Netanyahu'nun 'orayı ilhak edeceğim' sözüne Ankara'dan jet tepki!

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, gelecek haftaki erken seçim için 'Kazanırsam Batı Şeria'daki Ürdün Vadisi'ni ilhak edeceğim' dedi. Netanyahu, Trump'ın 'barış planı'nın da bu ilhak için tarihi bir fırsat olduğunu söyledi. Netanyahu'nun bu sözlerine Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan tepki geldi.

ABONE OL
GİRİŞ 10.09.2019 20:53 GÜNCELLEME 10.09.2019 22:09 DÜNYA
Netanyahu'nun 'orayı ilhak edeceğim' sözüne Ankara'dan jet tepki!
Netanyahu'nun 'orayı ilhak edeceğim' sözüne Ankara'dan jet tepki!

Altı ay içinde ikinci kez erken seçime gidecek İsrail'de nisanda az farkla birinci çıkan ama koalisyon hükümeti kuramayan Likud lideri Benyamin (Bibi) Netanyahu, başbakanlık koltuğunu korumak için ilhak kartını yeniden açtı.

 

 

"BATI ŞERİA'NIN ÜRDÜN VADİSİ'Nİ İLHAK EDECEĞİZ"

İsrail kanallarından canlı yayımlanan açıklamada, Netanyahu, yeniden seçilirse, işgal altındaki Batı Şeria'nın Ürdün Vadisi'nde ve Ölü Deniz'in kuzeyinde İsrail egemenliğini tesis etmeye niyetlendiğini duyurdu.

 

 

"TRUMP'IN BARIŞ PLANI, İLHAK İÇİN TARİHİ BİR FIRSAT"

Bunun için Trump'ın İsrail seçiminden sonra açıklanacak 'barış planının' ve Trump'la görüş alışverişlerinin bekleneceğini sözlerine ekledi.

"Son aylarda bu yönde diplomatik çaba yürüttüm ve gerçekleşmesi için şartlar olgunlaştı" diyen Netanyahu, Trump yönetiminin 'barış planının' 17 Eylül'deki seçimden bir kaç gün sonra açıklanacağını ve Batı Şeria ile diğer bölgeleri ilhak etmek için 'tarihi fırsat' sağlayacağını söyledi.

ERKEN SEÇİMDE SAĞCI SEÇMENLERİN OYUNU ALMAYA YÖNELİK BİR ADIM

İsrail basını Netanyahu'nun bu vaadini, "Ülkede 17 Eylül'de yapılacak erken seçim öncesi sağcı seçmenlerin oyunu almaya yönelik bir adım" olarak yorumladı.

Zira son kamuoyu anketlerinde Netanyahu'nun partisi Likud'un az bir farkla da olsa seçimlerden ikinci parti olarak çıkacağı tahmin ediliyordu.

9 NİSAN'DA DA AYNI VAATTE BULUNMUŞTU, ABD'DEN DESTEK GELMİŞTİ

Netanyahu, 9 Nisan'daki genel seçimler öncesi seçimi kazanıp koalisyon hükümetini kurması halinde yine aynı vaatte bulunmuştu. ABD'nin İsrail Büyükelçisi David Friedman da İsrail’in Batı Şeria’nın bazı kısımlarını ilhak etmeye "hakkı olduğunu" iddia ederek, Netanyahu'ya destek vermişti.

ANKARA'DAN TEPKİ: FİLİSTİNLİ KARDEŞLERİMİZİN HAKKINI SONUNA KADAR SAVUNACAĞIZ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise, işgal altındaki Batı Şeria'da yer alan yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerini "İsrail'e ilhak etme" vaadinde bulunan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya Twitter'dan tepki gösterdi.

Çavuşoğlu, "Seçim öncesi her türlü yasa dışı, hukuksuz ve saldırgan mesajları vermeye devam eden Netanyahu'nun seçim vaadi ırkçı bir Apartheid devleti. Filistinli kardeşlerimizin hak ve hukukunu sonuna kadar savunacağız." mesajını paylaştı.

BATI ŞERİA'DA 250 YASA DIŞI YERLEŞİM YERİNDE 400 BİNDEN FAZLA YAHUDİ YERLEŞİMCİ VAR

İsrail'in 1967'de işgal ettiği Batı Şeria’da 250'ye yakın yasa dışı Yahudi yerleşim birimi bulunuyor ve buralarda 400 binden fazla Yahudi yerleşimci ikamet ediyor.

Uluslararası hukuka göre, işgal altındaki topraklarda tüm Yahudi yerleşim birimleri yasa dışı kabul ediliyor.

ÜRDÜN VADİSİ'NİN KONUMU VE ÖNEMİ

Ürdün Vadisi, İsrail'in 1967'de işgal ettiği Batı Şeria'da yer alıyor. 

Filistinlilerin Batı Şeria ve Gazze'de kurmak istedikleri olası Filistin devletinin doğu çeperini oluşturmasını öngördükleri Ürdün Vadisi, güneyde Ölü Deniz'den kuzeyde İsrail'in Beyt Şean kentine kadar uzanıyor.

2400 kilometrekare toprağa yayılan Ürdün Vadisi, Batı Şeria'nın yüzde 30'unu oluşturuyor.

Ürdün Vadisi, Şeria Nehri olarak da adlandırılan Ürdün Nehri'nin her iki yakasındaki verimli tarım arazilerinden meydana geldiğinden yaşamsal önemde.

Bugüne dek Filistinlilerle her türlü barış anlaşmasında Ürdün Vadisi'ni askeri kontrol altında tutmak istediklerini açıklamış olan gelmiş geçmiş İsrail hükümetlerinin Batı Şeria'yı yüzlerce Yahudi yerleşimiyle delik deşik hale getirmeleri de yaşayabilir bir Filistin devleti kurulmasını imkansız kılıyor.

YORUMLAR 65 TÜMÜ
  • murat 4 yıl önce Şikayet Et
    eyyy israil kaçacak yer bulamıy caksın.o gün geldiğnde.
    Cevapla
  • Azkaldı 4 yıl önce Şikayet Et
    Filistin gel desin yeter ki. İkili anlaşma win win.
    Cevapla
  • doğrucu 4 yıl önce Şikayet Et
    iSrail'in sonu yakın,Nasılki Firavun'nu Nemrut'u Callut'u mahvetmişse Allah (c.c.) İsrail'ide mahvedecektir.Şu an o şuurda müslümanlar hayatta olmasada elbet başlarına bir bela musallat edilecektir.Allah'ın vaadi haktır.gerçekleşecektir.Sizlere İsra suresinin 4,5,6,7.ayetlerini okumanızı tavsiye ederim.Kuzeyden gelecek olan Arslan şu an uykuda ve sesizce güçlenmekte.
    Cevapla
  • bebekkatiliisrail 4 yıl önce Şikayet Et
    insan göremedim sanki domuz var fotorafta
    Cevapla
  • Tcccc 4 yıl önce Şikayet Et
    Bence boş acıklama çavuş oglunun kaç yıldır hep aynı israel çözüm böyle olmamalı bence en kısa zamanda ege ordu komutanlıgı üzerinde ordu filistine yerleşsin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR