse hiçbir şeyin arkasında duramaz'

Eski Genelkurmay İstihbarat Dairesi Başkanı emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, katıldığı bir televizyon programında, ABD'nin F-35 mektubunu değerlendirdi. ABD'nin yaptığının çok büyük terbiyesizlik olduğunu söyleyen Pekin, "ABD zaten Patriotları vermeyecek. Türkiye, S-400'den vazgeçerse hiçbir şeyin arkasında duramaz. Asla taviz verilmemeli" dedi.

 

 

Hulusi Akar'a özel F-35 mektubu: Haberiniz olsun, ülkeden göndereceğiz

BABÜROĞLU: TÜRKİYE MÜTEKABİLİYET ESASINA UYGUN ADIM ATACAKTIR

 

 

Demirören Haber Ajansı'nın (DHA) sorularını yanıtlayan Strateji Uzmanı Emekli Tuğgeneral Dr. Naim Babüroğlu ise "ABD öteden beri bu yaptırımları dillendiriyordu. Bu kez, bir mektupta sıralamış oldu. Bağımsız bir ülke olarak Türkiye'nin elbette S-400 sistemini alma hakkı var. Ancak, Türkiye bir NATO üyesi ve Rusya'dan stratejik düzeyde bir silah sistemi aldığında, bazı maliyetlerin olacağı beklenmeli. Yani, ABD ve NATO, Türkiye'nin S-400 sistemini alması durumunda ağır yaptırımlarla karşı karşıya kalacağını söylüyorlar. ABD Başkanı Trump'ın yönetim tarzı da dikkate alındığında, Türkiye'yi olumsuz etkileyecek ekonomik adımları da atacağını hesaba katmak gerekiyor" diye konuştu.

Eski Genelkurmay İstihbarat Dairesi Başkanı emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin (solda) Strateji Uzmanı Emekli Tuğgeneral Dr. Naim Babüroğlu (sağda)

Türkiye'nin karşı karşıya kaldığı ekonomik sorunlara dikkat çeken Dr. Babüroğlu, "Doğu Akdeniz'de enerji ve güç mücadelesinde ABD'nin karşı cephede yer alması; Suriye'de Fırat'ın doğusunda oluşturulması öngörülen Güvenli Bölge-Tampon Bölge; Fırat'ın batısında Türkiye'nin var olan askeri varlığı; İdlib'in geleceği; Suriye'de Menbiç ve Fırat'ın doğusunda ABD'nin desteklediği PYD/PKK terör örgütünün varlığı; Kuzey Irak'ta PKK terör örgütünün durumu; Karadeniz'de güç mücadelesi; ABD'nin İran'a olası operasyon girişimleri. Ortaya çıkan bu stratejik resimde, Türkiye'nin çevresinde tehdit üreten bir coğrafya var. S-400'ün Türkiye'ye konuşlandırılmasının başlamasıyla birlikte, ABD'nin ve NATO'nun her cephede gerginliği tırmandıracağını görmek sürpriz olmayacak. Bununla beraber, F-35, Türkiye'nin bölgedeki ağırlığı ve caydırıcılığı yönünden, 2020'den itibaren TSK için kritik önemde" ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE NE YAPACAK?

Babüroğlu bundan sonra Türkiye'nin neler yapabileceğini de şöyle sıraladı: "Türkiye, ABD Savunma Bakanı'nın gönderdiği bu mektuba, "Mütekabiliyet Esası" çerçevesinde bir adım atacaktır. Rusya'dan S-400 sistemini alma kararlılığı devam edecekse, bu durumda, ABD'de F-35 Savaş Uçağı eğitimi gören personel, 31 Temmuz 2019 tarihi beklenmeden geri çağrılmalıdır. Peki, tarih tekerrür eder mi? Yıl 1975, 25 Temmuz. 1974'te uyguladığı silah ambargosunu kaldırmadığı için, ABD'nin Türkiye'deki 21 üs ve tesisi kapatılmıştı. Üs ve tesislerde ABD'nin beş bin sivil ve asker personeli vardı. Bu durumda, Türkiye'nin Rusya ve İran'la işbirliğini artırarak, tehditlere karşı koyabilecek politika ve stratejilerin belirlenerek geliştirilmesi en doğru yöntem. Suriye için, Adana Mutabakatı'nı aktif duruma getirmek ise önemli bir kilometre taşı olacak. S-400 düne kadar etkili bir silah sistemiydi, şimdi ise bir tehdit durumuna geldi."

KAYNAK : DHA
YORUMLAR 100 TÜMÜ
  • Yorumcu 4 yıl önce Şikayet Et
    S400'den vazgeçersek,herkes bize güler ve alay eder! Korkmaya gerek yok,dik duramazsak biteriz!!!
    Cevapla
  • doğrucu 4 yıl önce Şikayet Et
    S 400 den vaz geçmek intihar etmekten başka bir şey değildir.Vazgeçeceğimizide düşünmüyorum.S 400 den vazgeçmek demek egemenlik haklarımızdan vazgeçmek demek .Şu ana kadar yaptığımız bütün doğruları çöpe atmak demek.korkunun ecele faydası yok.Biz Abd ve nato ile eninde sonunda savaşacağız.bu savaşın sonunda onların analarından emdiklerini burunlarından fitil fitil getirmeliyiz.S 400 alırsak hava üstünlükleri de sona erer.bizimle karada hiç bir devlet savaşamaz.
    Cevapla
  • Sosyalizasyonn 4 yıl önce Şikayet Et
    Defalarca kez bu bitmiş bir anlaşmadır dedikten sonra asla vazgeçilmemelidir. Bu yurt içi hem yurtdışında çok ciddi bir prestij kaybı olur. Kesinlikle 31 Temmuz beklenmeden personel çağrılmalı, İncirlik personeli nede 31 Temmuza kadar ülkeyi terketmeleri yönünde mütekabiliyet gösterilmedir. SU-57 yönünde de tercih gösterilmesi gerekir. ABD dolar imparatorluğunun sonunu getirecek yerel paralar ile ticarete ağırlık verilmelidir.
    Cevapla
  • Misafir 4 yıl önce Şikayet Et
    ABD nin Türkiyedeki üstlerini kapatmakla tehdit edelim kesinlikle abd ye taviz yok
    Cevapla
  • Tccc 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu olayın arkasında Yahudiler var adamlar Fırat ve Dicle arasındaki topraklara göz dikmiş alırsak savaş çıkacak bence
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR