Yeni nesil savaş uçağını tanıttılar

Güney Kore yeni savaş uçağı K-FX'in mock-up'ını önümüzdeki ay Seul'de yapılacak ADEX Savunma Fuarı'nda sergileyecek.

ABONE OL
GİRİŞ 23.09.2019 10:22 GÜNCELLEME 23.09.2019 11:20 DÜNYA
Yeni nesil savaş uçağını tanıttılar
Yeni nesil savaş uçağını tanıttılar

Uluslararası savunma sanayi hem Türkiye hem de Güney Kore’nin geliştirdiği yeni nesil savaş uçağı projesini yakından takip ediyor. Geçtiğimiz haziran ayında Milli Muharip Uçağı’nı (MMU) ilk kez Paris Air Show’da sergileyen Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAŞ), geçen hafta boyunca Teknofest’te de uçağı Türk kamuoyuna tanıtmıştı.

 

 

Güney Koreli KAI’nin ana yükleniciliğinde yapılan savaş uçağı projesi KF-X’in de mock-up’ı tamamlandı. Güney Kore Ulusal Savunma Bakanlığı, 19 Eylül’de yaptığı açıklamada, önümüzdeki ayın 15’inde Seul’de düzenlenecek olan Seoul ADEX 2019'da geliştirilmekte olan Kore tarzı savaşçı KF-X'in tam ölçekli bir modelinin yani mock-up’ının sergileyeceğini açıkladı.

 

 

BÖLGENİN EN BÜYÜK FUARI

Kapılarını 15 Ekim’de açacak Seul ADEX 2019'un, iki yılda bir G. Kore’de düzenlenen havacılık ve savunma endüstrisi fuarında Asya bölgesindeki en büyük savunma teçhizatı fuarlarından biri. 

Havacılık açısından bu fuara KF-X’in yanı sıra eğitim / hafif saldırı uçağı T-50 Altın Kartal, çok amaçlı bir helikopter olan KUH-1 Slion da tanıtılacak.

GÜNEY KORE ENDONEZYA İLE ORTAK

Geçtiğimiz ocak ayında, Güney Kore ile Endonezya’nın ortak geliştirdiği gelecek nesil savaş uçağı projesinde "ödeme çatlağı" olmuş daha sonra  Endonezya’nın üzerine düşen 117 milyon dolarlık ödemeyi gerçekleştirmesiyle aşılmıştı. Endonezya proje boyunca araştırma geliştirme ve tasarım için Güney Koreli KAI şirketine toplam 1,9 milyar dolar ödeyecek.

2014’TE BAŞLADI

KAI’nin ana yükleniciliğinde başlayan projede çift motorlu uçaktan toplam 200 adet imal edilmesi hedefleniyor. Bu uçakların 120’si Güney Kore, kalan 80’i de Endonezya için üretilecek.

İKİ AŞAMALI İMALAT

Geçen yıl bazı kritik teknolojilerin Endonezya’ya verilmesine ABD karşı çıkmıştı. Lockheed Martin’in de desteklediği projede bu sorun, iki aşamalı imalat ile aşıldı.

İlk aşamada Endonezya’ya verilecek 80 uçakta radara yakalanmama yani stealth özellik bulunmayacak. Güney Kore için imal edilecek 120 uçak ise "stealth" özelliğe sahip olacak. 

Güney Koreliler, motor konusunda ise General Electric ile iş birliği yapacak. Radar konusunda ise Güney Koreli Hanwha Systems  şirketi tarafından tasarlanan AESA radarında teknolojik destek İsrail’den Elta Systems’den alınıyor. 

İLK UÇUŞ HEDEFİ 2022

Plana göre uçakla ilgili detay tasarımların 2019’da tamamlanması hedefleniyor. İlk uçuş için tarih 2022.

YORUMLAR 8 TÜMÜ
  • Ah ahhh 4 yıl önce Şikayet Et
    Ah be Endonezya gel bizim projeye ortak ol elin Koreli’si ile ne işin var
    Cevapla
  • Fatih 4 yıl önce Şikayet Et
    Bizim TF-X le birebir aynı görünmesi şaşırtıcı
    Cevapla
  • Eren 4 yıl önce Şikayet Et
    Endonezya için çifte standart uygulama yöntemi
    Cevapla
  • vatandaş 4 yıl önce Şikayet Et
    Müslümanlara hep aynı tavır. Parayı ver ama teknolojiyi alma.
    Cevapla
  • Endonezya 4 yıl önce Şikayet Et
    Endonezya Malezya Pakistan Azerbaycan gelsin TF X e ortak olsun. Ne işiniz var ABD ile Kore ile
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR