İran nükleer faaliyetlere hız kazandıracak

İran ABD'nin yaptırımlarından korunmak için, petrol satışını garanti altına almak istediğini belirtmiş, Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile müzakerelere başlamıştı. Sabah saatlerinde İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Irakçi anlaşmanın sinyallerini vermişti. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası, anlaşmanın şimdilik mümkün olmadığını duyurdu, müzakarelerin "iyi gittiğini" ifade etti.

ABONE OL
GİRİŞ 04.09.2019 12:45 GÜNCELLEME 04.09.2019 12:45 DÜNYA
İran nükleer faaliyetlere hız kazandıracak
İran nükleer faaliyetlere hız kazandıracak

İran, nükleer anlaşmayı eksiksiz uygulamak için, ABD'nin uyguladığı yaptırımlardan korunmayı şart koşmuştu. Bunun neticesinde geçtiğimiz günlerde Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un arabuluculuğuyla devam eden müzakerelerde, İran petrol satışının garanti altına alınması ve bankacılık sorunlarının giderilmesi gerektiğini belirtmişti. 

"PETROL GELİRLERİNİ SAĞLAYIN, NÜKLEER ANLAŞMAYA DÖNELİM"

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Seyyid Abbas Irakçi, bugün sabah saatlerinde 14. Bled Stratejik Forumu için bulunduğu Slovenya'nın başkenti Ljubljana'da, "İran 15 milyar dolar aldıktan sonra, P4+1 (Çin, Rusya, Fransa, İngiltere ve Almanya) ülkeleri ile müzakereye hazır olacak. İran defaatle petrol gelirlerini kullanılabilir bir şekilde sattığı takdirde, nükleer anlaşmayla ilgili attığı adımlardan geri dönebileceğini ifade etmiştir. Ruhani - Macron telefon görüşmesinde Macron’a Avrupa’nın ya İran’dan petrol alması gerektiği, ya da İran’ın petrol gelirlerine eşdeğer bir kredi limiti tahsis edilmesi gerektiği belirtildi" açıklamasında bulunmuştu.

 

 

Abbas Irakçi, 15 milyar dolarlık kredi sağlanmadığı takdirde İran’ın taahhütlerini azaltma yönündeki adımların devam edeceğini söylemişti.

ANLAŞMA SAĞLANAMADI, ÜÇÜNCÜ ADIM ATILACAK

Reuters İran'ın Press TV'ye dayandırdığı habere göre, İran AB'nin 15 milyar dolarlık teklifini geri çevirdi. Irakçi'nin açıklamalarının aksine, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ile yaptıkları görüşmelerde bir neticeye ulaşamadıkları için nükleer anlaşmadaki taahhütlerini azaltma doğrultusunda bugün ya da yarın üçüncü adımı ilan edeceklerini söyledi. 

AB ile yaptıkları müzakerelerde ihtilaflı birçok önemli konuyu çözdüklerini, daha önce anlaşmazlık bulunan konuların 20 iken şimdi 3'e düştüğünü savunan Ruhani, "İran, AB ile nihai sonuca ulaşamadığı için nükleer anlaşmadaki taahhütlerini azaltmayla ilgili üçüncü adımın ayrıntılarını bugün ya da yarın ilan edecek ve onu uygulayacağız." dedi.

Ruhani, AB ile bugün ya da yarın bir neticeye varmalarının uzak ihtimal olduğuna dikkati çekerek, daha önce attıkları adımların ardından yaptıkları müzakerelerde bir neticeye ulaşamadıkları için üçüncü aşamaya geçtiklerini aktardı. 

MÜZAKERE YOLU AÇIK, GÖRÜŞMELER İYİ GİDİYOR

Üçüncü adımdan sonra da anlaşmanın taraflarıyla görüşmeye devam edeceklerini ve müzakere yolunun açık olduğunu dile getiren Ruhani, şunları söyledi:

"Üçüncü adım çok sarsıcı olmayacaktır fakat Atom Enerjisi Kurumu için çok önemlidir ve faaliyetlerine özel bir sürat kazandıracaktır." 

İran Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı Mahmud Vaizi de yeni adımı belirlenen sürede atacaklarını AB ülkelerine bildirdiklerini kaydederek, Fransa ile yaklaşık bir buçuk aydır sürdürülen görüşmelerin iyi ilerlediğini ve bir sonuca ulaşınca açıklanacağını ifade etti. 

Vaizi, Fransa ve AB ülkelerinin atılan adımlardan geri dönüş için kendileriyle müzakere halinde olduğunu ve bir iki hafta içinde bazı somut gelişmelerin olabileceğini belirtti. 

KAYNAK : Haber 7 / Dış Haberler Servisi
YORUMLAR 4
  • Hıdır BUDUR 4 yıl önce Şikayet Et
    PEYGAMBERİMİZİN VEDA HUTBESİNDE : Müminler! "Sözümü iyi dinleyiniz ve iyi belleyiniz. MÜSLÜMAN MÜSLÜMANIN KARDEŞİDİR ve böylece bütün Müslümanlar kardeştirler. Bir Müslüman kardeşinin kanıda, malıda helal olmaz.Ashabım! Muhakkak Rabbinize kavuşacaksınız. Oda sizi yaptıklarınızdan dolayı sorguya çekecektir. Sakin benden sonra eski sapıklıklara dönmeyiniz ve BİRBİRİNİZİN BOYNUNU VURMAYINIZ! Bu vasiyetimi burada bulunanlar bulunmayanlara ulaştırsın... OLABİLİR Kİ BURADA BULUNAN KİMSE, BUNLARI DAHA İYİ ANLAYAN BİRİSİNE ULAŞTIRMIŞ OLUR
    Cevapla
  • Asım 4 yıl önce Şikayet Et
    iran yapıyorsa, bizim de nükleere girmemiz lazım. kılıçtaroğlu duymasın.
    Cevapla
  • hjö 4 yıl önce Şikayet Et
    sürekli açıklama yapmayı bırakın yapın bir an önce nükleer bombayı sesimi duyun iran hükümeti
    Cevapla
  • Vatandaş 4 yıl önce Şikayet Et
    Batının ne kadar alçak ve seviyesiz olduğuna alın size bir kanıt daha; işi yokuşa sür haraç kesmeye çalış..
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR