AB'den İran'a nükleer anlaşma uyarısı!

Avrupa Birliği (AB), İran'ın nükleer anlaşmayla ilgili taahhütlerini "bir kenara bıraktığını" açıklamasının ardından Tahran yönetimine anlaşmanın yükümlülüklerini yerine getirme çağrısında bulundu.

ABONE OL
GİRİŞ 06.09.2019 13:57 GÜNCELLEME 06.09.2019 14:42 DÜNYA
AB'den İran'a nükleer anlaşma uyarısı!
AB'den İran'a nükleer anlaşma uyarısı!

Günlük basın toplantısında açıklamalarda bulunan AB Komisyonu Sözcüsü Maja Kocijancic, İran'ın nükleer anlaşma ve geliştirmenin sınırlanmasıyla ilgili taahhütlerini "bir kenara bıraktıklarını" ve bu alanda ülkenin ihtiyacı olan adımları atacaklarına yönelik açıklamasını "büyük endişeyle" karşıladıklarını belirtti. 

"AB, İran'ın nükleer anlaşmaya ilişkin yükümlülüklerini tam olarak yerine getirmeye devam ettiği müddetçe anlaşmaya olan bağlılığını sürdüreceğini açık ve tutarlı bir şekilde ifade etmiştir." diyen Kocijancic, Birliğin Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA) ile bu yöndeki gelişmeleri takip ettiğini vurguladı. 

Kocijancic, "İran'a nükleer anlaşmaya ilişkin tüm yükümlülüklerini yerine getirme ve bunlarla uyumsuzluk gösteren tüm faaliyetlerini geri çevirme çağrısında bulunuyoruz." ifadesini kullandı. 

AB'nin İran nükleer anlaşmasını korumak için bazı adımlar attığına dikkati çeken Kocijancic, bu çerçevede İran'a yönelik ABD yaptırımlarını bertaraf etmeyi planlayan özel amaçlı ticari mekanizmanın kurulduğunu anımsattı. 

İran'dan nükleer anlaşma açıklaması

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, nükleer anlaşma ve geliştirmenin sınırlanmasıyla ilgili taahhütlerini "bir kenara bıraktıklarını" ve bu alanda ülkenin ihtiyacı olan adımları atacaklarını açıklamıştı.

Başkent Tahran'da Yargı Erki Başkanı İbrahim Reisi ve Meclis Başkanı Ali Laricani ile bir araya gelen Ruhani, toplantının ardından yaptığı açıklamada, nükleer anlaşmadaki taahhütlerin azaltılmasıyla ilgili üçüncü adımın bugün hayata geçeceğini belirtmişti.

Zarif'ten AB yetkilisine 'nükleerde 3. adım' mektubu

İran'da yayın yapan ParsToday, Musevi'nin konuyla ilgili açıklamalarına yer verdi. Habere göre Musevi açıklamasında, İran Dışişleri Bakanı Zarif’in, AB Dış Politika Komiseri Federika Mogherini’ye bir mektup göndererek bu taahhüdün askıya alındığını bildirdiğini ifade etti.

Musevi, "İran Dışişleri Bakanı, bugün, Mogherini’ye bir mektup göndererek, Amerika’nın nükleer anlaşmadan çekilmesi ve İran aleyhine uygulanan ambargolar ve 3 Avrupa ülkesinin nükleer anlaşma çerçevesindeki taahhütlerini yerine getirmedeki acziyetinden dolayı İran’ın nükleer alandaki araştırma ve geliştirme taahhüdünü askıya aldığını bildirdi" ifadesini kullandı.

Musevi'nin, İran’ın taahhüdünün durdurulmasının detaylarının Uluslararası Atom Enerjisi Kurumuna (UAEK) bildirileceğini belirttiği; yine mektupta İran’ın iyi niyet göstergesi olarak nükleer anlaşmada kalan taraflarla tüm düzeylerde görüşmelerine devam etmeye hazır olduğu da vurgulandı.

 

 

KAYNAK : DHA
YORUMLAR 4
  • yalcin 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu nasıl bir anlaşma, İran her şeye bağlı kalsın bizde AB hiç bir şey yapmasin
    Cevapla
  • Ali 4 yıl önce Şikayet Et
    Iyi yapmislar. Ne ABD ne AB nede Rusya hic birine guven olmaz.
    Cevapla
  • Metin 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu İran'ın sesi çok çıkıyor. Şov yapıyorlar 15 yıldır. İcraat yok. Bunların mollalarında nur yok. Bizim sünni alimler, hocalar nur topu gibi. Dini bilgileri de koftur. En iyi alimler bizden çıkıyor. Nükleer bomba kullanmak haramdır diye sanki çok derin bilgi gerektiren fetva savururlar. Bunu bizim sünni çocuklar da biliyor.
    Cevapla
  • hasan 4 yıl önce Şikayet Et
    Helal olsun İran'a
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR