İran'dan dünyayı şoke eden hamle! Resmen duyurdu

İran Atom Enerjisi Kurumu Sözcüsü Behruz Kemalvendi, ülkesinin yüzde 4,5 seviyesindeki zenginleştirilmiş uranyum stokunun 370 kilograma ulaştığını açıkladı.

ABONE OL
GİRİŞ 14.08.2019 06:04 GÜNCELLEME 14.08.2019 07:44 DÜNYA
İran'dan dünyayı şoke eden hamle! Resmen duyurdu
İran'dan dünyayı şoke eden hamle! Resmen duyurdu

Kemalvendi, İran devlet medyasında yer alan açıklamasında, zenginleştirilmiş uranyum stoku ve seviyesiyle ilgili bilgi verdi.

 

 

Ülkesinin yüzde 4,5 seviyesindeki zenginleştirilmiş uranyum stokunun 300 kilogram sınırının üzerine çıkarak 370 kilograma ulaştığını ve miktarın hızla artacağını belirten Kemalvendi, ağır su stokunu da 130 tonun üzerine çıkaracaklarını ve bu konuda herhangi bir sınırlamalarının olmadığını kaydetti.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 5 daimi üyesi ve Almanya ile İran arasında 2015'te imzalanan Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) olarak adlandırılan nükleer anlaşma, Tahran'a yüzde 3,67 oranında uranyum zenginleştirme faaliyetini sürdürme hakkı veriyor. Anlaşma çerçevesinde İran, en çok 300 kilogram uranyumu elinde tutabiliyor. 

 

 

Anlaşma, İran'a 300 kilogramın üzerindeki uranyumu uluslararası piyasada satarak karşılığında doğal uranyum alabilme imkanı tanıyor.

İran, ayrıca anlaşmaya göre ağır su stokunu 130 tonun altında tutmak zorunda ve aşımı halinde ülke dışına çıkarmakla yükümlü bulunuyor.

ABD yönetimi, nükleer anlaşmadan Mayıs 2018'de tek taraflı çekilerek İran'a yönelik yaptırımları geri getirmişti.

Tahran yönetimi, ABD'nin nükleer anlaşmadan çekilmesinin ardından başlattığı ekonomik yaptırımlar nedeniyle anlaşmadan kaynaklı çıkarlarına ulaşamadığını bildirmiş, anlaşmaya taraf ülkelerden (Rusya, Çin, İngiltere, Almanya ve Fransa) söz konusu çıkarlarını temin etmelerini isteyerek, taleplerinin yerine getirilmemesi üzerine uranyum oranı ve miktarıyla ilgili taahhütlerini gerçekleştirmeyeceğini açıklamıştı. 

YORUMLAR 21 TÜMÜ
  • Yagmur 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu araplara güven olmaz. Sırf abd düşmanı diye irani destekleyenler bunu bilsin...
    Cevapla
  • xxxx 4 yıl önce Şikayet Et
    Sahsen iranin nükler silaha ship olmasini isterim,, ve abd tekrar masaya dönerse Iranin yerinde olsam ekonomik zarari karsilamk sertiyla masaya gelirim,, Abd hala dünyanin tek süper gücü ama polisi degil abd ye hadini birilerinin bildirimesi lazim,
    Cevapla
  • Sevda 4 yıl önce Şikayet Et
    Arkadaslar neden insanlar güzel birsey düsünmüyor.sürekli bomba silah kan gözyasi..düsmanim dahi olsa bir annenin gözyasina ve bir cocugun bir ömür anne babasiz kalisina dayanamam....hani hepimiz adem ve havanin cocuklariydik....neden insanlar birbirlerine kan kusturuyor....neden bütün bunlar neden
    Cevapla
  • Halil 4 yıl önce Şikayet Et
    Helal olsun irana. Ilk defa takdir ettim. Herkese asıl anladığı dilden konuşmak lazım. Abd dünyayı patlatacak kadar zaten atom bombası üretti. Sıra artık Müslüman ülkelere geldi.
    Cevapla
  • Uran 4 yıl önce Şikayet Et
    İranın nüve silahına sahib olması ABD-nin bu silaha sahib olmasından daha tehlikeli
    Cevapla
  • hemmet 4 yıl önce Şikayet Et
    Amerikanın, israilin anlayacağı tek yöntem vardır, nükleer bombalarla tepesine ineceksin.
    Cevapla
  • Uran 4 yıl önce Şikayet Et
    İran nükleer silaha sahib olacaq Amerikanın, israilin tepesine inecek. Çok safsın kardeşim.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR