Kamp deniliyordu, korkunç detaylar ortaya çıktı

Hindistan, Assam eyaletinde Ulusal Vatandaş Sicili (NRC) tarafından oluşturulan nihai vatandaşlık listesinin dışında kalan ve çoğu Müslüman olan 1,9 milyon kişi için gözetim kampları kurmaya başladı. Reuters haber ajansının haberine göre, kampların durumu cezaevlerinden dahi kötü.

ABONE OL
GİRİŞ 11.09.2019 13:31 GÜNCELLEME 11.09.2019 13:31 DÜNYA
Kamp deniliyordu, korkunç detaylar ortaya çıktı
Kamp deniliyordu, korkunç detaylar ortaya çıktı

AA'nın haberine göre, Yeni Delhi yönetimi, Assam eyaletinde Ulusal Vatandaş Sicili (NRC) tarafından oluşturulan nihai vatandaşlık listesinin dışında kalan çoğu Müslüman 1,9 milyon kişi için gözetim kampları kuruyor.

 

 

Haberde, en az 10 kampın inşa edileceği, kampların her birinin üç bin kişi kapasiteli ve yedi futbol sahası büyüklüğünde olacağı belirtildi.

Yüksek duvarlarla çevrilmesi planlanan kamplarda okul ve hastanenin de bulunacağı, güvenlik güçlerinin devriye gezeceği belirtildi. 

 

 

"HAPİSHANELERDEN BİLE KÖTÜ"

İsminin açıklanmasını istemeyen bir polis memuru, kampa öncelikle Assam'daki hapishanelerde tutulan yaklaşık 900 kişinin konulacağını söyledi. Geçen yıl 2 tesisi ziyaret eden Ulusal İnsan Hakları Komisyonu'nda bir grup ise "Kampta kalacak kişiler, cezaevlerinde tutuklu bulunan mahkumların sahip olduğu hakların bile çoğuna sahip olamayacak." açıklamasında bulundu.

Hindistan Yüksek Mahkemesine tutuklu bulunan 900 kişinin salınması için dilekçe verildi. 

KONULACAĞI HAPİSHANENİN İNŞAATINDA ÇALIŞIYOR

Sözde kampın inşaatında çalışan 35 yaşındaki Sarojini Hajong isimli bir kadın, vatandaşlık listesinde olmadığını söyledi. Hajong, "Doğum belgem yok. Burada çalışıyorum ama elbette ki başıma geleceklerden korkuyorum. Ama ne yapabilirim ki? Paraya ihtiyacım var." açıklamasında bulundu. Kadının açıklamaları yaşanan dramı tüm çıplaklığıyla gözler önüne serdi.

NİHAİ VATANDAŞLIK LİSTESİ

Assam Ulusal Vatandaş Sicilinden (NRC), nihai vatandaşlık listesinde eyalette yaşayan 31,1 milyon kişi yer alırken çoğu Müslüman 1,9 milyon kişi listeye alınmamıştı.

Assam eyaletine özel listenin ilk hali 1951'de, o dönemde Doğu Pakistan adıyla anılan Bangladeş'ten gelen göçmenleri belirlemek için yapılmıştı.

Son hazırlanan listede ise 1951 listesinde ismi bulunanlar ve onların soyundan gelenler ile Bangladeş'in bağımsızlığını ilan etmesinden hemen önce 24 Mart 1971'deki seçim listelerinde ve merkezi hükümete ait herhangi bir belgede adı bulunanlar yer alıyor.

İsimlerini vatandaşlık listesinde bulamayanlar "devletsiz" olarak tanınma endişesi taşıyor. 

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, "kimsenin devletsiz kalmayacağını garanti etme" çağrısında bulunurken, yetkililere bu riski azaltan adımlar atılması, kişilerin tutuklanmasından veya sınır dışı edilmesinden kaçınılması çağrısı yapmıştı.

KAYNAK : Haber 7 / Dış Haberler Servisi
YORUMLAR 5
  • Asım 4 yıl önce Şikayet Et
    Hedef Müslümanlık.
    Cevapla
  • Sarı 54 4 yıl önce Şikayet Et
    Şimdi bir düşünelim. Filistine olanlar. Myanmarda olanlar veya Hindistan'da olanlar. Eğer bu olaylar yahudilere veya hristiyanlara yapılmış olsaydı ne olurdu? Bu olayları yaptırtırlaymıydı? Tabiki hayır. Peki biz ölüme meydan okuyan şehit olmak için can atan. Kalbimizde peygamber aşkı olan Müslümanlar neden bu olaylara göz yumuyoruz. Vakit dur deme vakti. Vakit ayaklanma vakti.
    Cevapla
  • Yasin 4 yıl önce Şikayet Et
    hitlerin, stalinin kamplarından bir farkı yok. insanlar o kamplarda ölecek.
    Cevapla
  • KASIM OCAK 4 yıl önce Şikayet Et
    mazlumlara yardım etmeliyiz.
    Cevapla
  • AHMET 4 yıl önce Şikayet Et
    FİLİSTİN DEVLETINE MUSLUMAN OLANLARA VATANDASLIK VERILMESINI TEKLIF EDEN YOK Mu
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR